Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα νόσος-απειλή από την Κίνα-Παγκόσμιος συναγερμός για τις «μυστηριώδεις» πνευμονίες που χτυπούν τα παιδιά

«Εγρήγορση και αναμονή» συνιστούν ο κορυφαίος Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος και η Καθηγήτρια Αναστασία Βαρβαρήγου μιλώντας στη «Γ»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου
Νέα απειλή από τη Βόρεια Κίνα; Πρόκειται για έξαρση αναπνευστικών ιώσεων ή οι χιλιάδες πνευμονίες που «χτυπούν» κυρίως τα παιδιά δεν είναι απόρροια των συνήθων ιώσεων αλλά «μυστηριώδεις» πνευμονίες που οφείλονται σε μια νέα άγνωστη νόσο που η Κίνα δεν έχει ανακοινώσει;

Το γεγονός είναι ότι εισάγονται παιδιά κατά χιλιάδες υπερβαίνοντας την χωρητικότητα των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Κίνας. Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, αφού τα στοιχεία χτυπούν καμπανάκι με το παιδιατρικό νοσοκομείο του Πεκίνου να δηλώνει στα κρατικά μέσα ενημέρωσης CCTV ότι εισάγονται τουλάχιστον 7.000 καθημερινά, υπερβαίνοντας τη χωρητικότητά του. Παράλληλα το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη Τιαντζίν δέχτηκε περισσότερα από 13.000 σε μία εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ήδη έχει ζητήσει από την Κίνα περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση των ασθενειών του αναπνευστικού, με την Κίνα να υποστηρίζει ότι δεν έχει εντοπίσει «ασυνήθιστες ή νέες ασθένειες». Παράλληλα σε ανακοίνωσή του, ο Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι πέρα από τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και από το ProMed χρειάζεται ένα παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης κρουσμάτων για «ομάδες μη διαγνωσμένων πνευμονιών σε παιδιά στη βόρεια Κίνα».
«Η Κίνα στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ.»
Με δεδομένο ότι στην χώρα μας υπάρχει έξαρση ιώσεων στα παιδιά με κυρίαρχο τον ιό κοξάκι και εμφάνιση πνευμονιών, η «Γ» επικοινώνησε με τον κορυφαίο Καθηγητή Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής Γεώργιο Χρούσο και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεογνολογίας/Προέδρο της Παιδιατρικής Ακαδημίας Αναστασία Βαρβαρήγου, με ερωτήματα: Υπάρχουν στοιχεία που να συγκλίνουν πως οι αυξημένες πνευμονίες είναι «μυστηριώδεις» ώστε με τις χιλιάδες εισαγωγές παιδιών να υποκρύπτουν κάποια νέα νόσο-απειλή την οποία η Κίνα αποκρύπτει; Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων με επικυρίαρχη την νόσηση από κοξάκι εγείρει ανησυχία για τη χώρα μας;
Γ. Χρούσος: «Η άρση μέτρων πιθανόν να δημιούργησε έξαρση»
Κοινός τόπος του Καθηγητή Χρούσου και της Καθηγήτριας Βαρβαρήγου, σχετικά με την έξαρση πνευμονιών στην Β. Κίνα είναι ότι πρέπει να κρατούμε στάση αναμονής και χωρίς εντάσεις ανησυχίας καθότι ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από την Κίνα επισταμένως να διερευνήσει το θέμα και να δώσει άμεσα σωστές απαντήσεις. «Θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε χωρίς πανικό και να μην είμαστε δεκτικοί σε σενάρια τρομολαγνείας. Προσωπικά νομίζω πως επειδή στην Κίνα η άρση των μέτρων έγινε πρόσφατα υπάρχει μια έξαρση ιογενών λοιμώξεων και είναι εύλογο να πλήττει τα παιδιά και δη τα μικρότερης ηλικίας γιατί λόγω των αυστηρών μέτρων είναι παρθένοι οργανισμοί, δεν είχαν έρθει σε επαφή με τους διάφορους ιούς που κυκλοφορούν και εύλογο είναι να παρατηρείται κλιμάκωση ιώσεων. Όμως παρά ταύτα ο Π.Ο.Υ. είναι σε εγρήγορση και έχει θέσει υπό παρατήρηση την κατάσταση και θα πιέσει την Κίνα για τεκμηριωμένες απαντήσεις», δηλώνει στη «Γ» ο Καθηγητής Χρούσος.
Α. Βαρβαρήγου: «Μυκόπλασμα πνευμονίας ανθεκτικό στα αντιβιοτικά»
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου παρουσιάζει μια διευρυμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κίνα: «Είναι γεγονός ότι παρουσιάστηκε το φαινόμενο μιας εξαιρετικά αυξημένης προσέλευσης των παιδιών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με υψηλό αριθμό εισαγωγών με συμπτωματολογία υψηλού πυρετού και η πλειονότητα παρουσίαζε εικόνα πνευμονίας. Πρόκειται για μια πνευμονία με οζίδια η οποία στην αρχή δεν εμφανίζει βήχα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από την Κίνα η υφιστάμενη επιδημία που πλήττει τα παιδιά οφείλεται σε δύο-τρεις παράγοντες, τους οποίους βλέπουμε και στην Ελλάδα αυτή την εποχή, δηλαδή σε ιογενείς λοιμώξεις που βρίσκονται σε έξαρση, όπως είναι ο RSV, o Sars COV2 και η γρίπη. Όσον αφορά τον κύριο συντελεστή εμφάνισης πνευμονιών θεωρείται ότι οφείλεται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας, παράγοντας γνωστός που δημιουργεί λοιμώξεις τύπου πνευμονίας που κάποιες φορές είναι πολύ ελαφριές αλλά βεβαίως δεν αποκλείονται σε καμιά περίπτωση οι σοβαρές λοιμώξεις. Υπάρχουν βέβαια σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες από την Κίνα, ανησυχητικές παράμετροι όπως ότι το μυκόπλασμα πνευμονίας εκεί είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, ενώ αντίθετα στην χώρα μας το μυκόπλασμα είναι ευαίσθητο στα αντιβιοτικά. Η κατά μείζονα λόγο ανησυχητική παράμετρος είναι μήπως τελικά η όλη κατάσταση που πλήττει τα παιδιά στην Κίνα είναι κάτι άλλο που ακόμα δεν το ξέρουμε, για αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει από την Κίνα να δώσει σωστές απαντήσεις».
Η ίδια δεν αφήνει εκτός κύκλου υποθέσεων και το γεγονός της πρόσφατης άρσης των πολύ αυστηρών μέτρων στην Κίνα συντασσόμενη με τον Καθηγητή Χρούσο: «Είναι αλήθεια ότι όταν άρθηκαν στην Ελλάδα τα μέτρα υπήρξε έξαρση λοιμώξεων στα παιδιά και τους μεγάλους. Η Κίνα αποδίδει όλη αυτή την επιδημία των αναπνευστικών ιώσεων στο γεγονός ότι λίγες μέρες πριν έκανε άρση των μέτρων. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα διευκρινισθεί, γιατί τίποτα δεν μπορεί να αποκρυβεί για καιρό αφού και ο Π.Ο.Υ. εντείνει τις πιέσεις».
«Στην Ελλάδα κυριαρχεί ο ιός κοξάκι»
Απαντώντας η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου για τις επικρατούσες λοιμώξεις στην περιοχή μας και γενικότερα στην επικράτεια επισημαίνει ότι υπάρχουν αναπνευστικές λοιμώξεις από τον συγκυτιακό ιό ή RSV, τον κορωνοϊό, την γρίπη με επικρατούντα τον ιό κοξάκι. «Ευτυχώς ο ιός κοξάκι δεν έχει εμφανίσει καμιά από τις σοβαρές παρενέργειές του δηλ.».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement