Connect with us

Ελλάδα

Airbnb: Σπάει τα κοντέρ στην Ελλάδα – Αύξηση στις πληρότητες 47,1% τον Οκτώβριο

Published

on

Ράλι δίχως φρένα για το Airbnb στην Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός τρέχει και μαζί του τρέχει και η βραχυχρόνια μίσθωση. Ο καλός καιρός επεκτείνει την τουριστική σεζόν, με τις κρατήσεις σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι υψηλές.

Και τον Οκτώβριο οι τουρίστες ψήφισαν «δαγκωτό» Ελλάδα καθώς επέλεξαν να ταξιδέψουν πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνής εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA η ζήτηση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 47,1%, φέτος τον Οκτώβριο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Η προσφορά των καταλυμάτων κινήθηκε ανοδικά στο 8,6%, ενώ σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της πληρότητας, κατά 31,6%, έναντι του 2019.

Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σημειώνει φέτος αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση κατά 28% το φετινό Οκτώβριο στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Κροατία με άνοδο 33,6%, ακολούθησε η Ιταλία 33,2% και τρίτη η Ελλάδα με άνοδο 31,6%.

Ακολουθούν Ισπανία (+23,3%), Πορτογαλία (+27,2%), ενώ τρεις ακόμη χώρες, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία, σημείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το τελευταίο προ πανδημικό έτος.

Σημαντικά ενισχυμένη είναι η ζήτηση που καταγράφηκε για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας να διαμορφώνεται στο 47,1%.

Υπήρχαν αρκετές άλλες χώρες όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019: Γερμανία (+40,2%), Νορβηγία (+42,1%), Αυστρία (+42,8%), Πολωνία (+42,9%) και Γαλλία (+60,5%) -ενδεχομένως χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που φιλοξενήθηκε από διάφορες γαλλικές πόλεις.

Θετικές προοπτικές το 2024
Υψηλή παραμένει η ζήτηση και για το επόμενο έτος. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο παρουσιάζουν αύξηση 15%.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος , που είναι συνήθως οι μήνες με τη χαμηλότερη ζήτηση του έτους, σημειώνουν αύξηση κατά 12% και 15% σε ετήσια βάση.

Στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς χειμερινούς προορισμούς βρίσκονται οι ισπανικές πόλεις. Η Ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνότερες επιλογές.

Η μέση τιμή για κρατήσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις διαμορφώνεται επί του παρόντος στα 160 ευρώ.

Ωστόσο, στο Βουκουρέστι, στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη, η μέση τιμή για τους επόμενους τρεις μήνες κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 45% στο Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία και κατά 35% στη Βουδαπέστη σε ετήσια βάση.

Οι τουρίστες τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τον Οκτώβριο σημειωθήκαν 2 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 και 24,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 23,0 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5%/2,4 εκατ. αφίξεις. Σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.

Πηγή ΟΤ

Ροή ειδήσεων

Advertisement