Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βραβεία σε εξαιρετικές εργασίες-Σε τέσσερις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ 

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Μια σημαντική τελετή βράβευσης με εκτόπισμα ουσιαστικής συνεισφοράς στην επιστήμη του μέλλοντος, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών που μετείχαν στον Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης 2023 του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης AI-Hub.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την βράβευση και απαντώντας στο ερώτημα της «Γ» για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην σημερινή πραγματικότητα, τον βαθμό εστίασης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών σε αυτήν και ποιες οι δράσεις του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Πρόεδρος του Καθηγητής Αντώνης Αλεξανδρίδης υπογράμμισε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση έχουν ήδη διεισδύσει σε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά πεδία εφαρμογών, από την καθημερινή δραστηριότητα ώς τις πιο προηγμένες βιομηχανικές και όχι μόνον τεχνικές.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών εδώ και χρόνια αναπτύσσει το αντικείμενο αυτό και είναι πρωτοπόρο σε αυτή την προσπάθεια, τόσο σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στις εφαρμογές. Απόρροια αυτής της προσπάθειας είναι οι επιτυχόντες φοιτητές μας και η τελετή βράβευσής τους στον Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης 2023 του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όσον αφορά στο Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης AI-Hub αυτό ιδρύθηκε το 2018 μετά από δωρεά του συντοπίτη μας Φώτη Σωτηρόπουλου, προέδρου και συνιδρυτή της Odyssia Global Communications, και εδρεύει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο διαγωνισμός Τεχνητής Νοημοσύνης του AI-Hub είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός στον οποίο προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών ατομικά ή σε ομάδες υποβάλλουν εργασίες σχετικές με την επιστημονική περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, κρίνονται από επιστημονική επιτροπή και βραβεύονται με χρηματικά έπαθλα».
Σχετικά με τους βραβευθέντες φοιτητές και τις εργασίες τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αλεξανδρίδης επισημαίνει: «Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στον φοιτητή Κωνσταντίνο Σκαντζή για την εργασία “Smart-Data-Enabled Maintenance Strategies: A Path to Operational Excellence” που αφορά μια μελέτη στον τομέα του αναπτυσσόμενου κλάδου της ενεργού προγνωστικής συντήρησης μηχανών. Αντί να ακολουθεί την παραδοσιακή πρακτική της προγραμματισμένης συντήρησης ή της αποκατάστασης μετά από βλάβη, η προγνωστική συντήρηση βασίζεται στην πρόβλεψη και την πρόληψη προβλημάτων. Με την χρήση προηγμένων αισθητήρων, λαμβάνονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μετά από επεξεργασία για ελαχιστοποίηση θορύβου προσαρμόζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία προβλέπουν πότε πρέπει να σταματήσει μια μηχανή για επισκευή πριν παρουσιαστούν κοστοβόρες και χρονοβόρες βλάβες.

Το 2ο Βραβείο πήρε στον φοιτητή Ηλία Ουζούνη για την εργασία “AI Guess the Elo” που αφορά την μοντελοποίηση και ανάπτυξη ενός συστήματος μηχανικής μάθησης που μπορεί να προβλέπει τη δυναμικότητα (Elo rating) ενός παίκτη στο σκάκι, αναλύοντας τον τρόπο που παίζει.

Εκπαιδεύτηκαν 2 μοντέλα LSTM που με την βοήθεια ενός chess engine συγκρίνουν τις κινήσεις του παίκτη με τις προτάσεις του υπολογιστή και εκτιμούν το επίπεδό του. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται υπ’ όψιν εκτός από την προς ανάλυση θέση και οι προβλέψεις που είχαν κάνει για τις προηγούμενες κινήσεις του παίκτη. Τα μοντέλα εκτιμούν το Elo rating ως μια συνάρτηση πιθανότητας της οποίας η διασπορά μειώνεται όσο περισσότερες παρτίδες για τον ίδιο παίκτη αναλύονται.

Τέλος, το 3ο Βραβείο έλαβαν από κοινού οι φοιτητές Ιωάννης Τσάμπρας και Σταύρος Κάνιας για την εργασία “Digital Twins for Industrial Greenhouses” που προσομοιώνει τον εξ αποστάσεως οπτικοποιημένο έλεγχο ενός θερμοκηπίου με τη μεθοδολογία digital twin και τη χρήση μη επιβλεπόμενης μάθησης και αναγνώρισης εικόνας. Περιλαμβάνει υποδομή για cloud ενώ το υλοποιημένο μοντέλο έχει μικρές απαιτήσεις σε hardware και επικοινωνία, διατηρώντας έτσι το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Το μοντέλο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται αν ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών είναι ικανοποιητικός και να προλαμβάνει εγκαίρως τυχόν ασθένειές τους».

Καταλήγοντας, ο ίδιος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον δωρητή και χορηγό των βραβείων Φώτη Σωτηρόπουλο, στην επιστημονική επιτροπή και ιδιαιτέρως στον συνάδελφό του Καθηγητή Κυριάκο Σγάρμπα που συντόνισε την όλη προσπάθεια.
«Στηρίζουμε ένθερμα τον θεσμό και με το ενδιαφέρον που έχουμε από τους φοιτητές μας ελπίζουμε σε μια λαμπρή συνέχεια. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθ. Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Καθ. Αντώνιος Αλεξανδρίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Ομ. Καθ. Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο δωρητής των βραβείων Φώτης Σωτηρόπουλος, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement