Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Περιπτεριούχοι: Καταγγελία για… φοροεπιδρομή με «κεφαλικό φόρο» 10 χιλιάδων ευρώ ανά επαγγελματία από το Σωματείο της Πάτρας

Published

on

 Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στις τάξεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα περίπτερα της Πάτρας με το Σωματείο τους να καταγγέλλει φορολογική επιδομή στον κλάδο και να ανακοινώνει μαζική μετάβαση στην Αθήνα για τη διαμαρτυρία της ΓΣΕΒΕΕ στο Σύνταγμα.

Το Σωματείο Περιπτερούχων της Πάτρας «Τρεις ιεράρχες» ζητά άμεση απόσυρση του σχεδίου φορολόγησης μέσα από το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα των 10.920 ευρώ και εκλογίκευση των συντελεστών φορολογίας τους οποίους καταγγέλλουν ως ισοπεδωτικούς για το επάγγελμα.

Το τεκμαρτό αντιμετωπίζει ενιαία κάποιες επαγγελματικές τάξεις όπως περίπτερα, καφενεία, ψιλικά, sex shop, είδη δώρου, κομμωτήρια και κουρεία όπου προσδιοριστεί υψηλός συντελεστής φόρου για όσους έχουν κάποιες τριετίες, εφόσον ο τζίρος τους είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του κλάδου ανά ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας).

«Πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος όλων των συναδέλφων καθώς τα περίπτερα, σε ποσοστό 85% των εμπορευμάτων, έχουν καθαρό κέρδος 4% το οποίο μειώνεται περεταίρω από τα τέλη χρήσης των POS. Έχουμε τον ίδιο ΚΑΔ με άλλα επαγγέλματα με μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά αντιμετωπιζόμαστε ενιαία, ισοπεδωτικά. Με τσιγάρα εφημερίδες και τηλεφωνικές κάρτες, θα πρέπει να κάνουμε πάνω από 1 εκατ. τζίρο το χρόνο για να πιάσουμε τους στόχους της ΑΑΔΕ και να βγάλουμε μισό μεροκάματο» αναφέρει στη «Γ» ο Παναγιώτης Ταλαγάνης πρόεδρος των Περιπτερούχων της Πάτρας.

Το αίτημα του κλάδου είναι, ειδικά για τα περίπτερα, να αυξηθεί τουλάχιστο στα 500 χιλιάδες ευρώ ο μέσος ετήσιου τζίρου ο συντελεστής στις φορολογικές κλίμακες, να αναπροσαρμοστούν τα ηλικιακά όρια και ο συντελεστής προσαύξησης του φόρου ανά εργαζόμενο.

«Ο φόρος για πολλούς συναδέλφους στην Πάτρα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 15 χιλιάδες ευρώ. Κατά μέσο όρο θα πλησιάσει τα 10.000 ευρώ. Θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής με βάση τον ΚΑΔ, να μην είναι κοινός με άλλα επαγγέλματα και να αναγνωριστεί ότι η πώληση τσιγάρων και εφημερίδων δεν είναι η πιο επικερδής δραστηριότητα, σε σχέση με άλλες. Αν ίσχυε αυτό δεν θα είχαν κλείσει μέσα σε μια 15ετία τα τρία στα τέσσερα σχεδόν περίπτερα της Πάτρας καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι εγκατέλειψαν καθώς είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται 10ωρα και 12 ως εισπράκτορες στην ουσία. Με βάση το τεκμαρτό, θα πρέπει να δουλεύουμε 70 ώρες την εβδομάδα για μισό μεροκάματο» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement