Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεο ρεκόρ στις ρυθμίσεις οφειλών στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Ιστορικό υψηλό παρουσίασε και τον Νοέμβριο ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ρύθμισης οφειλών ενώ στη Δυτική Ελλάδα έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προτάσεις για ρυθμίσεις χρεών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το 5,71% του συνόλου της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε όλη τη χώρα:
-Τον μήνα Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 4.270 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα, 2.289 νέες υποβολές αιτήσεων και 1.152 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών.
-Συνολικά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 11.175 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,1 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Τα στοιχεία αντανακλούν την δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, συγκεκριμένες αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών και των καταναλωτών τίθενται σε εφαρμογή μετά την προχθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτική η παροχή προσωποποιημένης και αναλυτικής ενημέρωσης προς τους οφειλέτες από τους servicers, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις κλπ, από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού καταργείται η ευχέρεια των servicers να απορρίπτουν πρόταση του εξωδικαστικού και για τις περιπτώσεις ανέργων τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού καταργείται το όριο 10% επί της οφειλής στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement