Connect with us

Πολιτική

Οπαδική βία: Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στις ΠΑΕ για τις ευθύνες τους

Published

on

Αποφασισμένη για ένα «γερό» μπρα ντε φερ είναι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με φόντο τις χθεσινές ανακοινώσεις για το δίμηνο λουκέτο στις εξέδρες των αγώνων της πρώτης κατηγορίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και τη σημερινή εμφάνιση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να της ζητήσουν την αναβάθμιση των ποινικών ερευνών για τους χούλιγκαν και την αντιμετώπιση των συμμοριών αυτών με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, το κυβερνητικό μήνυμα προς τη δικαιοσύνη και τις ΠΑΕ είναι ενιαίο: ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει με διαφορετική προσέγγιση και με την αίσθηση του απολύτως επείγοντος τα περιστατικά αθλητικής βίας και οι ΠΑΕ να εφαρμόσουν τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου και να διαφυλάξουν το προϊόν τους.

Αντιμετώπιση ως «εγκληματική οργάνωση»

Αρχής γενομένης από το μέτωπο της δικαιοσύνης, σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης θα προσέλθουν στο γραφείο της εισαγγελώς του Αρείου Πάγου με έναν ογκώδη φάκελο στοιχείων. Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις ομάδων, δημοσιεύματα, προωτοσέλιδα, προφίλ, διαδικτυακές συζητήσεις κ.ο.κ. Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των περιστατικών και ότι οι συμμορίες των οπαδών έχουν δομή και ιεραρχία, πέρα από τη διάκριση των αυτουργών. Με λίγα λόγια, οι υπουργοί επιδιώκουν η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις έρευνες για τις συμμπορίες των χούλιγκαν όπως αντιμετώπισε η δικαιοσύνη τη Χρυσή Αυγή το 2013, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε «πακετάρει» τα στοιχεία και τα είχε διαβιβάσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ενοποίηση των δικογραφιών που αφορούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Πέραν του στόχου της ενοποίησης των δικογραφιών, η κυβέρνηση ζητά, παράλληλα, από τη δικαιοσύνη να αναβαθμίσει και τις ποινικές έρευνες για τα περιστατικά χουλιγκανικής βίας με έμπειρους και ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να γίνει διαφορετική αξιολόγηση. «Είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό», υπογράμμισε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement