Connect with us

Ελλάδα

Χιλιάδες επιστολές του e-ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες για αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας – Ολόκληρη η επιστολή

Published

on

Χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν φύγει από τα κεντρικά του e-ΕΦΚΑ με αποδέκτες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και αγρότες: Λίγο πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τη νέα χρονιά, ο ΕΦΚΑ καλεί τους επαγγελματίες εφόσον το επιθυμούν να «ανέβουν» ασφαλιστική κατηγορία, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον. Σύμφωνα με την ενημέρωση που περιέχει το μήνυμα, ενεργοποιήθηκε η σχετική διαδικασία, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στο ίδιο μήνυμα ξεκαθαρίζεται πως η προθεσμία για να επιλέξει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία από εκείνη που βρίσκεται ήδη, λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Επίσης, υπογραμμίζεται πως η επιλογή είναι προαιρετική.

Ολόκληρη η επιστολή του e-ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

Συγκεκριμένα, η επιστολή τους e-ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους αναφέρει αυτολεξεί τα εξής:

«Το παρόν μήνυμα σας αφορά ΜΟΝΟ εφόσον επιθυμείτε να μεταβάλετε την ασφαλιστική σας κατηγορία για τους κλάδους Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών για το έτος 2024.

Σας ενημερώνουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί από 18/12/2023, για Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και  Αγρότες, η ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΕΦΚΑ «Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών» παρέχοντας την δυνατότητα υποβολής αίτησης / δήλωσης μεταβολής της ασφαλιστικής κατηγορίας για το έτος 2024.

Η δήλωση επιλογής/μεταβολής της ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβληθεί έως 31/1/2024.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης / δήλωσης μεταβολής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Για  την ενημέρωσή σας σε θέματα διαχείρισης εισφορών μη μισθωτών (εκκαθάριση εισφορών, βεβαίωση, ρύθμιση, επιστροφή κλπ), ο e-ΕΦΚΑ παρέχει ενημέρωση με μαζική αυτοματοποιημένη αποστολή e-mail στην δηλωθείσα από τους ασφαλισμένους διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας».

Έτσι, έως την 31η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να διαλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σχετικά ποσά θα αυξηθούν το νέο χρόνο, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ποσοστού της αναπροσαρμογής των εισφορών, το οποίο θα προσδιοριστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον μέσο πληθωρισμό του 2023.

Τι προβλέπει ο ν. Βρούτση για τις εισφορές

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (Ν.4670/2020), με το οποίο θεσπίστηκε νέο πλαίσιο εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες για την Κύρια και Επικουρική Ασφάλιση και για την Εφάπαξ Παροχή, οι εισφορές κάθε έτους, αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισφορές του 2024, θα αναπροσαρμοστούν με βάση τον μέσο πληθωρισμό του 2023, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές κατηγορίες ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει, πως:

  • Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
  • Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
  • Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.
  • Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Η διαδικασία επιλογής της ασφαλιστικής κλίμακας

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και για τη χρήση της απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ. Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Έρχονται αυξήσεις εισφορών για τη νέα χρονιά

Σε ό, τι αφορά στο 2024 αν ο μέσος πληθωρισμός του 2023 «κλειδώσει» στο 3,9%, αυτό θα σημάνει ισόποση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων  και αγροτών, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 9,37 έως και 24,59 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 1η ασφαλιστική κατηγορία: Από 240,25 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 249,62 ευρώ το 2024.
  • 2η ασφαλιστική κατηγορία: Από 236,31 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 245,53 ευρώ το 2024.
  • 3η ασφαλιστική κατηγορία: Από 341,13 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 354,43 ευρώ το 2024.
  • 4η ασφαλιστική κατηγορία: Από 408,02 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 423,93 ευρώ το 2024.
  • 5η ασφαλιστική κατηγορία: Από 486,96 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 505,95 ευρώ το 2024.
  • 6η ασφαλιστική κατηγορία: Από 630,60 ευρώ φέτος αυξάνεται σε 655,19 ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί ωστόσο πως περισσότεροι από το 90% των μη μισθωτών επιλέγει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για την ασφάλισή του, προκειμένου να μειώσει το μηνιαίο ασφαλιστικό κόστος, κάτι που οδηγεί μεσομακροπρόθεσμα και στη λήψη χαμηλής σύνταξης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement