Connect with us

Μαγειρική

Γεμιστό στήθος γαλοπούλας τυλιγμένο σε μπέικον          

Published

on

 

 

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για τη γαλοπούλα

2-2,5 κιλά στήθος γαλοπούλας µε την πέτσα, ανοιγμένο από τον χασάπη για ρολό

24 φέτες µπέικον (όχι καπνιστό)

3 κουτ. σούπας  μέλι ή σιρόπι σφένδαμου

Για τη σάλτσα

400 ml ζωµό κότας σπιτικό ή ψυγείου

300 ml λευκό ξηρό κρασί

2 κουτ. σούπας µαρµελάδα κόκκινο φραγκοστάφυλο

Για τη γέμιση

1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 κρεµµύδια χοντροκοµµένα

2 κρεµµύδια, σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωµένη

1 κ.γ. µαραθόσπορους, ελαφρώς σπασµένους

300 γρ. λουκάνικα µε µυρωδικά, τη γέµιση

100 γρ. ψίχουλα ψωµιού, ψιλοκοµµένα

2 κουτ. σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο

1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκοµµένο

ξύσµα από 1 λεµόνι

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε µέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τους µαραθόσπορους να µαλακώσουν. Τα βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα σε µπολ και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τον κιµά του λουκάνικου, τα ψίχουλα, τον µαϊντανό, το δεντρολίβανο, το ξύσµα λεµονιού και το αυγό. Αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε. Σε επιφάνεια κοπής ακουµπάτε το στήθος της γαλοπούλας ανοιγµένο µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Απλώνετε τη γέµιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνετε τις φέτες του µπέικον σε δεύτερη επιφάνεια κοπής και µε τη λαβή του µαχαιριού πιέζετε να τεντώσουν και να λεπτύνουν. Ακουµπάτε τις µισές φέτες οριζόντια µπροστά σας και περνάτε τις υπόλοιπες κάθετα και εναλλάξ, μία από πάνω μία από κάτω, δημιουργώντας ένα σταυρωτό πλέγµα. Ακουµπάτε το στήθος της γαλοπούλας στο πλέγµα του µπέικον, µε την πέτσα προς τα κάτω. Το τυλίγετε σε σφιχτό ρολό. Δένετε µε σπάγκο µαγειρικής στη µέση του στήθους και κατόπιν στις δύο άκρες. Ζυγίζετε το στήθος και υπολογίζετε 20΄ ψήσιµο ανά 500 γρ. κρέατος. Για 2 κιλά κρέατος ψήνετε για 1 ώρα και 20΄. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Στρώνετε τη βάση ενός µεγάλου ταψιού µε τις φέτες των κρεµµυδιών και ακουµπάτε επάνω το στήθος της γαλοπούλας µε την ένωση του µπέικον προς τα κάτω. Ψήνετε ανάλογα µε τον χρόνο που υπολογίσατε, σκεπάζοντας το στήθος µε αλουµινόχαρτο αν πάρει χρώµα γρήγορα. Περίπου 30΄ πριν από το τέλος του ψησίµατος αλείφετε τη γαλοπούλα µε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάµου. Την ακουµπάτε σε πιατέλα σκεπασµένη ελαφρώς όσο ετοιµάζετε τη σάλτσα του ψητού (gravy). Αδειάζετε το περισσότερο λίπος από το ταψί. Ξύνετε τυχόν υπολείµµατα που έχουν κολλήσει στη βάση και µαζί µε τους χυµούς που κρατήσατε τα αδειάζετε σε μικρό σκεύος. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε τον ζωµό και το κρασί και σιγοµαγειρεύετε µέχρι να πήξει και να µείνει το 1/3 της σάλτσας. Ανακατεύετε µέσα τη µαρµελάδα να λιώσει. Περνάτε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας µε κουτάλι να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο ζουµί και σερβίρετε µαζί µε τη γαλοπούλα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement