Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» το νέο περιφερειακό και δημοτικά σχήματα

Οκτώ θα είναι οι έμμισθοι αντιπεριφερειάρχες στη Δυτική Ελλάδα, ενώ άλλοι τρεις θα είναι άμισθοι

Published

on

 

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Στις 2 και 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημαιρεσίες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στους Δήμους της Αχαΐας, προκειμένου να αναδειχτούν τα νέα προεδρεία στα συμβούλια και τα μέλη των Επιτροπών, ενώ παράλληλα, αναμένεται να γίνει και ο ορισμός των νέων αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκυκλίους του έχει ήδη ενημερώσει για την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά και τον αριθμό των μελών που θα συγκροτήσουν τις Επιτροπές στους Δήμους, καθώς και τον αριθμό των νέων αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων που καθορίζεται βάσει πληθυσμού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΟΚΤΩ ΕΜΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΜΙΣΘΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Βάσει του νέου Νόμου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ορίζονται οκτώ έμμισθοι και τρεις άμισθοι αντιπεριφερειάρχες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται διευκρίνιση από το Υπουργείο Εσωτερικών για μία ακόμη θέση που αφορά στον ορισμό αναπληρωτή Περιφερειάρχη, ρόλος που μπορεί να ανατεθεί σε νέο πρόσωπο, ή σ’ έναν από τους ορισθέντες αντιπεριφερειάρχες.

Στο πρώτο ενδεχόμενο αυξάνονται κατά μία οι θέσεις στο νέο περιφερειακό σχήμα, στο οποίο προβλέπονται τρεις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, ένας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας) και οι υπόλοιποι θεματικοί.

Οι δημαιρεσίες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη.

ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

Ο νέος Νόμος προβλέπει την κατάργηση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και την αντικατάστασή τους από μία ενιαία Δημοτική Επιτροπή, η οποία στα 19μελη Δημοτικά Συμβούλια (Ερύμανθος και Καλάβρυτα) θα απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, δύο μέλη της πλειοψηφίας και δύο μέλη της μειοψηφίας, στα 25μελή Δημοτικά Συμβούλια (Δυτική Αχαΐα) και στα 29μελή (Αιγιάλεια) θα απαρτίζεται από επτά μέλη, τον Δήμαρχο και τέσσερα μέλη από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία και τέλος στο Δήμο Πατρέων η Δημοτική Επιτροπή θα έχει εννέα μέλη, τον Δήμαρχο και πέντε από την πλειοψηφία και τρία από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, η δημοτική επιτροπή αποτελεί, πλέον, ένα ολιγομελές αιρετό συλλογικό όργανο σε σχέση με τη μέχρι σήμερα οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, η νέα διαδικασία συγκρότησης της δημοτικής επιτροπής είναι απλοποιημένη, γεγονός που της προσδίδει ευελιξία.

Οι βασικές αλλαγές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • καταργείται η πρόβλεψη των δύο (2) οριζόμενων μελών από τον δήμαρχο,
  • καταργείται η δυνατότητα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων να λογίζονται ως ενιαία παράταξη και να δικαιούνται έδρα στη δημοτική επιτροπή,
  • ο αριθμός των εκλεγομένων μελών από την παράταξη του δημάρχου και από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθορίζονται εκ του νόμου, χωρίς τον υπολογισμό εκλογικού μέτρου,
  • τα υποψήφια μέλη της δημοτικής επιτροπής δεν εκλέγονται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά από τα μέλη της αντίστοιχης παράταξης που τα πρότεινε.

Οι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της παράταξης της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους που προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας συνολικά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας.

 

Η εγκύκλιος για την ανάδειξη των προεδρείων

Το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο και για τη διαδικασία ανάδειξης των μελών των προεδρείων των δημοτικών συμβουλίων.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου αποτελεί η πλήρωση της θέσης του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα.

Η εκλογή του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα δημοτικού συμβουλίου θα λάβει χώρα έως και τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. Για την αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029 η πρώτη θητεία των μελών του προεδρείου έχει διάρκεια τριάντα (30) μήνες και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2026.

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου.

β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από τη δεύτερη σε εκλογική δύναμη παράταξη

γ) Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Σε περίπτωση που στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπούνται δύο μόνο παρατάξεις, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου.

Οι ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Αχαΐας για την ανάδειξη των νέων προεδρείων, έχουν προγραμματιστεί στην Πάτρα στις 2 Ιανουαρίου στις 3.30 το μεσημέρι, στην Αιγιάλεια στις 2 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στον Ερύμανθο στις 3 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στη Δυτική Αχαΐα στις 2 Ιανουαρίου, ενώ εντός των ημερών αναμένονται προσκλήσεις και από τους άλλους Δήμους.

Τις ειδικές συνεδριάσεις συγκαλούν οι πρώτοι σε ψήφους δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement