Connect with us

Ελλάδα

Δείτε τους καθαρούς μισθούς για υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και διοικητές

Published

on

Προς τα επάνω συμπαρασύρουν τις αποδοχές όλων των ανώτερων στελεχών της διοικητικής μηχανής οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2024 και οι συνοδευτικές διατάξεις που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Βουλή. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης, διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών μαζί με τους απλούς υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια. Αντίθετα, σταθεροί θα μείνουν οι μισθοί των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών υπουργών.

Τα μέλη της κυβέρνησης που έχουν κοινοβουλευτική ιδιότητα λαμβάνουν τις βασικές αποδοχές που εισπράττουν και οι βουλευτές. Μετά τις σημαντικές περικοπές που έγιναν στη μνημονιακή δεκαετία, το μεικτό μηνιαίο εισόδημα αποτελείται από τη βουλευτική αποζημίωση των 5.135 ευρώ (τα καθαρά ποσά αναγράφονται στον πίνακα), το οποίο συμπληρώνεται με τα επιδόματα ενοικίου, γραφείου κίνησης, ταχυδρομικής ατέλειας κ.ά. που κυμαίνονται από 1.865 ευρώ για βουλευτές Αττικής και μπορούν να φτάσουν τα 3.388 για βουλευτές επαρχίας. Μεσοσταθμικά τα μηνιαία εισοδήματα διαμορφώνονται περίπου σε 6.500-7.000 ευρώ ή σε 4.500-5.000 ευρώ καθαρά μετά και την αφαίρεση της παρακράτησης υπέρ κόμματος (περίπου 1.000 ευρώ). Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το εισόδημα των βουλευτών είναι μεγαλύτερο από των υπουργών, καθώς οι πρώτοι συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές εισπράττοντας έξτρα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση.

Εξωκοινοβουλευτικοί

Μέχρι σήμερα, η αποζημίωση των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης ισούται με τη βουλευτική αποζημίωση (3.152 ευρώ καθαρά), καθώς δεν είναι δικαιούχοι των λοιπών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είχε ψηφίσει ρύθμιση ώστε η περίμετρος του επιδόματος ενοικίου προς βουλευτές (περίπου 1.000 ευρώ) να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και τους εξωκοινοβουλευτικούς. Οταν όμως το 2018 αποκαλύφθηκε ότι μέλη της τότε κυβέρνησης εισέπρατταν το επίδομα ενοικίου αν και είχαν εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και καταθέσεις εκατομμυρίων, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να το καταργήσει.

tsipras

Αντίστοιχα, οι γενικοί και υπηρεσιακοί γραμματείες των υπουργείων λαμβάνουν σήμερα 10% λιγότερα απ’ όσα τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, από 1.1.2024 οι συνολικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα ανεβάσουν αυτομάτως κατά περίπου 8% και τις αποδοχές των γ.γ. και θα τις εξομοιώσουν με αυτές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Ειδικότερα, η μηνιαία αποζημίωση των γενικών και υπηρεσιακών γραμματέων αυξάνεται από 4.631 ευρώ μεικτά σε 5.121 ευρώ μεικτά. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έκρινε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη διάταξη που θα ανεβάζει τις απολαβές των 18 μη κοινοβουλευτικών μελών της ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία. Η νέα ρύθμιση ορίζει πως από τις αρχές του έτους η αποζημίωση των 7 εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και αναπληρωτών θα ισούται με το 90% των αποδοχών του προέδρου Αρείου Πάγου, ήτοι 7.583 ευρώ μεικτά ή 4.416 ευρώ καθαρά (από 3.152 ευρώ), αύξηση 46%. Αντίστοιχα, ο μισθός των 11 εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών θα διαμορφωθεί σε 6.740 ευρώ μεικτά.

Από 1.1.2024 αναλαμβάνουν καθήκοντα και οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές στις 13 περιφέρειες και τους 332 δήμους της χώρας, με τις αποδοχές τους να καθορίζονται από πληθυσμιακά κριτήρια. Η μεικτή μηνιαία αντιμισθία των περιφερειαρχών ισούται με 4.275 ευρώ και των αντιπεριφερειαρχών με 3.206 ευρώ. Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων λαμβάνουν μεικτά 4.275 ευρώ.

Οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι εισπράττουν 2.137 ευρώ μεικτά, ενώ οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και της επιχείρησης δήμων 897 ευρώ μεικτά. Σε πόλεις με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους οι τοπικοί άρχοντες λαμβάνουν 3.420 ευρώ μεικτά, ενώ οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι 1.710 ευρώ και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων 718 ευρώ μεικτά. Για τις πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων ο μισθός των δημάρχων διαμορφώνεται σε 2.565 ευρώ μεικτά, των αντιδημάρχων σε 1.282 ευρώ και των προέδρων δημοτικών συμβουλίων σε 538 ευρώ.

Αυξάνονται με τροπολογία οι μισθοί των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών | OPEN TV
Διοικητές νοσοκομείων

Η κυβέρνηση με το νέο στοχευμένο σύστημα επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου φιλοδοξεί να τοποθετήσει εξειδικευμένα στελέχη σε κρίσιμους οργανισμούς, όπως είναι τα 120 νοσοκομεία και οι υγειονομικές περιφέρειες. Για να επιτευχθεί ωστόσο ο στόχος απαιτούνται ικανοποιητικές απολαβές και μπόνους που θα «μαγνητίσουν» ικανούς επαγγελματίες που εργάζονται ως υψηλόβαθμα στελέχη στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Υπό αυτό το πρίσμα οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψαν υπουργική απόφαση που αναπροσαρμόζει τις αποδοχές τους.

Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των νέων διοικητών και υποδιοικητών των ΥΠΕ διαμορφώνονται σε 5.121 ευρώ και 4.608 ευρώ αντίστοιχα. Για τους νέους διοικητές που θα οριστούν με βάση τα όσα προβλέπει το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων στο Δημόσιο, η αμοιβή για νοσοκομεία με δυναμική μεγαλύτερη των 400 οργανικών κλινών διαμορφώνεται σε 5.121 ευρώ μεικτά, ενώ οι αναπληρωτές τους θα εισπράττουν 4.096 ευρώ. Οι διοικητές νοσοκομείων με 400 ή λιγότερες κλίνες θα αμείβονται με 4.608 ευρώ μεικτά και οι αναπληρωτές τους με 3.584 ευρώ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement