Connect with us

Κατοικία

Σκύλοι και κρύο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν πέφτει η θερμοκρασία

Published

on

Το σώμα ενός σκύλου είναι καλυμμένο με τρίχωμα.

Επομένως, είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να υποθέτουν ότι οι σκύλοι δεν κρυώνουν τον χειμώνα. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν θα έπρεπε να προσφέρετε ένα έξτρα επίπεδο προστασίας στον σκύλο σας όταν βγαίνετε βόλτα τους χειμερινούς μήνες;

Κρυώνουν οι σκύλοι;
Στην πραγματικότητα, ενώ η γούνα των σκύλων προσφέρει κάποια “μόνωση”, οι χνουδωτοί μας σύντροφοι νιώθουν το κρύο όσο και εμείς. Κάποια σκυλιά μπορούν καλύτερα από άλλα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το πόσο κρυώνει ένας σκύλος τον χειμώνα εξαρτάται από τον τύπο του τριχώματος, το μέγεθος, το βάρος, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν από κοινού και συνδυαστικά το κατά πόσο νιώθει το κρύο ένας σκύλος. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόσωμα σκυλιά, π.χ., δεν είναι τα μόνα που κρυώνουν, καθώς κι ένα μεγαλόσωμο σκυλί με κοντό τρίχωμα είναι ευαίσθητο στο κρύο. Συζητήστε τι πρέπει να τρώει ο σκύλος σας με τον κτηνίατρό σας προκειμένου να καταλήξετε σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε πρωτεΐνες, το οποίο θα τον θωρακίσει απέναντι στο κρύο.

Τι πρέπει να προσέχετε:
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος του σκύλου τα οποία κρυώνουν πιο εύκολα, είναι αυτά που δεν καλύπτονται από τρίχωμα, όπως η κοιλιά, τα πατουσάκια, τα αυτιά και η μύτη. Όσο είναι δυνατό, καλό είναι τα σημεία αυτά να καλύπτονται με ρουχαλάκια.

Περιμένοντας τα πρώτα χιόνια, μπορεί να αναρωτιέστε αν θα είναι κάτι που θα μπορέσετε να απολαύσετε μαζί με το αγαπημένο σας φιλαράκι. Τα σκυλιά μπορούν να παίξουν στο χιόνι, αλλά με μέτρο. Είναι σημαντικό να είναι καλά ντυμένα και να μην παραμείνουν πολλή ώρα σε εκτεταμένα χαμηλή θερμοκρασία, καθώς μπορεί να αρρωστήσουν. Αν το κατοικίδιό σας εκτεθεί για πολλές ώρες σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να εμφανίσει προβλήματα στο αναπνευστικό, στο ουροποιητικό, στα κόκαλα και στο ανοσοποιητικό.

Θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας κρυώνει πολύ και πρέπει να μπει κάπου ζεστά αν τρέμει, αν καμπουριάζει και κρύβει την ουρά ανάμεσα στα πόδια του, αν κλαίει ή παρουσιάζει αλλαγμένη συμπεριφορά, αν αρνείται να περπατήσει άλλο, ή αν ανασηκώνει τα πόδια του από το έδαφος. Αν δείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, οδηγήστε κατευθείαν τον σκύλο σας πίσω στο σπίτι και βοηθήστε τον να ζεσταθεί, αλλιώς μπορεί να πάθει υποθερμία. Τα συμπτώματα της υποθερμίας είναι αδυναμία, υπνηλία, αργή και δύσκολη αναπνοή, επιδείνωση των νοητικών του λειτουργιών, διεσταλμένες κόρες, και απώλεια των αισθήσεων. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει υποθερμία, κρατήστε τον κάπου ζεστά και καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας από το κρύο:
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι ή αυτοί που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς και οι μεσαίες και μικρόσωμες φυλές που δεν διαθέτουν πυκνό τρίχωμα, έχουν ανάγκη για ζεστασιά. Συνιστάται να προμηθευτείτε κάποια ρούχα για τον σκύλο σας, για να τον ντύνετε με αυτά τις πολύ κρύες μέρες ή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Προτιμήστε φαρδιά, άνετα και ζεστά ρούχα για τον σκυλάκο σας, και αποφύγετε τις στενές φόρμες που τον πιέζουν, τα υφάσματα κακής ποιότητας, καθώς και τα πολλά αξεσουάρ που μπορεί να τον στρεσάρουν και να δυσχεραίνουν τις κινήσεις του. Προτείνουμε να επιλέξετε τουλάχιστον ένα πουλόβερ, ένα αδιάβροχο μπουφάν, καλτσάκια και αδιάβροχα παπουτσάκια για τον σκύλο σας. Ένας σκύλος με ρούχα δεν είναι απλά χαριτωμένος, αλλά παραμένει και προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες όλον τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένα αδιάβροχο μπουφάν μπορεί να τον κρατήσει στεγνό και καθαρό όλες τις βροχερές μέρες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement