Connect with us

Υγεία

Ποιες φυλές σκύλων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο

Published

on

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά με πλατιές μουσούδες, όπως είναι τα διάφορα είδη bulldogs και τα pugs, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας (κυρίως αναπνευστικά) λόγω προβληματικών πρακτικών εκτροφής.

Μια πρόσφατη έρευνα από την Ουγγαρία ανέδειξε ένα ακόμη πρόβλημα: οι σκύλοι με πλατιές μουσούδες (οι πιο δημοφιλείς φυλές στις ΗΠΑ) φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο λόγω του σχήματος του κεφαλιού τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα γαλλικά bulldogs υποφέρουν από έντονη υπνηλία μέσα στη μέρα λόγω έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα γαλλικά bulldogs, τα pugs, τα αγγλικά bulldogs και τα boston terriers συχνά υποφέρουν από υπνική άπνοια, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στα κοντά κεφάλια τους. Η βραχυκεφαλία είναι μία πάθηση κατά την οποία η αναλογία του μήκους του κρανίου προς το πλάτος του είναι μικρότερη απ’ ότι συμβαίνει με τους σκύλους άλλων φυλών.

Αυτά τα νέα σίγουρα θα απασχολήσουν πολλούς κηδεμόνες οι οποίοι θα σπεύσουν να βρουν λύσεις ώστε να μπορέσουν παρέχουν στα αγαπημένα τους ζώα συντροφιάς την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Τα αξιολάτρευτα γαλλικά bulldogs, με τα ζαρωμένα μουτράκια τους και τα γουρλωμένα, εκφραστικά μάτια τους, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εκτοπίσουν τα labrador retrievers από τη θέση της πιο πολυπόθητης φυλής σκύλου στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι τα καταπληκτικά σκυλιά που ανήκουν στην οικογένεια με τις πλατιές μουσούδες εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σύμφωνα με την ηθολόγο και βιολόγο Enikő Kubinyi, η οποία μελετά τις συμπεριφορές και τις γνωστικές ικανότητες των σκύλων και η οποία συμμετείχε στην έρευνα: “Οι άνθρωποι προτιμούν μια συγκεκριμένη μορφολογία σκύλων με πλακουτσωτό πρόσωπο γιατί μοιάζει με το πρόσωπο ενός μωρού. Το μεγάλο στρογγυλό κεφάλι, το ψηλό μέτωπο, τα μεγάλα μάτια και η μικρή μύτη – οι άνθρωποι τα βρίσκουν γλυκούλια, και επίσης έχουν το μέγεθος ενός μικρού παιδιού.”

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα μοτίβα του ύπνου 92 σκύλων οι οποίοι συνοδεύονταν από τους κηδεμόνες τους. Βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τα άλλα σκυλιά, αυτά που έχουν πλακουτσωτό πρόσωπο περνούν μεγαλύτερες φάσεις γρήγορης κίνησης των ματιών, δηλαδή ύπνου REM. Πρόκειται για τη φάση του ύπνου όπου λαμβάνουν χώρα τα πιο ζωντανά κι έντονα όνειρα, καθώς ο εγκέφαλος είναι ενεργός ενώ το σώμα παραμένει ακίνητο. Οι ειδικοί εξήγησαν ότι τα σκυλάκια με πλατιά μουσούδα κοιμούνται όπως τα μωρά, διατηρούν δηλαδή τα μοτίβα ύπνου της περιόδου που ήταν κουτάβια. Κοιμούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και είναι πιο επιρρεπή στο ροχαλητό.

Ο Dan O’Neill, καθηγητής στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε: “Η έλλειψη ύπνου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως βασική αιτία από την οποία υποφέρουν οι σκύλοι με ακραία βραχυκεφαλία.”

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να αναλύσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου των σκύλων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Πιο συγκεκριμένα αναζήτησαν εκρήξεις συνεκτικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που είναι ορατός στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Βρήκαν ότι οι σκύλοι με βραχυκεφαλία είχαν περισσότερες τέτοιες εκρήξεις, κάτι που έχει συνδεθεί στους ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, και στους σκύλους με δυσκολίες στη μάθηση και συνεπώς στην εκπαίδευση.

Όπως είπε η Kari Ekenstedt, βοηθός καθηγήτρια γενετικής στο Κτηνιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Purdue, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα: “Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πώς [οι συγγραφείς της έρευνας] προσπάθησαν να συνδέσουν κάποιες από αυτές τις παραμέτρους του ύπνου με την ανατομία του κρανίου. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς τους σκύλους κοιμούνται με μια μπάλα στο στόμα τους, και οι άνθρωποι το θεωρούν γλυκούλι, αλλά στην πραγματικότητα το κάνουν για να κρατήσουν ανοιχτούς τους αεραγωγούς τους.”

Μαζί της συμφώνησε και ο O’Neill, ο οποίος εξήγησε ότι “Παραδόξως, πολλοί κηδεμόνες βρίσκουν αυτό το φαινόμενο πολύ αστείο και ανεβάζουν βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πόσο κωμικά μοιάζουν τα σκυλιά τους όταν κοιμούνται με ένα παιχνίδι στο στόμα ή με τον λαιμό εκτεταμένο ή ξυπνώντας επανειλημμένα για να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.”

Οι σκύλοι με πλακουτσωτά πρόσωπα τείνουν να ζουν κατά μέσο όρο τρία ή τέσσερα χρόνια λιγότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό δικαιολογημένα προβληματίζει τους φιλόζωους σχετικά με τις πρακτικές επιλεκτικής εκτροφής αυτών των ζώων.

Η Kubinyi δήλωσε: “Οι άνθρωποι κανονικοποιούν αυτά τα προβλήματα υγείας, θεωρώντας ότι είναι χαρακτηριστικό της φυλής, ότι είναι φυσιολογικά και όχι επίπονα για τον σκύλο, το να μην μπορεί να αναπνεύσει. Πρέπει να μιλήσουμε για το γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται έναν σκύλο που μοιάζει με παιδί, και ο οποίος έχει ανάγκη από συνεχή φροντίδα, τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική.”

Με πληροφορίες από The Guardian

Ροή ειδήσεων

Advertisement