Connect with us

Κατοικία

Γιατί ένας μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί να φοβάται έναν μικρόσωμο

Published

on

Έχετε ποτέ ακούσει το ρητό “το γάβγισμά του είναι χειρότερο από το δάγκωμά του”; Αν ναι, τότε ξέρετε σε τι αναφερόμαστε.

Αν όχι, -και δίκιο θα έχετε γιατί είναι κάτι που λέγεται περισσότερο στο εξωτερικό- αυτό που έχουμε να σας πούμε είναι ότι ουσιαστικά επινοήθηκε για να περιγράψει τα μικροσκοπικά, συχνά νευρόσπαστα και πιο συχνά γκρινιάρικα σκυλιά. Και είμαστε σίγουροι ότι ξέρετε για ποια λέμε.

Δείτε την εικόνα: Δύο σκύλοι κάνουν βόλτα και κατευθύνονται ο ένας προς τον άλλον. Ο ένας είναι μεγαλόσωμος, ας πούμε ένα Λαμπραντόρ ή ένα Χάσκι, ο άλλος είναι αρκετά μικρός που μπορεί να μεταφερθεί και σε τσάντα, όπως ένα Γιόρκι, ένα Μαλτέζ, ένα Τσιουάουα. Καθώς πλησιάζουν, παρατηρούν ο ένας τον άλλον. Όταν έρχεται η στιγμή και οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, ο μικρός σκύλος αρχίζει να γαβγίζει και να ορμά στον μεγάλο σκύλο, ο οποίος ανεξήγητα υποχωρεί από φόβο. Φαίνεται παράλογο; Ναι γιατί ο μεγάλος σκύλος θα μπορούσε να καταπιεί ολόκληρο τον μικρό σκύλο και, παρ’ όλα αυτά, ο μικρός σκύλος είναι αυτός που έχει όλη τη δύναμη σε αυτή τη συνάντηση.

Το Σύνδρομο του Μικρού Σκύλου

Για να καταλάβουμε γιατί οι μεγάλοι σκύλοι μερικές φορές φοβούνται τους μικρόσωμους, πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι αυτό που κάνει τους μικροσκοπικούς σκύλους να ορμάνε σε μεγαλύτερα σκυλιά. Γιατί η εικόνα ενός μικρόσωμου τεριέ που γρυλίζει σε ένα μεγαλόσωμο Λαμπραντόρ δεν είναι για γέλια. Σύμφωνα με έρευνες ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφορών για δαγκώματα σκύλων σχετίζονται με πολύ μικρά σε μέγεθος σκυλιά- κι όμως. Και εδώ ερχόμαστε στο Σύνδρομο του Μικρού Σκύλου.

Τα μικρά σκυλιά συχνά αναπτύσσουν αυτό που ονομάζεται Το Σύνδρομο του Μικρού Σκύλου ή Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα. Πρόκειται για ένα σύνολο στερεοτυπικών συμπεριφορών, σαν αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, (και όχι, στην πραγματικότητα, για ένα “σύνδρομο” με την έννοια της διαταραχής) που επιδεικνύουν οι μικρόσωμοι σκύλοι λόγω του μεγέθους τους.

Τα συμπεριφορικά αυτά προβλήματα εξαρτώνται κυρίως από την εκπαίδευση που έχει δεχθεί ή δεν έχει δεχθεί ένας σκύλος. Όταν οι κηδεμόνες μικρών σκύλων δεν εκπαιδεύουν και δεν κοινωνικοποιούν κατάλληλα τον σκύλο τους και όταν δεν μπορούν να επιβάλλουν πειθαρχία και υπακοή, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές εντείνονται.

Δείτε πώς λειτουργεί: Όταν ένας μεγάλος σκύλος γαβγίζει ή πηδάει σε ανθρώπους ή άλλα σκυλιά, τον διορθώνουμε αμέσως. Κανένας κηδεμόνας σκύλου, για παράδειγμα ράτσας Μεγάλος Δανός ή Μαστίφ δεν είναι εντάξει όταν ο σκύλος του συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό γιατί τρομάζει τους άλλους ανθρώπους και προκαλεί ολόκληρο θέμα. Ωστόσο, όταν τα μικρότερα σκυλιά συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, είναι πιο πιθανό να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Και συνήθως γελάμε. Το αποτέλεσμα είναι να επιτρέπουμε τη συμπεριφορά αυτή αντί να τη διορθώνουμε.

Αυτό λοιπόν, όπως είπαμε, οδηγεί στο Σύνδρομο Μικρού Σκύλου. Τα μικρά αυτά σκυλιά γαβγίζουν και αντιδρούν συχνά επιθετικά προς τους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά.

Γιατί τα μεγάλα σκυλιά συχνά φοβούνται τα μικροσκοπικά σκυλιά;

Τα μεγάλα σκυλιά αντιδρούν με έναν απολύτως φυσιολογικό, λογικό τρόπο όταν αντιμετωπίζουν επιθετικότητα. Ξέρουμε ότι το μικρό σκυλί δεν αποτελεί πραγματική απειλή, αλλά για έναν μεγάλο σκύλο που δεν είναι επιρρεπής στην επιθετικότητα, το να βλέπει τέτοιου είδους συμπεριφορά από οποιοδήποτε άλλο ζώο, ακόμη και μικρότερο από εκείνο, του φαίνεται εντελώς τρομακτικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μεγάλος σκύλος δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο επιθετικός είναι ο μικρός σκύλος ή ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις του. Και η αντίδρασή του είναι μια απόλυτα λογική προσπάθεια να αποφύγει έναν καυγά, ακόμα κι αν είναι ένας καυγάς που τελικά θα κέρδιζε.

“Αν ένας μικροσκοπικός επιθετικός άνδρας άρχιζε να σας φωνάζει, να κουνάει άγρια τα χέρια του και να απειλεί να σας χτυπήσει, ποια θα ήταν η πιθανή αντίδρασή σας; Να τον πολεμήσεις ή να κάνεις πίσω;” θα πει η εκπαιδεύτρια από την Ιρλανδία Marta Young.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο μεγάλος σκύλος μου φοβάται ένα μικρό σκυλί που δεν γαβγίζει ή δεν ενεργεί επιθετικά;

Εάν παρατηρήσετε ότι ο μεγαλόσωμος σκύλος σας φοβάται συνεχώς γύρω τα μικρόσωμα σκυλιά, ακόμα κι αν δεν συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντί του, θα πρέπει να κοιτάξετε το παρελθόν του.

Αν τον είχατε από κουτάβι, ίσως μπορείτε να θυμηθείτε μια τραυματική εμπειρία που είχε με μικρόσωμο σκύλο. Εάν πρόκειται για διάσωση, σκεφτείτε την πιθανότητα να έχει βιώσει κάποιο τραύμα που σχετίζεται με σκύλο για το οποίο δεν γνωρίζετε τίποτα. Τις περισσότερες φορές, το τραύμα του παρελθόντος ενός σκύλου βρίσκεται στη ρίζα των επαναλαμβανόμενων φόβων που φαίνεται να μην έχουν λογική για κάποιες αντιδράσεις του.

Ροή ειδήσεων

Advertisement