Connect with us

Ελλάδα

Διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας και απλοποίηση υιοθεσίας στην ατζέντα Κασσελάκη

Published

on

Με τρεις τομές έκλεισε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Πέρα από τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την κατάρτιση της ευρωλίστας, ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε την κατάθεση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολιτευσης πρότασης νόμου για το διαχωρισμό του κράτους – Εκκλησίας, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας για όλες τις οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα εκτυλιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλεξη Τσιπρα και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο το 2018 για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, καθώς και πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας.

«Για να μπορέσει να υπάρξει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας με σεβασμό στην Εκκλησία η οποία επιτελεί και θα επιτελεί τον ρόλο της στην κοινωνία για αλληλεγγύη και αδελφοσύνη», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να κινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη, χθες (Σάββατο) ο κ. Κασσελάκης συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμο, στη διάρκεια της οποίας έγινε μνεία της συμφωνίας του 2018.

Σημειωτέον ότι την απλοποίηση της διαδικασίας υιοθεσίας την είχε επισημάνει ο κ. Κασσελάκης κατά την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, προαναγγέλλοντας άμεσες πρωτοβουλίες από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας του 2018

Αντικείμενο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2018 ήταν ένας διπλός συμβιβασμός επ’ αμοιβαία ωφελεία των μερών.

Αφενός, η Πολιτεία αποδεσμεύεται από τη μισθοδοσία του κλήρου, διασφαλίζοντας όμως στην Εκκλησία τους πόρους που απαιτούνται γι’ αυτή.

Αφετέρου, Πολιτεία και Εκκλησία συμφωνούν στην από κοινού αξιοποίηση αμφισβητούμενων μεταξύ τους εκτάσεων χωρίς να περιμένουν να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Η συμφωνία αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα. Το πρώτο ήταν ένα σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων, με τον τίτλο «Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», την οποία παρουσίασαν οι κ.κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος στις 6 Νοεμβρίου 2018. Το δεύτερο ήταν ένα δεκασέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας» που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα μετά από διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Ειδικότερα, το πρώτο κείμενο, η συμφωνία των 15 σημείων, ξεκινά με την αναγνώριση ότι το ελληνικό κράτος είχε αποκτήσει στο παρελθόν περιουσία της Εκκλησίας χωρίς να καταβάλει πλήρη αποζημίωση και, ως ανταπόδοση, ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου. Συμφωνείται ότι εφεξής η Πολιτεία παύει να μισθοδοτεί η ίδια τους κληρικούς, αλλά θα καταβάλλει σε ειδικό ταμείο ετήσια επιδότηση από την οποία η Εκκλησία θα μισθοδοτεί τους υπηρετούντες κληρικούς.

Η Εκκλησία παραιτείται από οποιεσδήποτε αξιώσεις για πλημμελώς αποζημιωθείσα περιουσία της που απέκτησε στο παρελθόν το ελληνικό κράτος, διασφαλίζονται οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων κληρικών και η Εκκλησία θα μπορεί εφεξής να ιδρύει νέες θέσεις κληρικών μόνο από δικούς της πόρους.

Παράλληλα, συμφωνείται ότι η διαχείριση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διαμφισβητούνται μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ανατίθεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο ιδρύεται και διοικείται από κοινού από Πολιτεία και Εκκλησία, με επιμερισμό κατά ίσο μέρος των εσόδων και υποχρεώσεών του.

Ροή ειδήσεων

Advertisement