Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι απώλειες του ‘θερμού χειμώνα’-Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οι απώλειες της τελευταίας διετίας για το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Καλάβρυτα

Published

on

Επίσημη έναρξη της χιονοδρομίας από χθες Σάββατο 12 του μηνός στα Καλάβρυτα καθώς οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την έλευση της παγωνιάς και την συνδρομή των ανέμων που στράφηκαν σε βόρειους-βορειοανατολικούς, «έστρωσε» για τα καλά τις πίστες.

Η λειτουργία του Χιονοδρομικού περιορίζεται ακόμη στους δύο αναβατήρες «Αχιλλέας» και Ερμής (παιδικός) και την πίστα «Λητώ» για τους αρχάριους καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς ποσότητες χιονόστρωσης.

Παρά την υψηλή επισκεψιμότητα στην πόλη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλά και την προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα με κάποια εορταστικά event’s, το Χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα υπολειτουργούσε εδώ και ένα μήνα περίπου, από την έναρξη λειτουργίας του.

Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Αν δεν χιονίσει και δεν λειτουργήσουν πλήρως όλα τα χιονοδρομικά κέντρα χάνεται περίπου που το 50% του ετήσιου τζίρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις περιοχές που υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, σημειώνουν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς. Τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας Καλαβρύτων και Παρνασσού, κάθε χρόνο εφόσον έχουν αρκετό χιόνι όλη την περίοδο, δέχονται περίπου 500.000-600.000 επισκέψεις.

Η Κλιματική Αλλαγή και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια το χειμώνα περιόρισαν ήδη από την τελευταία χειμερινή περίοδο 2022-’23 τις εισπράξεις κάτω από το μισό. Η προηγούμενη περίοδος καλύφθηκε από τις αυξημένες εισπράξεις και το ρεκόρ εσόδων της περιόδου 2021-‘22 και από κάποιες εκδηλώσεις όπως το Τριήμερο Βουνού που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με επιτυχία.

Υπολογίζεται ότι κατά τους τελευταίους δύο «θερμούς χειμώνες» η απώλεια εσόδων για το Χιονοδρομικό θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη χρονιά όμως δεν υπάρχει άλλο ‘λίπος’ για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες γι αυτό και ο σχεδιασμός του δήμου αλλά και της Περιφέρειας αφορούν σε νέες επενδύσεις που θα επιτρέψουν 12μηνη λειτουργία του Κέντρου και κάποιων από τους αναβατήρες με δράσεις και καλοκαιρινές εμπειρίες στο βουνό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά τις εκλογές τόσο τα Καλάβρυτα όσο και ο δήμος Αιγιαλείας φαίνεται ότι αξιολογούν, για τη νέα δημοτική θητεία, την αναβάθμιση των επιτροπών τουριστικής ανάπτυξης σε μόνιμα τμήματα εντός του νέου Δημοτικού Οργανισμού.

Επένδυση 10 εκατ. στον Χελμό  

Τα κονδύλια υπάρχουν ήδη μέσω του προγράμματος «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων» που αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Χιονοδρομικό προκειμένου να μετεξελιχθεί σε «προορισμό τεσσάρων εποχών».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού στους ορεινούς προορισμούς. Ηδη Δήμος Καλαβρύτων και Περιφέρεια έχουν λάβει μια προέγκριση για επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, πλέον της ολοκλήρωσης των έργων που ήδη έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν από τις αρχές Μαΐου του 2024.

Το Χιονοδρομικό με την επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει προς ένα «πολυθεματικό πάρκο τεσσάρων εποχών» προσελκύοντας για το καλοκαίρι τουρίστες και από το εξωτερικό.

Πάντως ο ίδιος θεωρεί πολύ θετικό το πρόγραμμα ενίσχυσης που είναι σε εξέλιξη γιατί πρώτη φορά χρηματοδοτούνται τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο προσθέτει ότι σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εξετασθεί και μία πολιτική πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τον «ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών».

‘Απαιτείται νέος σχεδιασμός’

«Στο πλαίσιο αυτής της νέας αντίληψης για τον ‘ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών’ το Χιονοδρομικό διοργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι το Φεστιβάλ Χελμού για να προσελκύσει για ένα τριήμερο περί τις 15.000 χιλιάδες επισκέπτες στις εγκαταστάσεις του και στον ευρύτερο ορεινό όγκο. Με μια τέτοια στρατηγική θα προσελκύσουμε και τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκουν τα ελληνικά βουνά πολύ ενδιαφέροντα, από την μέχρι τώρα εμπειρία που έχουμε από ξένους που έχουν επισκεφθεί τα Καλάβρυτα.  Είναι η πρώτη φορά χρηματοδοτούνται τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθεί και μία κεντρική πολιτική πιο ολοκληρωμένη όσον αφορά τον ‘ορεινό τουρισμό τεσσάρων εποχών’» σύμφωνα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Αλέξη Άγριο.

‘Δεν αρκούν μόνο τα lift’

«Ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται την ορεινή Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου των επισκεπτών. Δεν είναι ανάγκη να έρθουν για να κάνουν σκι. Υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες στα ελληνικά βουνά. Ειδικά την περίοδο μετά τον Ιανουάριο η χώρα μας είναι ιδανική για εμπειρίες στη φύση, όπως περπάτημα, ποδήλατο ορειβασία, αναρρίχηση, να ζήσουν με τον τρόπο που ζουν οι ντόπιοι στα χωριά τους, σημειώνει ο κ. Καλλίας. Επενδύοντας μόνο σε lift δεν κερδίζει κάτι ο τόπος!» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Άγγελος Καλλίας.

‘Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο’

«Παρότι η γενική εικόνα στις γιορτές που μας πέρασαν είναι ότι πήγαμε καλά, εντούτοις το ισοζύγιο για τις επιχειρήσεις στα ορεινά για φέτος παραμένει αρνητικό καθώς δεν υπήρξε επισκεψιμότητα τις καθημερινές, όπου οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 60 %. Σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2022 η κινητικότητα στις καθημερινές ήταν φέτος μειωμένη και ως εκ τούτου ο απολογισμός για την εορταστική περίοδο είναι, κατ άτι, μειωμένος. Εκτιμώ ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν είχαμε χιόνι και δεν ήρθε ένα ποσοστό του κόσμου που θέλει να χαρεί τις ομορφιές του Χελμού» εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement