Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ηλεκτροκίνηση για Αίγιο, χρηματοδότηση για Πάτρα 

Published

on

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι προτεραιότητες σήμερα -μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σταϊκούρα- όσον αφορά το τρένο στην περιοχή μας, είναι δύο:

-Το πρώτο η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο (το έργο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025) όπου ήδη έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σύστημα ETCS αυτόματης σήμανσης, με όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας που προωθούνται ταχέως μετά τα Τεμπη.

-Το δεύτερο είναι η ηλεκτροδοτούμενη γραμμή του ΠΑΘΕ με σύγχρονα διαλειτουργικά συστήματα (ERTMS) για επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα με ορίζοντα πλέον το 2029. Μεγάλη εκκρεμότητα είναι η εργολαβία Ρίο – νέο λιμάνι Πατρών που παραμένει στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης και δημοπράτησης μέσα στο 2024.

Για το 2029 και την λειτουργία του τρένου με προδιαγραφές εξυπηρέτησης για εμπορευματικές μεταφορές, μεταφέρεται και το σχέδιο για την προσέλκυση Στρατηγικού Επενδυτή για το νέο, νότιο, λιμάνι από τον ΟΛΠΑ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement