Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα

Published

on

Η Πάτρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί για άλλη μια χρονιά τη μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, το Πατρινό Καρναβάλι.

Βάση ιστορικών καταγραφών το Πατρινό Καρναβάλι κάνει την εμφάνισή του στα μέσα του 19ου αιώνα όταν στο σταυροδρόμι της χαράς συναντάει τις αρχαίες παγανιστικές γιορτές της Ελλάδος, τις επιδράσεις από την δύση, και κυρίως της Ιταλίας λόγω της ανάπτυξης του λιμανιού και φυσικά της φαντασίας των πρώτων συμμετεχόντων. Ένα καρναβάλι που μετράει 190 και χρόνια ιστορίας και συνεχίζει το ταξίδι του στον χρόνο πάντα τρελό, πάντα ξέφρενο, πάντα διασκεδαστικό. Κινητήριος δύναμή του άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετέχουν στα δρώμενά του όπως θεατρικά, χοροί, συναυλίες, τα μπουρμπούλια και φυσικά το κυνήγι του χαμένου θησαυρού αλλά και την αποκορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού την παραδοσιακή παρέλαση.
Με μια μικρή διακοπή την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου το Πατρινό Καρναβάλι συνεχίζει αδιάκοπα να μας χαρίζει χαρά, κέφι, ξεγνασιά και «σε μπελάδες να μας βάζει»
Και αν και τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει χάσει την φρεσκάδα του, να επαναλαμβάνονται τα πληρώματα (πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων) να στερούνται φαντασίας είναι ανάγκη για δομικές αλλαγές που θα φέρουν στο προσκήνιο πάλι το Καρναβάλι των ανατροπών.
Οι διοργανωτές του θα πρέπει να αγαπήσουν πάλι αυτό το μοναδικό φαινόμενο κεφιού και όχι απλά να το διεκπεραιώνουν. Το Καρναβάλι χρειάζεται ανατροπές, νέες ιδέες, δημιουργική τρέλα και φυσικά αγάπη προς το ίδιο και την πόλη. Εάν συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα οικονομικό προϊόν ολίγων το τελευταίο διήμερο των αποκρεών και όχι ως μια έκρηξη δημιουργίας, σάτιρας και διασκέδασης είναι καταδικασμένο να αποτελέσει μουσειακό έκθεμα.
Όλα αυτά τα χρόνια το Πατρινό Καρναβάλι μας κάνει περήφανους, μας δίνει χαρά και από 2 εώς 102 χρονών το περιμένουν με ανυπομονησία και είναι παρόντες για να το ζήσουν. Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε την ιστορία του και τα 190 χρόνια να γίνουν 290, και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενεές θα πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό και ως ζωντανό κύτταρο χρειάζεται συνεχώς ανανέωση, φρεσκάδα και δημιουργικότητα.

Χαρά Γεωργακοπούλου

Ροή ειδήσεων

Advertisement