Connect with us

Ελλάδα

Επίδομα ανεργίας: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές – Ποιοι θα πάρουν περισσότερα

Published

on

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να έρθουν – κατά πληροφορίες – οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ το οποίο θα είναι πάνω από 479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται από τους ανέργους για να λάβουν υψηλότερο επίδομα από το ποσό των 479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες μετά την απώλεια της πλήρους απασχόλησής τους θα είναι δύο.

Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας κατά την διάρκεια των πρώτων έξι μηνών θα είναι:

— Η σύμβαση του εργαζόμενου να είναι πλήρους απασχόλησης και όχι με ευέλικτες μορφές, όπως η μερική και η εκ περιτροπής εργασία

— Η απασχόληση του να υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια

Με την υιοθέτηση αυτών των δυο προϋποθέσεων, το επίδομα ανεργίας που θα καταβάλλεται θα αλλάζει χρηματικό ύψος ανά τρείς μήνες.

Για το πρώτο τρίμηνο, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσοστό έως 65% του μέσου όρου του μισθού του, κατά την τελευταία τριετία πριν απολυθεί. Άρα, στο ενδεχόμενο που αυτός ο μέσος όρος είναι 1.000 ευρώ, τότε ο άνεργος για τρεις μήνες θα λαμβάνει ως επίδομα ανεργίας, 650 ευρώ το μήνα.

Στη συνέχεια για το β’ τρίμηνο της ανεργίας, το επίδομα θα υποχωρεί στο 60%, δηλαδή στα 600 ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο στο 55% του μέσου όρου του μισθού του ανέργου, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία τριετία της εργασίας του δηλαδή στα 550 ευρώ, μιλώντας πάντα για μισθό των 1.000 ευρώ.

Για το δ’ τρίμηνο, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί ένα έτος καταβολής επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που είναι σήμερα η εν λόγω παροχή, δηλαδή 479 ευρώ.

Το νέο σύστημα επιδότησης αλά κάρτ που βασίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων ( δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός) σε εθνικό επίπεδο η σε κάποια στοχευμένη γεωγραφική περιοχή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement