Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα POS και οι ταμειακές μηχανές

Published

on

Ένα σημαντικό ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων θα αναγκαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα να αλλάξουν POS από τη στιγμή που αυτά δεν συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές. Άλλα πάλι μαγαζιά θα πρέπει να αγοράσουν μια νέα ταμειακή μηχανή, σύγχρονης τεχνολογίας που να συνδέεται με το POS, καθώς κάποια καταστήματα είχαν ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου τρόπου πληρωμής που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών και το νέο νομοσχέδιο, προκειμένου να μην αφήσει ούτε ένα μικρό «παράθυρο» φοροδιαφυγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την ΑΑΔΕ να έχει πια τη δυνατότητα να ελέγχει έτσι το κάθε ποσό που μπαίνει στο ταμείο τους.

Ο τρόπος πληρωμής έτσι από τις 29 Φεβρουαρίου και μετά αλλάζει. Οι επαγγελματίες δεν θα έχουν καμία δυνατότητα για να κόψουν ένα ποσό που να μην φαίνεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πώς θα είναι ο τρόπος αυτός πληρωμής; Το ποσό που θα πληρώνει με κάρτα ο πελάτης θα αναγράφεται αυτόματα μέσω της σύνδεσης του router και του POS με την ταμειακή μηχανή, χωρίς ο επαγγελματίας να έχει κάποια επαφή με το μηχάνημα. Στη συνέχεια θα βγαίνει κανονικά η απόδειξη που θα την παίρνει ο πελάτης έχοντας κάνει την αγορά του, ενώ το απόκομμα θα μένει – όπως γίνεται και τώρα – στο μαγαζί.

Το επιπλέον κόστος

Το ζήτημα βέβαια που απασχολεί τους εμπόρους και γενικότερα τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχει να κάνει με ένα ακόμα επιπλέον κόστος που πέφτει στους ώμους τους, προκειμένου να δείξουν στο κράτος ότι δεν είναι «ελέφαντες».

Η τιμή ενός POS νέας τεχνολογίας ξεκινάει από τα 140 και μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ. Στο επιπλέον κόστος που θα κληθεί να πληρώσει μια επιχείρηση θα πρέπει να υπολογιστεί και η συντήρηση του που ανάλογα τη συμφωνία που έχει κάνει το κάθε κατάστημα με την κάθε τεχνική εταιρεία, είναι κοντά στα 30 με 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο.

Αν τώρα ένα κατάστημα χρειαστεί να πάρει και μια καινούργια ταμειακή μηχανή τότε το κόστος για όλες αυτές τις αλλαγές μπορεί να φτάσει τα 600, τα 700 ή και ακόμα και τα 800 ευρώ.

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ζητήσει μέσα από το προεδρείο και το διοικητικό του συμβούλιο, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα μετά από την λειτουργία του νέου αυτού συστήματος πληρωμής, οι έλεγχοι να μην είναι αυστηροί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement