Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λιανικό εμπόριο: Αύξηση 10,1% στον τζίρο- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις τον περασμένο Νοέμβριο  

Published

on

 

Αύξηση 10,1% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον περασμένο Νοέμβριο και ανήλθε σε 3,71 δισ. ευρώ, έναντι των 3,37 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2022.

Ενώ, υπήρξε αύξηση 3,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 3,59 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 είναι:

-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (58,3%).

-Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (52,2%).

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

-Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (22,8%).

-Αλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (14,1%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

-Περιφέρεια Αττικής (10,8%).

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (10,2%).

Στον αντίποδα, οι περιφέρειες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (5,2%).

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (0,3%).

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2023 ανήλθε σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 1,13 δισ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2023 ανήλθε σε 1,18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ. Και αύξηση 20,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,98 δισ. ευρώ.

 

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

-Περιφέρεια Κρήτης (18,1%).

-Περιφέρεια Αττικής (6,8%).

Ενώ, η περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου (8%).

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2023 ανήλθε σε 0,53 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,49 δισ. ευρώ

 

 ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

«Να στηρίξει η κυβέρνηση την επιχειρηματικότητα»

O Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, εκφράζει την  έντονη διαμαρτυρία του, για την αύξηση κατά 3,46% των ασφαλιστικών εισφορών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Εν μέσω μακροχρόνιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, ακρίβειας και συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών ο εμπορικός κόσμος καλείται να επωμισθεί ένα νέο βάρος, με αμφίβολα έως ανύπαρκτα οφέλη για το μέλλον (συνταξιοδοτικό) που θα επιφέρει, νέο κύμα χρεών στον ασφαλιστικό φορέα, απώλεια παλαιών ρυθμίσεων,  εκτός υγειονομικής κάλυψης επαγγελματίες  και κίνδυνο νέων λουκέτων και πλειστηριασμών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, που προσθέτει: «Χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Μαρτίου περίπου 800.000 μη μισθωτοί ( ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη κυβερνητική απόφαση ή δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή  να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να  μπορέσουν να βγάλουν ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, προς διευκόλυνση των οφειλετών, υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό  που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να αποκλείονται για οποιοδήποτε λόγο συμπολίτες απ’ αυτό.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα απαράδεκτα και εξοντωτικά μέτρα και να στηρίξει έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ροή ειδήσεων

Advertisement