Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Άσχημα μαντάτα για όσους επέλεξαν «οικολογικά σχήματα»

Published

on

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Παραφράζοντας το σύνθημα της δεκαετίας του ‘90 «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» το νέο σύνθημα φέτος, 1η χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

θα μπορούσε να ήταν «νέα βιολογικά, όλα τα λεφτά» (των οικολογικών σχημάτων). Αυτό που έγινε το φετινό καλοκαίρι δεν έχει προηγούμενο στην χώρα μας, αφού χιλιάδες αγρότες τρέχανε στους Οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, για να κάνουν σύμβαση για τη μετατροπή της καλλιέργειας σε βιολογική κι έτσι να μπουν στο 9ο οικολογικό σχήμα «διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν τις περιβαλλοντικές επιδοτήσεων.
Αυτό οδήγησε χιλιάδες αγρότες να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο και αφού παρουσιάστηκε σαν ένα προσοδοφόρο και εύκολο κατά την εφαρμογή του.
Όμως όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο μέτρο με τα λεφτά που έχει στο ταμείο του θα δώσει.. ψίχουλα.. λόγο και τις μεγάλης συμμετοχής.
Πέραν λοιπόν ενός νέου μέτρου για τον περισσότερο αγροτικό κόσμο,το υπουργείο ίσως δεν υπολόγισε κάν ότι οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου, ως προς το πρακτικό κομμάτι των ενταγμένων Αγροτοκτηνοτροφων, είναι θεωρητικά και πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα με αυτή την εντελώς προχειρότητα, χωρίς να υπάρχει μια διαβούλευση καν με τους αγρότες και τους πιστοποιητικους φορείς.
Δηλαδή, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί βάση των βιολογικών είναι αυστηροί και με συγκεκριμένες πρακτικές,άρα εφόσον δεν υπάρχει καμία περίπτωση δίνοντας το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση για να «χρυσώσει» κατά κάποιον τρόπο το “χάπι” από της κακές πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ,πως δίνει και προτείνει ένα μέτρο το οποίο σύντομα θα βρεθεί εκτεθειμένη ολόκληρη η χώρα και ουσιαστικά δεν θα έχει καταφέρει να δώσει ρευστότητα από το συγκεκριμένο.
Τι θα συμβεί λοιπόν σε ένα χρόνο:
Οι ενταγμένοι αγρότες στα οικολογικά σχήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μια σειρά ελέγχων από τους πιστοποιημένους φορείς και παράλληλα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για ένα ανύπαρκτο βιολογικό προϊόν, θα πρέπει να καταθέσουν τιμολόγια βιολογικών σκευασμάτων ως προς την καλλιέργεια τους για φυτοπροστασία,θα έχουν πληρώσει τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και κάνοντας ταμείο στο τέλος θα είμαστε 0 (μηδέν).
Επίσης τα συνεργαζόμενα γραφεία εξυπηρέτησης αγροτών θα είναι ο “σάκος του μποξ” για άλλη μια φορά ανάμεσα στους φίλους αγρότες όπου δεν θα καταλαβαίνουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία* και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τέλος η χώρα μας θα βρεθεί για μια ακόμη φορά λόγο της προχειρότητας της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο θέμα, εκθέτη στους ελέγχους των Ευρωπαίων!
Άλλο βάσανο, να μην μας βρει!

(*) Συντονιστής του Πρωτογενούς Τομέα με την παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα»

Ροή ειδήσεων

Advertisement