Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιωάννης Μπούγας: «Παραμένουμε ανοιχτοί σε βελτιωτικές προτάσεις»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελληνική Δικαιοσύνη από την οποία ωφελείται πρωτίστως ο πολίτης.

Αυτό δηλώνει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας σε συνέντευξή του στην «Γ»,  τονίζοντας πως με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, θα επιχειρηθεί μια βαθιά τομή στον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης και στην Δυτική Ελλάδα, ο κ. Μπούγας επισημαίνει πως έχει ενημερώσει για τις αλλαγές όλους τους εμπλεκόμενους και πως το Υπουργείο στοχεύει μέσα από διάλογο, να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης προς τους πολίτες.

Παράλληλα, δηλώνει πως το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, αναμένεται προσεχώς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα αξιολογηθούν τα σχόλια, οι προτάσεις και τα υπομνήματα που θα υποβληθούν.

Προαναγγέλλει άμεση ενίσχυση με δικαστικούς υπαλλήλους στην Πάτρα και πρόσβαση των ΑμΕΑ στο Δικαστικό Μέγαρο

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Κύριε Υφυπουργέ, μιλήστε μας για τη φιλοσοφία του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα οφέλη που θα προκύψουν;

Η σκοπούμενη αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην απονομή της Δικαιοσύνης, διότι θα αντιμετωπίσει δικαστικά παράδοξα και προβλήματα δεκαετιών. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που θα επέλθουν με το νομοσχέδιο βασίζονται σε τρεις πυλώνες: 1) στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, 2) στην ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη Δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων στο πλαίσιο της χωροταξικής κατανομής των δικαστικών σχηματισμών και 3) στο διαχωρισμό των δικαιοδοτικών και υπηρεσιακών καθηκόντων των Προϊστάμενων Δικαστών των μεγάλων δικαστηρίων της Χώρας από τις λοιπές αρμοδιότητές τους, όπως προμήθειες, επισκευές/συντήρηση δικαστικών κτιρίων, που θα ανατίθενται σε τρίτα πρόσωπα συμβεβλημένα με το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ, χωρίς βεβαίως να θίγονται οι θεμελιώδεις διατάξεις περί του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

Το προαναφερθέν σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις που σας ανέλυσα, παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου, και συνεχίζεται η επεξεργασία του, προκειμένου να τεθεί προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση, να έχει γίνει Νόμος μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και να αρχίσει η εφαρμογή του από το νέο δικαστικό έτος.

Tο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τάσσεται κατά του νέου δικαστικού χάρτη, θεωρεί πως οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο δεν συνιστούν μεταρρύθμιση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Πώς απαντάτε σε αυτό;

 Αντιλαμβανόμενος ότι η επικείμενη αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας αποτελεί μια βαθιά τομή στον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη έως σήμερα και αφορά όλους τους εμπλεκομένους με αυτήν, αποφάσισα να πραγματοποιήσω συναντήσεις με φορείς, Βουλευτές, Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων, Δικαστές και Δικαστικούς Υπαλλήλους από όλες τις Εφετειακές Περιφέρειες της Ελλάδας ώστε να παρουσιάσω εγκαίρως τις προτεινόμενες αλλαγές και, μέσα από διάλογο, να βρούμε λύσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης προς τους πολίτες.

Ως προς τη χωροταξία των Δικαστηρίων, να ξεκαθαρίσω ότι πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να παραμείνουν τα Εφετεία σε όλη τη Χώρα, ενώ με την αναλογική κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού στο πλαίσιο της χωροταξικής κατανομής των δικαστικών σχηματισμών, στοχεύουμε να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Αναμένουμε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, και είμαι βέβαιος ότι, όταν ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο δουν τη νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα προσχωρήσουν στην άποψη ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελληνική Δικαιοσύνη από την οποία ωφελείται πρωτίστως ο πολίτης.

– Επίσης ζητούν οι όποιες αλλαγές να είναι προϊόν διαβούλευσης και μάλιστα οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η διαβούλευση, όπως σας προανέφερα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες με όλους του εμπλεκομένους με την απονομή της Δικαιοσύνης και παραμένουμε ανοιχτοί σε βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και αμεσότητα απονομής της Δικαιοσύνης. Άλλωστε το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, αναμένεται προσεχώς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εκεί θα μελετήσουμε και θα αξιολογήσουμε τα σχόλια, τις προτάσεις και τα υπομνήματα που θα υποβληθούν.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιούμε με τους Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους και Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Χώρας, αναλύουμε τα σημεία της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας και επιζητούμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, που είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί.

«Βασικός στόχος η καταπολέμηση του αισθήματος ατιμωρησίας»

– Το Υπουργείο προχωρά σε νέα τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι ο νομικός κόσμος εκφράζει ενστάσεις. Εξηγήστε μας την αναγκαιότητα.

Το Νομοσχέδιο με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» που εισηγείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαρθρώνεται σε τρία κεφάλαια. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο προσεχώς θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, είναι κυρίως η καταπολέμηση του αισθήματος ατιμωρησίας, που ταλανίζει έως σήμερα την ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε, με την εμπειρία της εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την τροποποίηση που επήλθε το 2019, προβήκαμε σε αλλαγές που είχαν ως στόχο την πραγματική έκτιση των ποινών, είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να σας πω ότι καθ’ όλο το διάστημα που το Νομοσχέδιο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, λάβαμε υπόψη τα σχόλια της διαβούλευσης, τις προτάσεις, τα υπομνήματα, τις ενστάσεις του νομικού κόσμου όπως αναφέρετε, αλλά και των φορέων, νομικών επαγγελματιών, ακαδημαϊκών και όσων εμπλέκονται με την απονομή της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, με τις έως σήμερα παρατηρήσεις, έχουν γίνει αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις, ενώ παραμένουμε σε συνεχή διαβούλευση μέχρι και την ψήφιση του Νομοσχεδίου από την Εθνική Αντιπροσωπεία, λαμβάνοντας υπόψη και υιοθετώντας προτεινόμενες βελτιωτικές αλλαγές, οι οποίες βέβαια δεν θα θίγουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, που οφείλω να πω ότι βρίσκει μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία.

Επιδίωξή μας η έκδοση τελεσίδικης  απόφασης εντός 500 ημερών

 – Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ποιος είναι ο στόχος σας για τον χρόνο έκδοσης μιας τελεσίδικης απόφασης;

Η πιο άμεση και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, πέρα από κυβερνητική επιταγή, αποτελεί και βασικό στόχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων που αναλύεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: 1) αναμόρφωση Δικαστικού Χάρτη, κατασκευή νέων και επισκευή υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων, 2) ενίσχυση της  ψηφιακής Δικαιοσύνης, 3) θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και 4) επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης.

Με την εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων αλλά κυρίως και με τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων με τη Δικαιοσύνη, επιδιώκουμε να πλησιάσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 500 ημερών έκδοσης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης από την έναρξη της δίκης.

Λύση και στο θέμα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο Δικαστικό Μέγαρο

Σύντομα θα τοποθετηθούν εννέα  δικαστικοί υπάλληλοι στην Πάτρα

– Η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών αποτελούν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στον Ναό της Θέμιδας στην Πάτρα. Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις σας για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα;

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού στη Δικαιοσύνη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη λάβει μέριμνα και έχει προγραμματίσει τη διενέργεια τριών εισαγωγικών διαγωνισμών δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, από την Α’ εκπαιδευτική σειρά αναμένεται προσεχώς να τοποθετηθούν 9 δικαστικοί υπάλληλοι στις δικαστικές υπηρεσίες της Εισαγγελίας, του Πρωτοδικείου, του Πταισματοδικείου και του Ειρηνοδικείου Πατρών. Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη τοποθέτησης δικαστικών υπαλλήλων από τους 224 επιτυχόντες της Β’ εκπαιδευτικής σειράς του εισαγωγικού διαγωνισμού, οι οποίοι τώρα φοιτούν και εκπαιδεύονται στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ώστε στα μέσα του 2024 να αναλάβουν καθήκοντα.

Για τα προβλήματα στις υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Πάτρας, το ΤΑΧΔΙΚ είναι ενήμερο και στο πλαίσιο αυτό, έλαβε εντός του 2023 αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργικότητα και τη βελτίωση των υποδομών του, όπως ενδεικτικώς επισκευές, εγκατάσταση και αντικατάσταση μέσων θέρμανσης και ψύξης. Τέλος, δεδομένου ότι η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν προγραμματιστεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει καθολική προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στο Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement