Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοχή τέλος στην παραβατικότητα

Εντείνονται από σήμερα οι έλεγχοι της Τροχαίας και της Άμεσης Δράσης για την πάταξη του κυκλοφοριακού προβλήματος στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Στην πάταξη του κυκλοφοριακού προβλήματος που μαστίζει το ιστορικό κέντρο της Πάτρας προχωρά η Αστυνομία εφαρμόζοντας από σήμερα πιο αυστηρά μέτρα.

Στη μάχη για την πάταξη της παραβατικότητας των οδηγών εκτός από το προσωπικό της Τροχαίας ρίχνονται και οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, μετά από οδηγίες που δόθηκαν χθες στην υπηρεσιακή σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης σε συνάντηση που είχε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, ταξίαρχο Θεόδωρο Τσάτσαρη παρουσία του διοικητή της Τροχαίας Πατρών, αστυνομικού υποδιευθυντή Χρήστου Ντεμίρη και του αναπληρωτή διοικητή του Τμήματος Αμέσου Δράσεως ζήτησε αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσαπικούνης ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι κυρίως για την αντιμετώπιση της στάθμευσης σε διπλή σειρά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρησης, όπως επίσης στην στάθμευση σε σημεία που εμποδίζουν την διέλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στις εισόδους πεζοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων. Ιδιαίτερη ευαισθησία θα δοθεί και στην αποφυγή κατάληψης των θέσεων στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία καθώς αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι εντολές που δόθηκαν στους αξιωματικούς είναι η βεβαίωση παραβάσεων, το «ξήλωμα» στις πινακίδες όσων οχημάτων έχουν σταθμεύσει παράνομα αλλά και άμεση απελευθέρωση από τους γερανούς της Τροχαίας που θα βρίσκονται επί ποδός.

Στόχος της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συμβάλει με τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του προβλήματος που μαστίζει το κέντρο της Πάτρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε ρητή εντολή και για μηδενική ανοχή ως προς τις βεβαιωθείσες παραβάσεις γι’ αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να μην σταθμεύουν παράνομα δημιουργώντας προσχώματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Το κυκλοφοριακό και η αντιμετώπισή του, άλλωστε, αποτελεί και μια από τις βασικούς πυλώνες που έχει θέσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος έχει ζητήσει από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην μείωση των τροχαίων και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

 

Αυξήθηκαν οι παραβάσεις το 2023

Το μέγεθος του προβλήματος πιστοποιούν άλλωστε και οι αριθμοί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας αυξήθηκε το 2023, σε σύγκριση με το 2022, ο αριθμός των παραβατών οδηγών, οι οποίοι εμπόδιζαν με τον τρόπο που είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους και τα δίκυκλά τους, τόσο την ελεύθερη κίνηση των πεζών, όσο και των ατόμων με αναπηρίες.

Τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και παρουσίασε πρόσφατα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνουν πως οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν το 2023 έφθασαν τις 11.617, όταν το 2022 ήσαν 8.157, δηλαδή κατά 3.460 περισσότερες.

Παράλληλα, αυξήθηκε και ο αριθμός των παραβάσεων που αφορούσαν τη στάση και τη στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, από 1.178 το 2022 σε 1.343 το την χρονιά που πέρασε.

Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότερες παραβάσεις –και συγκεκριμένα οι 5.785 – αφορούσαν στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς και ποδηλατοδρόμους, 3.313 για στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ’ αυτούς και 1.343 για στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ και ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement