Connect with us

Ελλάδα

Ενεργοποιείται το πλαφόν-Επιστολή το Υπουργείου Ανάπτυξης στις βιομηχανίες για το βρεφικό γάλα, εντός μηνός η συμμόρφωσης

Published

on

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες οι εταιρείες παραγωγής βρεφικού γάλακτος υποχρεούνται να ενημερώσουν τη ΔΙΜΕΑ για τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού τους κόστουςμ προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2024 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προχθές στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή «για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού στο πλαίσιο της οξείας διεθνούς πληθωριστικής κρίσης».

Σύμφωνα με την απόφαση για το βρεφικό γάλα, το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων και δεν δύναται το λειτουργικό κόστος του οικείου τμήματος της βιομηχανίας να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

Σε περίπτωση παραβίασης της εν λόγω ρύθμισης επιβάλλεται πρόστιμο βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Δηλαδή, υπολογίζεται ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησαν από την 1η Μαρτίου μέχρι και την ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε, το ύψος του μικτού κέρδους της επιχείρησης στην κατηγορία παρασκευασμάτων για βρέφη και το ποσοστό ποινής επί των πωλήσεων, στην κατηγορία προϊόντων για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση, κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022.

Αν η παράβαση αφορά σε ποσοστό υπέρβασης μέχρι 1% του προβλεπόμενου κέρδους επιβάλλεται σύσταση. Σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται πρόστιμο που προσαυξάνεται κατά 20%.

Σε περίπτωση απόκρυψης ή προσκόμισης παραποιημένων στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1% του κύκλου εργασιών κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022. Ωστόσο, το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει εντός 10 ημερών τα αιτούμενα στοιχεία.

«Εταιρείες ήδη ανακαλούν ανατιμήσεις»

Εντός της ημέρας χθες υπογράφηκε ακόμη μία υπουργική απόφαση, που ορίζει με λεπτομερή τρόπο το σύνολο των προωθητικών ενεργειών που απαγορεύονται στις περιπτώσεις ανατιμήσεων τροφίμων στα Σούπερ Μάρκετ, καθώς και τις κατηγορίες των προϊόντων τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης, καθορίζεται το είδος των προσφορών και των εκπτώσεων που αποτελούν προωθητικές ενέργειες.

«Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ενώ ψηφίστηκαν μόλις στις 18 Ιανουαρίου. Εταιρείες ήδη ανακαλούν ανατιμήσεις που έχουν κοινοποιήσει σε σούπερ μάρκετ. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δούμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού» δήλωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement