Connect with us

Εκκλησιαστικά

Συγκίνηση και βραβεύσεις στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Published

on

Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’, για μία ακόμη χρονιά, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών (προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας), βράβευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεχώρισαν στον αθλητισμό, αλλά και στην εκπαίδευση το 2023, σε μία συγκινητική εκδήλωση, που έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στον Πύργο.

Στην ομιλία του, ο κ.κ. Αθανάσιος Β’, στάθηκε στην σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και τόνισε ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να γυμνάζουν και το πνεύμα, αλλά και το σώμα τους, προκειμένου να γίνουν καλοί άνθρωποι και χρήσιμοι στην κοινωνία.

Συγκίνηση και βραβεύσεις στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη ΗλείαςΣυγκίνηση και βραβεύσεις στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Παρόντες στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ήταν ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος παιδείας Θεόδωρος Κόρδας, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανδρέας Καρατζάς και Ανδρέας Ζέρβας, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Ηλείας κ. Παύλος Παγκράτης και φυσικά πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές οι οποίοι χειροκρότησαν την βράβευση των παιδιών. Την κύρια ομιλία της εορτής έκανε ο Τριαντάφυλλος Σιούλης γυμνασιάρχης στο Σταυράκιο Ιωαννίνων, που στάθηκε και αυτός στην σημασία της εκπαίδευσης στην σύγχρονη κοινωνία και εποχή, αλλά και σε όλα αυτά τα οποία πρέσβευαν οι Τρεις Ιεράρχες.

Για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών ο Ανδρέας Καρατζάς διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημ. «Πατρίς».

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες οι οποίοι μπόρεσαν και συνδύασαν δημιουργικά το αρχαίο ελληνικό πνεύμα με το χριστιανισμό και έθεσαν τα θεμέλια για μία παγκόσμια οικουμενική έκφραση της παιδείας. Γιορτάζουμε όλοι μαζί σήμερα και προσπαθούμε αυτό το μήνυμα να το μεταφέρουμε στα νέα παιδιά. Επίσης να συγχαρώ όλους τους αθλητές που βραβεύτηκαν σήμερα, που δείχνουν ότι το μήνυμα δεν είναι μόνο νους υγιής, αλλά και σώμα υγιές».

Στην δήλωση που έκανε για την εκδήλωση ο Ανδρέας Ζέρβας διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας ανέφερε σχετικά.

Συγκίνηση και βραβεύσεις στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Συγκίνηση και βραβεύσεις στην εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μητρόπολη Ηλείας

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό. 

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement