Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αξιόπιστη αυτοδιοίκηση  με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Χ. Δούκας έδωσαν το «στίγμα» του ΠΑΣΟΚ εν όψει και των εκλογών της ΚΕΔΕ

Published

on

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΟΡΦΑΝΟΥ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να καταστεί αξιόπιστη έχοντας στο επίκεντρό της, τον άνθρωπο παρουσίασαν χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου στην Πάτρα, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Όπως επισημάνθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών η συμμετοχή του πολίτη είναι βασική προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, δήμαρχοι, πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική παράμετρο για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας», ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε και αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας πως «σκεφτείτε, αν είχαμε συζητήσει ως κοινωνία τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πόσο πιο αποδοτικοί θα ήταν. Ένα σημερινό παράδειγμα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό πληθυσμό στην Ευρώπη για τις νέες πολιτικές. Ακόμα χειρότερα στην Ελλάδα, δεν υπήρξε διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει και καμία στρατηγική για τον πρωτοβάθμιο τομέα παραγωγής, τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Άρα και καμία μέριμνα για την επιβίωση τους, το μέλλον τους, την μετάβασή τους σε έναν τομέα δυναμικό, κερδοφόρο, πράσινο – για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι και πρωτοπόρα».

Ακόμη τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης εσωτερικής ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης. Όπως είπε, «σήμερα χρειαζόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ, Αποκέντρωση παντού. Κράτος στρατηγείο για τη χάραξη των εθνικών πολιτικών, Περιφέρειες μικρές κυβερνήσεις που ενισχύονται με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων και χαράσσουν αναπτυξιακή πολιτική, Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ενισχυμένη με δικούς της πόρους και πολλές εκτελεστικές αρμοδιότητες.  Αλλά και ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών. Υιοθέτηση μορφών συμμετοχικής, αλλά και όπου χρειάζεται, άμεσης Δημοκρατίας,  όπως για παράδειγμα, Ηλεκτρονική διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων, Συμβούλια πολιτών, Διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων» και κατέληξε «επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης Αυτοδιοίκησης, που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και να μεριμνά για τις προκλήσεις του μέλλοντός του».

Χ. ΔΟΥΚΑΣ: ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ, Χάρης Δούκας ανέφερε πως «σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των πολιτών για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο, οφείλει να ακούει τις ανάγκες του, συνδιαμορφώνοντας μέσα από διάλογο τις εξελίξεις. Είμαι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΕΔΕ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή, ώστε η Κεντρική Ένωση Δήμων να είναι πιο διεκδικητική, αυτοδύναμη και αυτόνομη». Τέλος, απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς  να δώσουν ενωμένοι αυτή τη «μάχη» ανεξαρτήτως κομμάτων, λέγοντας πως «βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.  Για να ανταποκριθούμε όμως σε αυτή την πρόκληση, απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα.

Απαιτείται ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, που θα αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, που θα τις θωρακίζει απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες απειλές και θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement