Connect with us

Ελλάδα

Ο λογαριασμός θα… καίει μόνιμα-«Καμπανάκι» προειδοποίησης η δημοσιοποίηση έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ 

Published

on

Τον εφησυχασμό που φαίνεται να επικρατεί το τελευταίο 10μηνο, σε σχέση με νέες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφύπνισε χθες η δημοσιοποίηση νέας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ για τον αντίκτυπο της αύξησης της τιμής ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης.

Σύμφωνα με την έρευνα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της συνομοσπονδίας, το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από μια αύξηση 55% το 2022 ανέβηκε επιπλέον 25% μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Η αύξηση προβληματίζει τα στελέχη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαΐας καθώς -μετά από μια διετία ραγδαίας αύξησης (2021-2022)- μέσα στην άνοιξη του 2023 είχαμε σημαντική πτώση της τιμής του αερίου, το βασικό ενεργειακό καύσιμο, από τα 80 ευρώ /MWh (μεγαβατώρα) σε ένα κυμαινόμενο εύρος 25-55 ευρώ/MWh.

«Η αγορά αερίου είναι βασικός δείκτης και, παρά την πτώση, λόγω της υψηλής ζήτησης που εξακολουθεί να υπάρχει διεθνώς, φαίνεται ότι είναι αδύνατο να επιστρέψει σε μια κανονικότητα όπως αυτή που επικρατούσε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ίδιο συμβαίνει γενικά με τα καύσιμα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επικαλούμενη την πτώση της τιμής του αερίου, μετεκλογικά βέβαια, διέκοψε την επιδότηση για τις επιχειρήσεις. Είναι προφανές και σε κάποια βάση και λογικό ότι οι όποιες ενισχύσεις για το ρεύμα θα κατευθύνονται πλέον μόνο προς τα νοικοκυριά. Οι επαγγελματίες θα παραμείνουν δέσμιοι στο «ασανσέρ» των τιμών στην ενέργεια» αναφέρει ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν. Αχαΐας Δημήτρης Νικολακόπουλος.

Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ από 9.000 ευρώ το 2021, το 2023, μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης πλήρωσε κατά μέσο όρο για ρεύμα 17.500 ευρώ, μια αύξηση κοντά στο 100%!

«Σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας κι αυτό το ποσοστό όλο μεγαλώνει. Η συντριπτική πλειοψηφία από τους συναδέλφους επιχειρηματίες της εστίασης θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Το ζητούμενο μέσα και από αυτή την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ είναι να μελετηθεί και να αποκαλυφθεί σε ποιο βαθμό έχουν θιγεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων» συμπληρώνει ο κ. Νικολακόπουλος.

Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ προτείνει έλεγχο της τιμής ενέργειας, οριοθέτηση πλαφόν στις αυξήσεις, μέτρα για πάγωμα σε μια πιθανή νέα «έκρηξη» και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Μόνο με εξοικονόμηση…

Το επόμενο διάστημα, μετά και από πιέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν εταιρείες για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής.

Η δράση στοχεύει μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, όλων των μεγεθών.

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ για την υποδοχή των αιτήσεων, τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους.

«Αναμένουμε τον οδηγό και την κατανομή καθώς είναι ανάγκη να δοθεί κάποιο κίνητρο για μερίδα συναδέλφων. Ουσιαστικά, μετά από μια τριετία δοκιμασίας για τη μικρομεσαία επιχείρηση στον στίβο του ενεργειακού κόστους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ψηλά τον πήχη της εξοικονόμησης καθώς η αγορά ενέργειας δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ με βάση τους δικούς μας όρους» καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement