Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Θα αυξηθεί το όριο για Golden Visa σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά

Published

on

Την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού για την χορήγηση της Golden Visa στις 800 χιλιάδες ευρώ σε μεγάλα κέντρα και νησιά, καθώς και τα σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης και των αυξημένων ενοικίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για το στεγαστικό πρόβλημα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στο θέμα της στήριξης των ενοικιαστών τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι “αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας”.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του δημάρχου Αθήνας και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος πρότεινε να δοθούν προς ενοικίαση τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν μεταξύ άλλων σε δήμους, είπε:

“Και κάτι ακόμα, διότι το αναφέρατε και καλά κάνατε: κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε Δήμους. Βεβαίως, αλλά ίσως πρέπει να το πείτε και στον Δήμαρχο της Αθήνας, τον οποίον στηρίξατε πολιτικά: ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού”.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να βρίσκει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα

Η Golden visa

Ειδικότερα για την golden visa, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αφορούσε το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αύξησε το όριο, παραδεχόμενος όμως ότι “πρέπει να πάμε παραπέρα”

“Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Οικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ”. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι-όπως είπε- με πλήρη κατάργηση του μέτρου, αλλά με το κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια, ενώ είπε ότι ακούει με ενδιαφέρον τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στήριξης των ενοικιαστών, λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. Μεταξύ αυτών -είπε- 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα, και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσει στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές.

«Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240.000 οικογένειες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε πολιτικές για τους αστέγους.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μη κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Πάνω από όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο”.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των ενοικιαστών και ειδικότερα των νέων, και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», που ήδη τρέχουν και -όπως είπε- πριμοδοτούν τους ιδιοκτήτες να φτιάξουν και να ενοικιάσουν τα σπίτια τους ή το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» που επιδοτεί δαπάνες ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων και το οποίο ξεκινά άμεσα το επόμενο διάστημα.

“Μάλιστα, έχει και ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο και είναι μία παρέμβαση και αυτή με την οποία μπορούν να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες νέες κατοικίες, ενώ μόλις πρόσφατα, προχθές για την ακρίβεια, άνοιξε ένας νέος κύκλος 110 εκατομμυρίων με ειδική στόχευση να καλυφθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις, αποκλειστικά -το τονίζω- σε σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών. Και θέλω να τονίσω ότι υπάρχει έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για τα σπίτια εκείνα τα οποία ανακαινίζονται υπό την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές γίνονται με ψηφιακά μέσα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε -και ας μην κοροϊδευόμαστε- την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που συχνά συνοδεύει τις οικοδομικές δραστηριότητες” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση, και είπε ότι το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018.

“Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement