Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο πρώην υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης εκφράζει στη «Γ» τη βεβαιότητα για την ανάκαμψη του κόμματος

«Σε καλύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

 

Published

on

 

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανακάμψει και θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα, εκφράζει μιλώντας στη «Γ» ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κόκκαλης. «Ξεπεράσαμε τον μεγάλο εσωκομματικό σκόπελο» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρεται και στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση των αγροτών, τα οποία κοστολογούνται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

 

Κύριε Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε μια σειρά από ενισχυτικά μέτρα για τους αγρότες. Αυτά είναι κοστολογημένα;

 

Είναι απολύτως κοστολογημένα. Είναι περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο και επιδότηση ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων. Στις προτάσεις μας είναι και η επιβολή πλαφόν 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Διότι το ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες έχει φτάσει σε επίπεδο πολύ πιο πάνω από το οικιακό.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, έγινε η επίσημη παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους συνεταιρισμούς, με τίτλο: «Υγιή συνεργατικά σχήματα». Κι αυτό επειδή πιστεύουμε ότι το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής πρέπει να αλλάξει. Και πιστεύουμε ότι στο νέο μοντέλο αυτό κυρίαρχο ρόλο πρέπει να παίξουν οι υγιείς συνεταιρισμοί, καταθέσαμε στη δημόσια συζήτηση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται με επίσημες προτάσεις και αυτό ήταν η αρχή των πρωτοβουλιών του.

 

Ωστόσο, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ξεσηκωθεί αυτήν την περίοδο προβαίνοντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;         

 

Βεβαίως. Η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2023 και η ισχύς της είναι μέχρι το 2027. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Τα χρήματα που δίνει η νέα ΚΑΠ είναι σχεδόν τα ίδια, εντούτοις αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε όλη την Ελλάδα, είδαν τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις κατά πολύ μειωμένες. Και πού οφείλεται αυτό; Οφείλεται στη διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα μας, το 2021, και στην πρόταση την οποία κατέθεσε. Πρόταση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δουν οι αγρότες μειωμένες τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις στη χώρα μας

 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ανοικτά μέτωπα στην κοινωνία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι είναι παντοδύναμη, κυρίαρχη. Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό;

 

Φαίνεται, αλλά μπορεί να μην είναι.

 

Δηλαδή;

Το αν είναι παντοδύναμη θα το κρίνουν οι επερχόμενες ευρωεκλογές.

 

Ναι, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα συντριπτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις που είναι διψήφια. Πέφτουν όλες οι δημοσκοπήσεις έξω;

 

Εμείς ξεπεράσαμε τον μεγάλο εσωκομματικό σκόπελο, λόγω της γνωστής διαμάχης.

 

Τον ξεπεράσατε;

Ναι, τον ξεπεράσαμε. Και σιγά σιγά αρθρώνουμε έναν πειστικό πολιτικό λόγο. Σας είπα και πριν, ότι καταθέσαμε στην Agrotica, επίσημα, την πρότασή μας για τους συνεταιρισμούς.

Επίσης, έχουμε καταθέσει για την ΚΑΠ άμεσο αίτημα τροποποίησης – αναθεώρησής της, ώστε να αρθούν οι αδικίες λόγω του στρατηγικού σχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με προτάσεις συγκεκριμένες, κύριε Ζακυνθινέ, από τα τέλη Νοεμβρίου έχουμε καταθέσει αίτημα αναθεώρησης- τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στα σημεία που έχουν πληγεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι είναι σήμερα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement