Connect with us

Ελλάδα

Μόνο τα ανήλικα δεν θα απολέσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Published

on

Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας θα εκπνεύσει στις 29 Φεβρουαρίου κι από την 1η Μαρτίου, χιλιάδες μη μισθωτοί με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, δεν θα δικαιούνται όμως εξετάσεις ή φάρμακα όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιρούνται μόνο τα ανήλικα των οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών τα οποία θα μπορούν από την 1η Μαρτίου και για έναν χρόνο να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τους συνολικά 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, οι 733.303 με οφειλές κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα.
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας θα ορίζεται ρητά πως πρόσβαση σε παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ θα έχουν:
– μη μισθωτοί, με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
-Κατ’ εξαίρεση, θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τον ασφαλισμένο μη μισθωτό, τα ανήλικα τέκνα του.
Πρόκειται για μια εισήγηση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία έγινε δεκτή καθώς στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι η εύρεση μιας χρυσής τομής ώστε αφενός να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι, όπως είναι τα παιδιά, και αφετέρου να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας για όλους όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, παρά την ύπαρξη οφειλών και οι μη μισθωτοί – Άτομα με Αναπηρία, αλλά και οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν από θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» αντιπροσωπεύει το σύνολο των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών, καθώς είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι στη μετά Covid εποχή έχουν εκλείψει οι λόγοι που δικαιολογούσαν διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς την πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement