Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Εμπλοκή» στη συνεργασία για το Καρναβάλι –Πιέζουν έμποροι και ΣΚΕΑΝΑ για υπαίθριες ψησταριές και πλανόδιους πωλητές αλκοόλ

Published

on

Ενημέρωση για τις προθέσεις του δήμου Πατρέων σε σχέση με την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας, ελέγχου και αδειοδότησης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το Καρναβάλι αναμένουν έμποροι και καταστηματάρχες της εστίασης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου υπηρεσιακών επαφών για θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και κρατικών φορέων.

Στα πλαίσια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τους Αντιπεριφερειάρχες Φωκίωνα Ζαΐμη, της Π.Ε. Αχαΐας και Άννα Μαστοράκου, Δημόσιας Υγείας, τοποθετήθηκαν εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου ο πρόεδρος Κώστας Ζαφειρόπουλος και από τον ΣΚΕΑΝΑ ο Τάκης Ματθαιόπουλος.

Και οι δύο εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων της Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Υγείας και του ΕΦΕΤ, ιδιαίτερα κατά την περίοδο κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Η ατζέντα θεμάτων που έχουν ήδη προσδιορίσει τόσο ο ΣΚΕΑΝΑ (Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής) όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας (Ε&ΕΣΠ) αφορά τον περιορισμό του παραεμπορίου και των υπαίθριων εκδηλώσεων σε χώρους χωρίς νόμιμη άδεια, ένα φαινόμενο που υποβαθμίζει συνολικά το θεσμό και οδηγεί και σε ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.

ΜΕΙΚΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Η Περιφέρεια σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δηλώνει διατεθειμένη να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της ενώ στα πλαίσια της συνάντησης ζητήθηκε και από την ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύσει τους ελέγχους, με σχέδιο και για αύξηση των δυνάμεών της.

-Ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας, τις ημέρες κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού θα κάνουν αυστηρούς ελέγχους σε καταστήματα και μικροπωλητές, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι κατέχουν τις απαιτούμενες άδειες και διαθέτουν ελεγμένα ποτά και τρόφιμα στις επιχειρήσεις τους.

– Δεύτερον, θα διενεργούνται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για ηχορύπανση και αισχροκέρδεια ενώ απαγορεύεται η χρήση υπαίθριων ψησταριών».

«Θέλουμε, επίσης, κάθε επισκέπτης να γνωρίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε η διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας με έντυπο και ψηφιακό υλικό προς ενημέρωση κάθε πολίτη» ανέφερε χθες ο κ. Ζαΐμης.

«Προχωράμε στη σύσταση συντονιστικής ομάδας, με άμεση επικοινωνία τις μέρες της κορύφωσης του πατρινού καρναβαλιού για τη διαχείριση τυχόν απρόβλεπτων καταστάσεων. Επιθυμούμε να δεχτούμε τους επισκέπτες μας με υγειονομική ασφάλεια και να αναδείξουμε τις ομορφιές του Πατρινού Καρναβαλιού» δήλωσε χθες η κα. Μαστοράκου.

ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ 

Ο ΣΚΕΑΝΑ έχει ζητήσει να μπει «φραγμός» στις υπαίθριες ψησταριές, αρχής γενομένης από την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου ενώ ζητά την αυστηροποίηση των ελέγχων, κατά το τριήμερο της Πατρινής Αποκριάς, από Παρασκευή 15 έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου. «Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να μην βγάλουν ψησταριές στο δρόμο τα μαγαζιά της εστίασης που ανήκουν στο σύλλογό μας. Ούτε να μετατρέψουν τις άδειές τους εστιατόρια καφέ σε bar και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν είμαστε όμως εμείς οι ελεγκτές» σχολιάζει ο κ. Ματθαιόπουλος. Την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Περιφέρειας και του ΕΦΕΤ επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΛΑΘΗ

«Πέρσι ζητήθηκε από το Δήμο να σηκώσουν οι καταστηματάρχες τις καρέκλες με συνέπεια στη θέση τους να μπουν πλανόδιοι… Αυτό ήταν ένα μέγα λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ελπίζουμε φέτος να υπάρξει έλεγχος, ειδικά στους ανθρώπους που έρχονται από άλλες πόλεις και λυμαίνονται την Πάτρα το τριήμερο του Καρναβαλιού» αναφέρει ο κ. Ματθαιόπουλος, καταλήγοντας: «Μπορεί να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε να έχουμε ένα καλύτερο Καρναβάλι» και πως «πρέπει προστατευθεί η στεγασμένη εστίαση».

Ο Δήμος κατηγορεί την Περιφέρεια για «καπέλωμα»

Μετά τη νέα προχθεσινή σύσκεψη, εκ μέρους του δήμου εκδόθηκε ανακοίνωση για απόπειρα «καπελώματος» του Καρναβαλιού εκ μέρους της Π.Δ.Ε. «Υπεύθυνοι για το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο Δήμος Πατρέων και η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, γι’ αυτό και το ‘καπέλωμα’ αυτό, που γίνεται για δεύτερη φορά από την Περιφέρεια, δεν έχει κανένα νόημα και σίγουρα δεν βοηθάει στην καλή συνεργασία που πρέπει να έχουν Δήμος και Περιφέρεια για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Οι συνεργασίες γίνονται με κανόνες, αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα κληθεί, όπως κάθε χρόνο, να συμβάλει στο Καρναβάλι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» σχολίασε χθες ο δήμος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Δεν γίνεται αντιληπτό το πνεύμα της ανακοίνωσης του Δήμου Πατρέων σχετικά με την πραγματοποίηση συσκέψεων που απορρέουν εκ του ρόλου και της ευθύνης της Περιφέρειας και αφορούν σε υγειονομικούς ελέγχους, όπως και στην προστασία των καρναβαλιστών και των επισκεπτών από θλιβερά φαινόμενα παραεμπορίου κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Επισημαίνεται δε, ότι αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με έμφαση στις περιόδους πριν από το Καρναβάλι, αλλά και πριν από τις μεγάλες εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα» απάντησε χθες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , συνεχίζοντας: «Είναι αδιανόητα τα  ‘καπελώματα’ που βλέπει ο Δήμος Πατρέων. Η Περιφέρεια φοράει μόνο το ‘καπέλο’ της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου, το οποίο και είναι αδύνατο να της το αφαιρέσει οποιοσδήποτε!».

Ροή ειδήσεων

Advertisement