Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συναντήσεις ΣΚΕΑΝΑ με καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης της Πάτρας για τις μισθώσεις αιγιαλού

Published

on

Μια πρωτοβουλία πρώτης ενημέρωσης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη παραλιακή ζώνη για το νέο νόμο με τις μισθώσεις στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας στην Πάτρα αναλαμβάνει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής, (ΣΚΕΑΝ) νομού Αχαΐας.

Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες νωρίς το απόγευμα στο Ακταίο, για τους επιχειρηματίες της βόρειας περιοχής της παραλιακής ζώνης της Πάτρας ενώ ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται και για την περιοχή της νότιας παραλιακής ζώνης και τα Βραχναίικα.

Τα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατρας, πρόεδρος, και Παναγιώτης Ματαθιόπουλος, γεν. γραμματέας, τα οποία συμμετείχαν και στη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για λογαριασμό και της πανελλήνιας ομοσπονδίας ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις για το νέο καθεστώς με τις μισθώσεις αιγιαλού και μετά την ψήφιση του νόμου.

«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες ρυθμίσεις πιο ευνοϊκού χαρακτήρα που αφορούν τις αποστάσεις για ομπρελοκαθίσματα και ξαπλώστρες, η νέα ρύθμιση προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου αυστηροποίηση των ποινών, χωρίς διαχωρισμούς όπως για παράδειγμα μεταξύ της νησιωτικής και της ηπειρωτικής και στερεάς Ελλάδας. Εκτός από τα υψηλά πρόστιμα, πάμε πλέον σε λουκέτα επιχειρήσεων μέσα σε ώρες.

Πολλές επιχειρήσεις το σκέπτονται μάλιστα, αν θα προχωρήσουν σε μίσθωση τμήματος αιγιαλού ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν δέχεται κάποια περεταίρω συζήτηση, πριν το τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν. Είναι πιθανόν να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση που θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι σε όφελος κανενός» αναφέρει ο γεν. γραμματέας του ΣΚΕΑΝΑ Παναγιώτης Ματαθόπουλος.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η σχετική εγκύκλιος με τα διαδικαστικά ζητήματα για τις μισθώσεις που θα είναι φέτος ηλεκτρονικές, μέσα από πλατφόρμα που θα «τρέξει» από το Υπουργείο και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, ανά νομό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την ψήφιση του νόμου, δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας (30% για περιοχές Natura) ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού και 2 μέτρων (εκατέρωθεν) μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων. Στις παραχωρήσεις, ακόμη και για μεγάλες παραλίες, η άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τμ. με πλαφόν 60% κάλυψης για ομπρέλες και ξαπλώστρες μέσα στο μίσθωμα.

Όλοι οι παραβάτες απομακρύνονται εντός 48 ωρών (εντός 24 ωρών αν δεν υπάρχει καθόλου άδεια) ενώ η ποινή σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης το πρόστιμο θα τετραπλάσιο πλαίσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση.

Έναρξη πλειστηριασμών

Οι παραλίες της Αχαΐας στις οποίες υφίσταται η υποχρέωση του δήμου να προχωρήσει στην πρόσληψη ναυαγοσώστη και εγκατάσταση ειδικής πλατφόρμας πρόσβασης ατόμων με αναπηρία είναι οι πρώτες που περνούν στα τμήματα αιγιαλού που επιτρέπεται να παραχωρηθούν κατόπιν ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ο καθορισμός αφορά τους χώρους αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες. Οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες παραλίες είναι πολυσύχναστες και χρειάζονται ναυαγοσώστη λαμβάνονται κάθε χρόνο από εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής, εκπρόσωπος της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Δήμου.

Παραχωρήσεις μπορεί να γίνονται και χωρίς ηλεκτρονικό πλειστηριασμό αλλά αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, εφόσον λειτουργούν σε χώρο όμορο του τμήματος αιγιαλού και παραλίας. Το κατάλυμα δύναται να παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εφόσον λαμβάνει μέτρα για άτομα με αναπηρίες και διατηρεί τον χώρο σε καλή κατάσταση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement