Connect with us

Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: Ενοχή 9 κατηγορουμένων και απαλλαγή των υπόλοιπων 12, πρότεινε ο εισαγγελέας

Published

on

Να κηρυχθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι και να απαλλαγούν οι υπόλοιποι 12, από τους 21 συνολικά που δικάζονται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ολοκληρώνοντας σήμερα την αγόρευσή του.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή διαδικασία πρότεινε την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτριου -Στέργιου Καψάλη και πέντε ακόμα κατηγορουμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Αντιθέτως, πρότεινε την ενοχή ακόμα ενός πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, του πρώην Δήμαρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς για εσφαλμένη ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στην πορεία της φωτιάς, των πρώην Αντιδημάρχων Μαραθώνα και Πικερμίου- Ραφήνας για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων καθώς και του κατοίκου από το οικόπεδο του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στο Νταού Πεντέλης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής του είχε προτείνει την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων, υψηλόβαθμων αξιωματικών τότε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και την απαλλαγή άλλων τριών: του πρώην επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής, του τότε διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και του τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης.

Εγκληματική αμέλεια

Το μοιραίο πρόσωπο για την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς ήταν ο ηλικιωμένος κάτοικος που έβαλε να κάψει ξερόχορτα εκείνη την ημέρα παρόλες τις προειδοποιήσεις, στον οποίο αναφέρθηκε εκτενώς στην αγόρευσή του ο κ. Μανιάτης. «Πόσο εγκληματικά ανεύθυνο ήταν να πράξει κάποιος κάτι τέτοιο σε τέτοια ημέρα;» αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας.

Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο:

«Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς…».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement