Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στις «καλένδες» οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών

Το Υπουργείο Οικονομικών «βάζει στον πάγο» τις αιτήσεις των δήμων Πατρέων , Αιγιαλείας και Καλαβρύτων για μειώσεις στις τιμές ζώνης στα ακίνητα

Published

on

Συμπληρώθηκε ήδη μια περίοδος 14 μηνών από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να «ανοίξει» μια νέα διαδικασία για αιτήσεις δήμων που επιθυμούν να μειώσουν, κατά τόπους, τις τιμές ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων αλλά ακόμη «λευκός καπνός», από την εξέταση των αιτήσεων που έχουν καταθέσει -εμπρόθεσμά προς ενός έτους- τα Δημοτικά Συμβούλια Πατρών, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 170 αιτήσεις δήμων που δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, σε διαδικασία αναπροσαρμογής, βρίσκονται περίπου 20 από αυτές. Η διαδικασία είναι βέβαια σε εξέλιξη αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι εμφανής καθώς ελάχιστοι είναι οι δήμοι που έχουν λάβει «πράσινο φως». Κανένας από τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας, με εξαίρεση τον Πύργο, δεν κλήθηκε από το Υπουργείο να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία ώστε να αιτιολογήσει την αναθεώρηση των τιμών, προς τα κάτω.

Αντίθετα μάλιστα, στην Πάτρα και το Αίγιο, αναμένονται αυξήσεις αντικειμενικών αξιών καθώς αναμένεται η ένταξη περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Τον Υπουργείο Οικονομικών αφήνει μόνο ένα «ανοικτό παράθυρο» για το μέλλον καθώς επίκειται η ένταξη του συνόλου των δήμων στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού με τη λειτουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας υποβολής ενστάσεων όπου θα γίνεται σταθερά η επεξεργασία αιτήσεων, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Λόγοι απόρριψης

Όσον αφορά πάντως την υφιστάμενη διαδικασία με τις ενστάσεις η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2022 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του ’23, οι λόγοι της απόρριψης φαίνεται ότι είναι διαφορετικοί ανά δήμο.

Για το δήμο Πατρέων όπου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε οριζόντια μείωση, η αίτηση απορρίπτεται ως αναιτιολόγητη. Για τους δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων η επεξεργασία των αιτημάτων φαίνεται ότι παραπέμπεται στη διαδικασία της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και την επεξεργασία των αντικειμενικών τιμών με βάση συγκριτικά δεδομένα αγοραπωλησιών από γειτονικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια μεταβιβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αναπροσαρμογής τιμών προέκυψε μετά την ένταξη προ διετίας περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού όπου προέκυψαν αυξήσεις έως 300% στις αντικειμενικές αξίες με βάση συμβόλαια που είχαν ήδη υπογραφεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, έπειτα από εισήγηση που κατέθεσαν κοινότητες της παραλιακής του ζώνης της Δ.Ε. Ρίου, είχε ζητήσει οριζόντια μείωση αξιών 30%.

Το Αίγιο

Οι τιμές ζώνης στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας είχαν αυξηθεί προ διετίας από 20% έως 200% στις παρυφές των αστικών περιοχών που μπήκαν στο σύστημα με τις αντικειμενικές, με αποτέλεσμα, εκτός από τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ, να υπάρχει και απώλεια επιδομάτων όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από οικογένειες που πέρασαν αυτόματα πάνω από το όριο (τα 150 χιλ. ευρώ).

Μετά από πρόσκληση εμπειρογνώμονα ο δήμος Αιγιαλείας είχε καταθέσει πρόταση για μείωση 25% των αξιών στις πεδινές παραλιακές και αστικές περιοχές και στις ημιορεινές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές κατά ποσοστό τουλάχιστον 35%.

Τα Καλάβρυτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων είχε ζητήσει αναπροσαρμογή κατά τόπους, στα πλαίσια της αλλαγής των κριτηρίων προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς. Σε όλες τις περιοχές πλην των Καλαβρύτων, του Σκεπαστού και το κεντρικού αστικού οικισμού της Κλειτορίας, επικαλέστηκε έλλειψη στοιχείων από αγοραπωλησίες. Σε αρκετούς οικισμούς δεν υπάρχει σήμερα μόνιμος κάτοικος, ενώ στους περισσότερους οικισμούς κατοικούν από 10 έως 50 άτομα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement