Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δημοτικά τέλη: Αυξήσεις σε εμπορικά μαγαζιά, εστίαση, βιομηχανίες και βραχυχρόνια μίσθωση εισηγείται ο Δήμος Πατρέων

Published

on

Αυξήσεις σε όλα εκτός του οικιακού συντελεστή που παραμένει στο ίδιο επίπεδο περιλαμβάνει η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη που κατατέθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα.  Η πρόταση κατατέθηκε στη δημοτική επιτροπή σε μια ηλεκτρισμένη συνεδρίαση αφού υπήρχαν διαφωνίες και αντεγκλήσεις από τα μέλη της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή φέτος ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν έβγαινε, η ψαλίδα μεταξύ εσόδων και εξόδων δεν έκλεινε και έτσι από τη στιγμή που η πολιτική της δεν είναι να επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα οι αυξήσεις θα έπρεπε να πέσουν αναγκαστικά στην επιχειρηματικότητα και στις καταστήματα που σύμφωνα με το σκεπτικό της έχουν ένα κέρδος από την χρήση των κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα από τις υπηρεσίες που τους παρέχει ο Δήμος.

Εισηγούμαστε:

• Την διατήρηση των συντελεστών του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στα ακίνητα εντός & εκτός σχεδίου πόλεως, εντός & εκτός ορίων οικισμού προ του 1923, εντός & εκτός οικισμού πληθυσμού κάτω των 2000 κατοίκων.

• Τον καθορισμό του συντελεστή δημοτικού φόρου 0,19 € στα δημοτικά διαμερίσματα, Οβρυάς, Θέας, Καλλιθέας, Κρήνης, Κρυσταλλόβρυσης, Πετρωτού, Σαραβάλουι, Παραλίας, Μιντιλόγλιου, Ροίτικων, Ρίου Αγ. Βασιλείου, Ακταίου, Άνω Καστριτσίου, Αραχωβιτίκων, Αργυρών, Δρεπάνου, Κάτω Καστρίτσι, Πιτίτσα,Πλατάνι, Σελλά, Ψαθόπυργος και την διατήρηση του συντελεστή 0,25 σε όλες τις άλλες δημοτικές ή τοπικές κοινότητες.

• Την διατήρηση των οικιακών συντελεστών δημοτικών τελών για τους χώρους κύριας χρήσης και τους βοηθητικούς χώρους , σε όλες τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, όπως εμφανίζονται στον πίνακα 2.

• Τον καθορισμό του γενικού συντελεστή δημοτικών τελών 7€/ τμ για κύριους και βοηθητικούς χώρους, στις βιομηχανίες κλπ όπως περιγράφονται στον πίνακα 3 και ισχύουν μέχρι σήμερα και τον καθορισμό του επίσης, στις αλυσίδες καταστημάτων: 1) εστίασης, 2) σπιτιού και εργαλείων, 3) επίπλων και ειδών εξοχής,4) παιχνιδιών και ένδυσης, 5) καλλυντικών, 6) ηλεκτρικών ειδών, 7) διαγνωστικών κέντρων και κλινικών ημερήσιας νοσηλείας και φροντίδας, 8) ιδιωτικές σχολές και κολέγια μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, 9) εταιρείες ταχυμεταφορών – courier, 10) ΚΤΕΛ, 11) κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων 3, 4, 5 αστέρων ( αρ.2 παρ 4 του Ν.25/75), και κοινόχρηστοι χώροι καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης 3, 4, 5 κλειδιών, λόγω της εξαγωγής πολλαπλάσιου όγκου απορριμμάτων έναντι των λοιπών επαγγελματικών ομάδων, με αποτέλεσμα την σε μεγαλύτερο βαθμό απασχόληση των υπηρεσιών καθαριότητας καιαποκομιδής απορριμμάτων, έναντι των λοιπών επαγγελματικών χώρων.

• Τον καθορισμό του ειδικού συντελεστή 4,50 €/τμ, στους επαγγελματικούς καταναλωτές των πεζόδρομων του ιστορικού κέντρου, αφενός λόγω της μεγάλης προσέλευσης και επισκεψιμότητας του καταναλωτικού κοινού που εξυπηρετούν και αφετέρου λόγω της μεγάλης εμπορικότητας που έχουν οι πεζόδρομοι, σε συνάρτηση με την εξαγωγή μεγαλύτερου συνολικού όγκου απορριμμάτων που παράγονται σε αυτούς αλλά και την συνεχή επιμέλεια και φροντίδα που έχουν από την δημοτική υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, και καθαριότητας.

•Τον καθορισμό του ειδικού συντελεστή 3,60 €/ τμ, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές των οδών που εκτείνονται μέσα στα γεωγραφικά όρια της ελεγχόμενης στάθμευσης, οι οποίοι λόγω της εμπορικότητας τους, απολαμβάνουν καθημερινά τις υπηρεσίες μηχανικής και πεζής σάρωσης κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες, έναντι των επαγγελματικών καταστημάτων της περιφέρειας που δεν τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες σε καθημερινή νυχτερινή βάση. Οι οδοί αυτοί στολίζονται επιπλέον των οδών της περιφέρειας κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Καρναβαλιού, από την δημοτική υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, με επιπλέον απασχόληση της υπηρεσίας.

• Τον καθορισμό του ειδικού οικιακού συντελεστή 2 €/ τ.μ. 1) για τα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση και αξιολογούνται με το σύστημα των κλειδιών.

• Την χρέωση ταπ, δημοτικών τελών και δημοτικού φόρου στα ακίνητα που παρότι έχουν εργοταξιακήπαροχή, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και λειτουργούν κανονικά.

• Τον καθορισμό των επαγγελματικών συντελεστών του ΒΙΟΠΑ, και όλων των επαγγελματικών συντελεστών που εμφανίζ

• Την διατήρηση της πλήρους απαλλαγής δημοτικών τελών στις κατοικίες που βρίσκονται μέσα στις περιοχές όπως αυτές προσδιορίστηκαν στην υπ΄αρ. 720/2015 σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

α) πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακας, διότι αυτές οι περιοχές έχουν υποστεί μεγάλη επιβάρυνση εξ αιτίας της λειτουργίας των ανωτέρω περιγραφόμενων χώρων.

• Την απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του αρ. 202 του Ν. 3463 για τις πρώτες κατοικίες των κάτωθι αναφερομένων αδύναμων κοινωνικών ομάδων :

1. Αποροι με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους – πλήρης απαλλαγή των Δημοτικών Τελών.

2. Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους ή στο όνομα του φιλοξενούντος αυτών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 € (αθροιστικά του φιλοξενούμενου και του φιλοξενούντος- προστατευόμενου ), οι οποίοι έχουν ενεργή Πιστοποίηση Αναπηρίας, των: ΚΕΠΑ, ή της ΑΣΥΕ, ή της Α/θμιας – Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, θα έχουν πλήρη απαλλαγή των Δημοτικών Τελών. Η πιστοποίηση της αναπηρίας του είναι ανεξάρτητη από ύπαρξη απόφασης συνταξιοδότησης αναπήρου.

3. Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του ή στο όνομα του φιλοξενούντοςαυτού και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 € (αθροιστικά του φιλοξενούμενου και του φιλοξενούντος – προστατευόμενου), οι οποίοι έχουν ενεργή Πιστοποίηση Αναπηρίας των: ΚΕΠΑ, ή ΑΣΥΕ ,ή Α/θμιας – Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, θα έχουν απαλλαγή του 50% των Δημοτικών Τελών. Η πιστοποίηση της αναπηρίας του είναι ανεξάρτητη από ύπαρξη απόφασης συνταξιοδότησης αναπήρου.

4. Πολύτεκνοι με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του ενός από τους δύο συζύγους, με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €, πλήρηςαπαλλαγή των Δημοτικών τελών.

5. Πολύτεκνοι με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του ενός από τους δύο συζύγους, με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 €, απαλλαγή ποσοστού 50% των Δημοτικών τελών.

6. Τρίτεκνοι με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του ενός από τους δύο συζύγους, με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 25.000 €, πλήρης απαλλαγή των Δημοτικών τελών.

7. Τρίτεκνοι με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά του ενός από τους δύο συζύγους, με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €, απαλλαγή ποσοστού 50% των Δημοτικών τελών.

8. Άγαμοι γονείς με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους, των περιπτώσεων α) απόκτησης τέκνου -ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, β) γονέων με δικαστική απόφαση απόδοσης γονικής μέριμνας, με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους και με προστατευόμενα τέκνα. Οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 €, πλήρης απαλλαγή.

9. Μακροχρόνιοι άνεργοι ( πάνω από 1 έτος ) με λογαριασμό ρεύματος στο όνομα τους, οι οποίοι δηλώνουνστην φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 7.000. Απαλλαγή ποσοστού 50% των Δημοτικών τελών.

10. Χήροι που έχουν χάσει τον/την σύζυγο όπου δεν έχουν κάνει άλλο γάμο και έχουν μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €, πλήρης απαλλαγή.

11. Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια ( πάνω από 1 έτος ), με λογαριασμό ρεύματος στο όνομα του ενός από τους δύο συζύγους, οι οποίοι δηλώνουν μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ. και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €, πλήρης απαλλαγή.

12. Άτομα που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ ) και έχουν ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη οικία μέχρι 120 τ.μ με λογαριασμό ρεύματος στο όνομά τους, απαλλαγή ποσοστού 50%.

Δημοτικά τέλη: Αυξήσεις σε εμπορικά μαγαζιά, εστίαση, βιομηχανίες και βραχυχρόνια μίσθωση εισηγείται ο Δήμος Πατρέων - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ

Ροή ειδήσεων

Advertisement