Connect with us

Ελλάδα

Αλέξης Χαρίτσης:Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μιλάει στη «Γ» για τα πρώτα βήματά της    

Published

on

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

 «Η Νέα Αριστερά είναι προϊόν της κρίσης της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Γ» ο πρόεδρός της, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας: «Ερχόμαστε για να καλύψουμε ένα υπαρκτό κενό».

Στον απόηχο της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το εγχείρημά μας».

 Αποχωρήσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι, σύμφωνα με το πολιτικό σκεπτικό σας, με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλοιώθηκε η αριστερή φυσιογνωμία του. Δεν είχε, όμως, αλλοιωθεί η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όταν ως κυβέρνηση, της οποίας ήσασταν μέλος, άσκησε μια μνημονιακή πολιτική διαμετρικά αντίθετη με τις διακηρύξεις του;

 «Παρά την ασφυκτική επιτροπεία και τους πρωτοφανείς καταναγκασμούς, αλλά και τις δικές του εγγενείς αδυναμίες και λάθη, ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019 ήξερε ποιους ήθελε να εκπροσωπήσει: τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νέα γενιά, τους ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι ένα κόμμα με σαφείς προτεραιότητες. Η νέα ηγετική του ομάδα ταλαντεύεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία σε αδιαφανείς επιλογές, όπως η αγορά των F-35, και εκφράζει αντιφατικές θέσεις, όπως όταν ο πρόεδρός του μιλά για τα κοινά συμφέροντα κεφαλαίου και εργασίας.

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και δεν έχει καμία αξιοπιστία. Αν το 2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα συγκροτημένο κόμμα που έδωσε μια δύσκολη μάχη κάνοντας προφανώς και επώδυνους συμβιβασμούς, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας φορέας που βρίσκεται μακριά από τις αναζητήσεις των αριστερών και κεντροαριστερών πολιτών».

Νέα Αριστερά, λοιπόν. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ανάλογα πολιτικά εγχειρήματα, όπως η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, έπεσαν στο κενό; Γιατί και πώς το δικό σας κόμμα θα έχει καλύτερη τύχη;

 «Η Νέα Αριστερά είναι προϊόν της κρίσης της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Ερχόμαστε για να καλύψουμε ένα υπαρκτό κενό, καθώς εδώ και καιρό κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα του χώρου δεν μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες. Και εμείς λέμε ότι για να γίνει αυτό, η Αριστερά πρέπει να είναι αξιόπιστη, μαχητική και να ανοίγει νέους δρόμους στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Γι’ αυτό, το πρόγραμμά μας δεν αφορά το παρελθόν, αλλά τις προκλήσεις του μέλλοντος: την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική δικαιοσύνη και την επανεκκίνηση της δημοκρατίας μας. Η πορεία ενός πολιτικού εγχειρήματος συνδέεται με το κατά πόσο εκφράζει πραγματικές ανάγκες σε κάθε ιστορική εποχή. Σήμερα, η Δεξιά κυριαρχεί στη χώρα. Και εμάς, μας ενδιαφέρει το πώς η Νέα Αριστερά θα είναι ο καταλύτης για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου συνολικότερα. Από εμάς θα ξεκινήσει η πορεία αυτή με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό».

 Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Νέα Αριστερά μένει εκτός Βουλής. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

«Είναι πολύ νωρίς. Η Νέα Αριστερά έχει μόλις τρεις μήνες ζωής και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το εγχείρημά μας. Σε αυτούς τους τρεις μήνες, στη Νέα Αριστερά έχουμε καταφέρει, νομίζω, να εκπέμψουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Η στάση μας στην επιστολική ψήφο, στο ζήτημα των αδιαφανών συμφωνιών για νέες, υπέρογκες, εξοπλιστικές δαπάνες, η καθαρή θέση υπεράσπισης της δημόσιας Παιδείας, η έγκαιρη ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θεσσαλικός κάμπος μετά τις πλημμύρες, η στήριξη των πρωτοβουλιών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, αποτελούν οδοδείκτες για το είδος, την ποιότητα και τον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θέλουμε να ασκήσουμε και που, σε τελική ανάλυση, έχει ανάγκη ο τόπος».

Εν τέλει, μήπως και ο κατακερματισμός του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς συντείνει στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας;

«Είναι προφανές ότι η προοπτική της αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας της Νέας Δημοκρατίας περνάει μέσα από διεργασίες που αφορούν όλες και όλους όσοι κινούνται εντός του ευρύτερου προοδευτικού στρατοπέδου.

Ωστόσο, η αμφισβήτηση του καθεστώτος Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνει μέσα από τεχνικές συγκολλήσεις κορυφής. Προέχει η δημιουργία κοινών πολιτικών μετώπων των προοδευτικών δυνάμεων καθώς και ο δημόσιος προγραμματικός διάλογος ώστε να αποτυπωθούν κοινοί τόποι. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε αυτόν το διάλογο, έχοντας όμως κατά νου ότι για να αμφισβητήσουμε την δεξιά κυριαρχία πρέπει πριν από όλα να αμφισβητήσουμε τις ιδέες του κ. Μητσοτάκη, όπως π.χ. τη λατρεία της ιδιωτικής Υγείας και Παιδείας, την άνευ όρων παράδοση του κράτους σε ολιγαρχικές ελίτ, τη φοβία απέναντι στη νεολαία, την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τον εθνικιστικό λαϊκισμό, την αντίληψη ότι η περιβαλλοντική προστασία είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τόσες άλλες. Αν βρούμε κοινούς τόπους σε αυτά θα φανούν και οι ρωγμές στο σημερινό σύστημα εξουσίας».

 Και μια τελευταία ερώτηση: γιατί αντιτίθεστε στην αγορά των F-35;

«Πρώτον, γιατί δεν γίνεται τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία να υποχρηματοδοτούνται, επειδή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «τόσο αντέχει ο προϋπολογισμός», αλλά στο σκέλος των πολεμικών εξοπλισμών να μην μπαίνουν ανάλογοι περιορισμοί. Δεύτερον, γιατί σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων ο προϋπολογισμός της χώρας θα έπρεπε να κατευθύνεται σε τομείς όπως η ενίσχυση των υποδομών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, όχι σε υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Και τρίτον, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμία απάντηση στα αρμόδια όργανα της Βουλής για το πώς εντάσσονται τα αεροπλάνα αυτά, βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων να σημειώσουμε, στο αμυντικό δόγμα της χώρας μας και όχι στους ευρύτερους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Κοντολογίς, η άμυνα της χώρας πρέπει σαφώς να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι τα πανάκριβα F-35 εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό αμυντικό σχεδιασμό».

 «Αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές»

Η Νέα Αριστερά θα κατεβεί αυτόνομα στις ευρωεκλογές;

«Ναι, η Νέα Αριστερά θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Εργαζόμαστε την περίοδο αυτή για τη διαμόρφωση συγκλίσεων με δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. Και το ψηφοδέλτιό μας θα είναι ένα ανοιχτό σημείο συνάντησης πολιτών και συλλογικοτήτων από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές διαδρομές που συμφωνούν στην ανάγκη μιας αξιόπιστης απάντησης στην ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς και τον κίνδυνο της ανόδου της άκρας Δεξιάς».

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement