Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΒΙΠΕ Πατρών: Συνεχίζεται η συζήτηση για τη μονάδα καύσης επικίνδυνων απόβλητων

Published

on

Νέες ενστάσεις απευθύνουν προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση φορείς και κάτοικοι της περιοχής σχετικά με τους όρους λειτουργίας της βιομηχανίας επεξεργασίας και καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων που πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Πατρών και αποτελεί ένα από τα τρία εργοστάσια που έχει υποχρέωση να λειτουργήσει η χώρα μας προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και αυτού του είδους των αποβλήτων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας Ιονίου με νεότερη απόφασή της στις 20/12/2023 ενέκρινε την εγκατάσταση στην ΒΙΠΕ Πατρών μιας Μονάδας Διαχείρισης αποβλήτων η οποία περιλαμβάνει και τμήμα αποτέφρωσης Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

Η διαδικασία για την συγκριμένη επένδυση διαρκεί από το 2018 με τελευταία γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας που είναι μεν θετική αλλά περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων σε σχέση με τη μελέτη του έργου. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ήταν αυτή που μαζί με πολίτες και υγειονομικούς έχει ζητήσει να επανεξεταστούν σημεία της μελέτης για τα οποία η Περιφέρεια διατύπωσε αρνητικές παρατηρήσεις.

Οι ενστάσεις είναι για τη μέθοδο καύσης (πυρόλυση), με την Π.Δ.Ε. να ζητά εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί να γίνουν διευκρινήσεις για την έκλυση τοξικών ουσιών και να εξεταστούν σενάρια μεγάλων ατυχημάτων, που δεν υφίστανται στη μελέτη.

«Η επιλεχθείσα μέθοδος λοιπόν εξ ορισμού της ΚΥΑ 146163/2012 θεωρείται κατάλληλη» απαντά η εταιρεία στην προσφυγή που είχε καταθέσει το καλοκαίρι όταν είχε απορριφτεί αρχικά η Μ.Π.Ε.

Την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης που είχε απορρίψει αναθεωρήσεις της μελέτης κατασκευάστριας εταιρείας, είχε προσβάλει στα τέλη του έτους ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Μονάδες ορθής διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρ και τον εθνικό σχεδιασμό που τις προβλέπει, είναι απαραίτητες ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τέτοιων αποβλήτων ή η παράνομη ταφή τους μαζί με τα αστικά απόβλητα. Οφείλουν όμως να καλύπτουν, χωρίς αμφιβολίες, τις αναγκαίες προδιαγραφές» επισημαίνει η Οι.Κι.Πα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement