Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: SOS από την ΒΙΠΕ για να λειτουργήσει το εμπορικό λιμάνι!

Published

on

Πιέσεις για να λειτουργήσει το εμπορικό λιμάνι της Πάτρας και να βρεθεί ένας τρόπος για να μπορέσει να καλυφθεί αυτό το κενό που υπάρχει εδώ και χρόνια στην αχαϊκή πρωτεύουσα γίνονται από τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ.

Το πρόσφατο λουκέτο που μπήκε στο εργοστάσιο Crown Hellas Can ενδέχεται να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό στην ΒΙΠΕ. Η μη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού και το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής δεν υπάρχει στην Πάτρα φαντάζει ως μια απειλή τρόμου για το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων που δραστηριοποιούνται.

Πρόκειται για μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις που απασχολούν κατά μέσο όρο πάνω από 150 και 200 εργαζόμενους και θεωρούνται σημαντικοί «παίκτες» στην περιοχή για να δώσουν μια άλλη δυναμική και τα επόμενα χρόνια στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Τα εργοστάσια αυτά όμως που λειτουργούν στην Πάτρα και στην ΒΙΠΕ χάνουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από την μη ύπαρξη εμπορικού λιμανιού αφού αναγκάζονται και μεταφέρουν το παραγόμενο προϊόν τους μέσω άλλων λιμανιών προκειμένου να φτάσει στον τελικό τους προορισμό.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση στο πλευρό των επιχειρήσεων – εργοστασίων αυτών είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και ο ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος που σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν και αυτοί από την πλευρά τους τα αρμόδια υπουργεία για να βρεθεί μια λύση και να λειτουργήσουν έστω και με αλχημείες το εμπορικό λιμάνι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των πιέσεων που γίνονται για την λειτουργία έστω και κάποιας υποτυπώδους γραμμής σε εμπορική (μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση αερογέφυρας), το εμπορικό λιμάνι θα δώσει κίνητρα στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ για να αυξήσουν την παραγωγή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τους εργαζόμενους τους.

Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για το θέμα της κατασκευής – δημιουργίας ενός έργου που σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, της τάξεως των 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Θέμα που δείχνει να έχει «παγώσει».

Ροή ειδήσεων

Advertisement