Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Θετικά τα πρώτα βήματα

Published

on

Γράφει ο Ανδρέας Τσώκος (*)

Όλοι μας δυσκολευόμαστε αρκετά εξαιτίας της ακρίβειας, που υπάρχει παντού και δυσχεραίνει ασφυκτικά την καθημερινότητά μας.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και απασχολεί έντονα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη, με τα πρώτα μέτρα να ισχύουν και να φέρνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Είναι αναγκαίο να δούμε τι συμβαίνει και γίνονται δύσκολα τα καθημερινά μας ψώνια, ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός, γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μας, και, δυστυχώς, «δεν βγαίνει ο μήνας».

Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι αναμφίβολα πολύπλοκο, σύνθετο, αλλά και ένας μεγάλος βραχνάς για την καθημερινότητά μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη, από 1η Μαρτίου, τα παρακάτω 4 διαρθρωτικά μέτρα κατά των ανατιμήσεων:

  • 30% μείωση εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ
  • Απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί το τελευταίο τρίμηνο
  • Καθαρά τιμολόγια από επιστροφές προϊόντων και φύρα για νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα
  • Πλαφόν 7% στο μεικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος

Αποτέλεσμα των πρώτων αυτών μέτρων είναι η πτώση των αρχικών τιμών σε 4.000 και πλέον βασικά προϊόντα στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών, προς όφελος των καταναλωτών στο ράφι. Ήταν απόφαση της Κυβέρνησης να υποχρεώσει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου και τελικά να μειωθούν ισόποσα και οι τιμές τιμοκαταλόγου. Το μέτρο αυτό οδήγησε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σε μειώσεις στο ράφι για περισσότερα από 4.000 προϊόντα.

Υπάρχουν ακόμα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε ένα πολύ ιδιαίτερο και παραπάνω από απαραίτητο είδος, στο βρεφικό γάλα, όπου οι τιμές μειώνονται κατά 15 με 20%.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι ήδη μπορούμε να βλέπουμε χαμηλότερες τιμές, σε συγκεκριμένα προϊόντα, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματά τις προσπάθειες και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα για κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι τιμές στη χώρα μας είναι αδικαιολόγητα υψηλότερες. Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι μόνιμα, διαρθρωτικά και αποσκοπούν στο να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά. Στόχος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βοηθηθούν όλοι οι πολίτες απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και να οδηγηθούμε σε μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Αναμφίβολα μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Όμως αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, που υπάρχει σε όλες τις οικογένειες, σε κάθε σπίτι. Τα πρώτα μέτρα κατά της ακρίβειας αποτελούν σημαντικά βήματα, που αφορούν και την ίδια τη λειτουργία της αγοράς, με σκοπό μειωμένες τιμές σε σειρά προϊόντων. Κάνουμε βήματα μπροστά, με σχέδιο και αποτελέσματα, για όλους μας.

 

(*) Πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement