Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ελπιδοφόρα μηνύματα για  τον 20χρονο φοιτητή-Βελτιώνεται η κατάστασή του και χρειάζεται λιγότερη υποστήριξη

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για τον 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο οποίος διεκομίσθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ΠΓΝΠ πάσχων από κεραυνοβόλο σηπτική μηνιγγίτιδα από μινιγγιτιδόκκοκο.

Συγκεκριμένα ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι, έδειξε τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια βελτίωσης της κατάστασής του, αφού σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Γ» από ιατρικούς κύκλους, χρειάζεται λιγότερη υποστήριξη και η καρδιακή λειτουργία που είχε παρουσιάσει προβλήματα είναι αισθητά βελτιωμένη. Παράλληλα η Φοιτήτρια του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Πατρών που μεταφέρθηκε και αυτή στην ίδια κατάσταση με την ίδια διάγνωση αναρρώνει πλέον στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υπό την εποπτεία του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, καθηγητή Μάρκου Μαραγκού και της ομάδας του.

Με το καρναβάλι επί θύραις και ως συνεπαγόμενο αυτού τον όγκο τουριστών που θα συμμετάσχουν και βεβαίως των Πατρινών καρναβαλιστών, τίθενται ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Μετά την επίσκεψη του Κλιμακίου του ΕΟΔΥ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όλων των επαφών του φοιτητή και κυρίως με διπλή θωράκιση, χημειοπροφύλαξη και εμβολιασμό των μελών της ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας που μετείχε ο φοιτητής και των στενών επαφών του. Εν τούτοις οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν επαγρύπνηση των νέων στους χώρους συνάθροισης.

Προς τούτο κύριο ζητούμενο είναι μέσω της διευρυμένης διεξοδικής ιχνηλάτησης που πραγματοποιείται να μην ξεφύγει η κατάσταση και εκταθεί με πολλαπλασιασμό κρουσμάτων η μηνιγγίτιδα τύπου Β και προς τούτο ελήφθησαν αυστηρά μέτρα εντοπισμού των χώρων και των σε αυτούς επαφών του πάσχοντος φοιτητή και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές απολυμάνσεις και χορηγήθηκε σε διευρυμένο κύκλο η ενδεδειγμένη χημειοπροφύλαξη. Εν προκειμένω τίθεται σε νέα βάση η αναγκαιότητα ή μη του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ο οποίος είναι αυτός που επικρατεί και δεν εμπεριέχεται στα συνήθη εμβόλια. Στο πλαίσιο των τριών αλλεπάλληλων κρουσμάτων ετέθη το θέμα του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα τύπου Β που δεν εμπεριέχεται στον συνήθη για την μηνιγγίτιδα εμβολιασμό και επειδή δεν διατίθετο έως τώρα δωρεάν δεν ήταν ευρέως γνωστή η χρησιμότητά του και η χρήση του. Το γιατί δεν διατίθετο το συγκεκριμένο εμβόλιο αδαπάνως στον γενικό πληθυσμό αιτιολογείται από το ότι έως τώρα ήταν ελάχιστα και σποραδικά τα κρούσματα ώστε δεν ενεργοποίησαν την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Θέμα στο 23ο Συνέδριο

Απασχόλησαν τις εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που διεξάγεται στην Αθήνα τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας φοιτητών στην Πάτρα καθότι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων είναι ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο του Συνεδρίου τέθηκε ως θέμα προς συζήτηση και ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των συνέδρων για τα τρία περιστατικά στην Πάτρα. Προς τούτο ο προέδρος της εν λόγω Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας προέβη σε δηλώσεις με συστάσεις προς τους φοιτητές να είναι προσεκτικοί σε χώρους συγχρωτισμού και δη στις επικείμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις με την επισήμανση να μην υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και με ελαφρά συμπτωματολογία, να ζητείται η γνώμη του γιατρού και μέχρις ότου γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις και η διάγνωση να απομονώνεται ο έχων συμπτώματα. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να γίνει εισήγηση για τον εμβολιασμό των βρεφών αλλά και συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. φοιτητές) που βρίσκονται σε συνεχή συγχρωτισμό.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement