Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σαφής αποκλιμάκωση της διασποράς COVID

Η μεγάλη επισκεψιμότητα είχε ως αποτέλεσμα την μόλυνση εκατοντάδων ατόμων στην ευρύτερη τοπική κοινωνία

Published

on

Βγαίνουν από την καραντίνα από αυτή την εβδομάδα τα Καλάβρυτα μετά τη μεγάλη διασπορά που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο των εορτών

 

Σαφής αποκλιμάκωση με ραγδαία πτώση στα ενεργά κρούσματα τα οποία καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση από τον ΕΟΔΥ παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρα στα Καλάβρυτα.

Η περιοχή βρέθηκε σε συναγερμό στην κυριολεξία κατά την περίοδο για ένα 20ήμερο, από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 έως και την περασμένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ αλλά και τα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά από το Γενικό Νοσοκομείο των Καλαβρύτων, για τρεις εβδομάδες τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα κυμαίνονταν μεταξύ 500-600 ατόμων.

«Η περιοχή βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς οι επισκέπτες ήσαν χιλιάδες και αρκετοί είτε νοσούσαν ως ασυμπτωματικοί είτε εμφάνισαν συμπτώματα κατά την παρουσία τους στην πόλη. Τα ενεργά κρούσματα τα οποία μετρούμε ως αποτύπωμα της μεγάλης επισκεψιμότητας, αφορούν κατοίκους των Καλαβρύτων, ολόκληρες οικογένειες μάλιστα, οι οποίες νόσησαν καθώς κόλλησαν τον ιό» αναφέρει στη «Γ» η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας Ιωάννα Σφυρή.

Από τη Δευτέρα που μας πέρασε 17 του μηνός και ενώ ήδη συμπληρώθηκε μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων που είναι πλέον το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις τοπικές Δημοτικές και Υγειονομικές αρχές, τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα περιορίζονται κάτω από τα 200, δείκτης εμφανούς αποκλιμάκωσης.

«Μέσω των εκατοντάδων καθημερινών rapid test αλλά και τους μοριακούς ελέγχους σε άτομα με συμπτώματα στο προαύλιο του νοσοκομείου αλλά και την τακτική παρουσία ΕΟΔΥ στην περιοχή, καταφέραμε να ελέγξουμε τη διασπορά, εντοπίζοντας τα κρούσματα και περιορίζοντας τη διάδοση μέσω τυχαίων επαφών» αναφέρει η κ. Σφυρή. Επισημαίνοντας ότι πλέον δίδεται έμφαση στα σχολεία και στους ελέγχους γενικότερα στην σχολική κοινότητα.

Εκτιμάται ότι κατά τον τελευταίο μήνα, ΕΟΔΥ, Νοσοκομείο και Δήμος, υλοποιούν ένα ευρύ πρόγραμμα προληπτικού testing με 2.000 τυχαίους ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση.

Κατά το 20ήμερο, μετά τα Χριστούγεννα και το ενδιάμεσο μετά την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, νόσησαν πάνω από 1.000 άτομα κάτοικοι του δήμου.

«Η πλειοψηφία των νοσούντων παρουσίαζε ελαφρά συμπτώματα, ελάχιστοι χρειάστηκε να παραμείνουν για νοσηλεία και να διακομιστούν σε κλινικές Covid στην Πάτρα. Ευτυχώς όσοι διακομίστηκαν για λόγους υγείας, έλαβαν ήδη εξιτήριο και επέστρεψαν στα Καλάβρυτα» αναφέρει η κ. Σφυρή

ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το ποσοστό θετικότητας μεταξύ των παιδιών στα Καλάβρυτα, όπως φάνηκε στη διάρκεια δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη που μας πέρασε 18 του μηνός, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό. Συγκεκριμένα, από τα 73 rapid test που πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα, βρέθηκαν 8 θετικά (ποσοστό 10.96%) που αφορούσαν σε 6 αγόρια και 2 κορίτσια, με διάμεση ηλικία τα 15 έτη (Γυμνάσιο-Λύκειο). Τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων αφορούν στην τυχόν διάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» μετά το άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά, μαζί με στενές επαφές, εντός της σχολικής κοινότητας αλλά και της οικογένειας, παραπέμφθηκαν για μοριακούς ελέγχους και βρίσκονται σε καραντίνα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ροή ειδήσεων

Advertisement