Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Υπέρ της τοπικής διαχείρισης-Σαφής θέση της Περιφέρειας για την επένδυσης αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πάτρας

Published

on

Την απόφαση να μην παρεμποδίσει την ολοκλήρωσης μιας επένδυσης η οποία θα συμβάλει συμπληρωματικά και παράλληλα με την υλοποίηση των προβλέψεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απόβλητα (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας, έλαβε την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το θέμα τέθηκε στην ειδική, πρώτη, προχθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη στην έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το σχετικό αίτημα κατέθεσε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Κώστα Καρπέτα «Μαζί Αλλάζουμε τη Δυτική Ελλάδα» ενώ παρουσία στη συζήτηση δήλωσαν και οι άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρενέβη και άσκησε τον γνωμοδοτικό της ρόλο επί της διαδικασίας αδειοδότησης της επένδυσης για το «Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης» του επιχειρηματία Δημήτρη Λιβαδάρου στη ΒΙΠΕ Πάτρας, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του σχεδίου της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης (Σ.Μ.Π.Ε).

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέα παρέμβαση, επί της διαδικασίας καθώς, πρόσφατα, η αρχική εισήγηση από την Αποκεντρωμένη διοίκηση που ήταν αρνητική άλλαξε χωρίς επαρκής αιτιολόγηση και πλέον η δημόσια διοίκηση είναι θετική στο να προχωρήσει η επένδυση. Ο κ. Καρπέτας άσκησε κριτική στην Αποκεντρωμένη για το γεγονός ότι άλλαξε στάση μόλις επέστρεψε ο φάκελος, με την αρχική γνώμη της, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το λόγο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης έλαβε και Τάσος Γιακουμής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας ο οποίος σχολίασε ότι από τις αρχές Αυγούστου, το «όχι» από την Αποκεντρωμένη, δεν είχε μεσολαβήσει κάποια εξέλιξη, μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του 2023 στο «ναι» του ΥΠ.ΕΝ. κ. Σκυλακάκη που μετέβαλε και τη στάση της. Ο κ. Γιακουμής στάθηκε στο θέμα της εκπομπής αερίων από την καύση μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων επισημαίνοντας ότι «νιώθουμε στην περιοχή του Κ.Υ. που έχει αρμοδιότητα στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις, δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί στην επένδυση, αλλά θέλουμε να ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει».

Την απάντηση έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας Λίνος Μπλέτσας αναφερόμενος συνολικά στο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Πάτρας και την εγκατάσταση μιας μονάδας επεξεργασίας και κομποστοποίησης αποβλήτων στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η επεξεργασία ιατρικών αποβλήτων όσο και υλικών αμιάντου και άλλων υλικών τα οποία πλέον η χώρα μας υποχρεωτικά εντάσσει στο σχέδιο διαχείρισης και ανακύκλωσης.

«Η λειτουργία αυτής της μονάδας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο με τα εργοστάσια αποτέφρωσης για τα Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (Ε.Α.Υ.Μ.) που σήμερα οδεύουν σε ταφή» ανέφερε ο κ. Μπλέτσας. Παράλληλα αφού τόνισε ότι από το 2022 υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. στα πλαίσια της διαβούλευσης που έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη διοίκηση, ανέφερε ότι ο επενδυτής φαίνεται να έλαβε γνώση τις παρατηρήσεις που έγιναν, μέσα από αλλαγές και την τροποποίηση στην Σ.Μ.Π.Ε.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα με τα απόβλητα νοσοκομείων, ανέφερε ότι, από την αναθεώρηση της μελέτης της επένδυσης προκύπτει συμμόρφωση του σχεδίου επέκτασης της μονάδας στη διαχείριση των Ε.Α.Υ.Μ., με βάση την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που πέρασε και στη χώρα μας τελευταία.

Τέλος ο κ. Μπλέτσας τόνισε ότι Π.Δ.Ε., υπηρεσιακά, θα παρακολουθήσει την κατασκευή και την λειτουργία του εργοστασίου με ειδικές μετρήσεις για τις πιθανές εκπομπές αερίων και αιωρούμενων, τοξικών, σωματιδίων, με έμφαση την τήρηση στις κατασκευαστικές και εργοστασιακές προδιαγραφές της διπλής, αναερόβιας, καύσης των Ε.Α.Υ.Μ. όσο και της λειτουργίας των φίλτρων του εργοστασίου.

«Στην συγκεκριμένη επένδυση η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι σε ισχύ με τη δυνατότητα της Π.Δ.Ε. να επιβάλει ανά πάσα στιγμή πρόσθετους όρους» αναφέρει στη «Γ» ο κ. Μπλέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα του ομίλου της εταιρείας «Λιπαντικά Αχαΐας Α.Ε.», προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πάτρας, είχε καταθέσει την μελέτη της εδώ και αρκετά χρόνια και προχώρησε έγκαιρα και σε αναθεώρηση, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ε.Υ.Α.Μ που μεταφέρονται εκτός Αχαΐας με ανεξέλεγκτο κόστος διαχείρισης και μηδενικό περιβαλλοντικό όφελος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement