Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Supersex- Τα σύμβολα του Sex λάμπουν πριν σβήσουν

Published

on

 

Αν οι περισσότερες γυναίκες δεν κοιμούνται με άντρες, αλλά με αφηρημένες έννοιες όπως η  εξουσία, η δύναμη, η φήμη, τα λεφτά,  φοβάμαι τα χειρότερα για τους άρρενες ομόκλινους τους, δηλαδή ότι οι περισσότεροι άνδρες όταν πλαγιάζουν με το μόριο τους σε ευθυτενή στάση,  τη γυναίκα την επιθυμούν «ακρωτηριασμένη».

Η πλοκή του «Supersex» που προβάλλεται στο Netflix, ξετυλίγεται με φόντο την Ιταλία, παρακολουθώντας την εξέλιξη του Ρόκο Σιφρέντι. Η σειρά ακολουθεί τον ήρωά μας από όταν είναι παιδί στη μικρή του πόλη, τον κινηματογραφεί νεαρό άνδρα με όνειρα για μια συμβατική ζωή, μέχρι να γίνει ένα παγκόσμιο είδωλο στη βιομηχανία του Σεξ. Ακόμα περιηγείται σε κομβικές στιγμές της ζωής του Σιφρέντι, προσφέροντας μια οικεία απεικόνιση του ανθρώπου πίσω από την περσόνα.

Η σειρά πιάνει το νήμα από την  πρώιμη ζωή του Ρόκο Σιφρέντι, από τότε, που ακόμα ονομαζόταν Ρόκο Τάνο, απεικονίζοντας την ανατροφή του σε μια φτωχή ιταλική οικογένεια της εργατικής τάξης. Μέσα από περιστατικά και σεκάνς που θέμα τους έχουν τη ζωή και τις δυσκολίες της οικογένειάς του, αναδεικνύονται οι δεσμοί, τα συναισθήματα και οι εντάσεις μεταξύ των μελών της.  Ακόμα η σειρά αφηγείται τις παιδικές  εμπειρίες του Ρόκο και τους οικονομικούς – κοινωνικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την αντίληψή του για τη σεξουαλικότητα. Το ταξίδι του Ρόκο στον κόσμο του sex ξεκινά με την ανακάλυψη πορνοπεριοδικών και «ταινιών ενηλίκων», τα οποία πυροδότησαν την  περιέργεια στα θέματα του έρωτα, της επιθυμίας και του πόθου. Το Supersex ψηλαφεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νεαρός άνδρας που περιηγείται στα συντηρητικά πρότυπα της κοινότητάς του και της επαρχιακής παραλιακής γενέτειρας  πόλης του της Ορτόνα, ενώ σκιαγραφούνται σιγά σιγά παράλληλα με αυτά που βιώνει φιλοδοξίες πέρα από τα παραδοσιακά όρια. Η οικογένειά του και κυρίως ο αδελφός ο Τόμα προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Στο Παρίσι ο ήθοποιός  Αλεσάντρο Μπόργκι ως Ρόκο Σιφρέντι πια και ο αδελφός  του ο ηθοποιός Αντριάνο Τζιανίνι ως Τομάσο σχεδιάζουν να κατακτήσουν τον κόσμο με κάθε μέσο και τρόπο.

-Να πηδήξουμε τον κόσμο, αναφωνούν κάθε τόσο πάνω στις στέγες του Παρισιού, τα δυο αδέλφια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να κατουρήσουν κάποιες περίεργες γειτόνισσες που βγήκαν στα μπαλκόνια από το σαματά και την ανακατωσούρα που προκαλούν.

Καθώς ο Ρόκο ωριμάζει, απολαμβάνει την άνοδό του στη βιομηχανία πορνοταινιών. Με καύσιμο τη φιλοδοξία και την επιθυμία για φήμη, εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για να κυνηγήσει τα όνειρά του, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σκεπτικισμό και αντιδράσεις από τους γύρω του. Αποτυπώνει τις  πρώτες εμπειρίες του Ρόκο στη βιομηχανία του πορνό, από τις αρχικές οντισιόν του μέχρι τις προκλήσεις και την καθιέρωσή του ως περιζήτητου επιβήτορα. Εξερευνά την πολυπλοκότητα των σχέσεών του, τόσο των προσωπικών όσο και των επαγγελματικών, ρίχνοντας φως στις προσπάθειες, στις θυσίες και τους συμβιβασμούς που κάνει στην πορεία του.

Μέσα από αυτά τα επεισόδια, το «Supersex» προσφέρει μια λεπτομερή απεικόνιση της διαδρομής του Ρόκο Σιφρέντι, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και τις εξωτερικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την πορεία του. Η σειρά στοχεύει να εξανθρωπίσει την αμφιλεγόμενη φιγούρα, παρέχοντας πληροφορίες για τα κίνητρα και τους αγώνες πίσω από τη δημόσια περσόνα του. 

Στη σφαίρα των βιογραφικών δραμάτων, το «Supersex» αναδύεται ως μια ενδιαφέρουσα αλλά ημιτελής εξερεύνηση της ζωής του Ρόκο Σιφρέντι, ενός ονόματος συνώνυμου με τη βιομηχανία ταινιών sex. Σκηνοθετημένη με μια κάπως επίπεδη αφηγηματική προσέγγιση, η ιταλική τηλεοπτική σειρά, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Netflix στις 6 Μαρτίου 2024, παρακολουθεί τη διαδρομή του Ρόκο Σιφρέντι, προσφέροντας μας μια αφιλτράριστη ματιά στα σκαμπανεβάσματα της αμφιλεγόμενης καριέρας του. Η σειρά θεωρείται πλέον η πιο ακατάλληλη της streaming υπηρεσίας και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού παρουσιάζει πολλές και αρκετά ρεαλιστικές  σεξουαλικές σκηνές. Εμπεριέχει πάνω από 40 σκηνές σεξ στα επτά επεισόδια που διαρκεί η ιστορία, κάποιες από αυτές καλοφτιαγμένες.

Στον πυρήνα της, η σειρά «Supersex» είναι μια αφήγηση με γνώμονα τον χαρακτήρα που εξερευνά τη διχοτόμηση μεταξύ του Ρόκο Σιφρέντι, ως ατόμου και ως πρωταγωνιστή ταινιών. Μέσα από μια σειρά αναδρομών, flashback  και σύγχρονων σεκάνς, παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση ενός αφελούς εφήβου σε έναν έμπειρο καλλιτέχνη που παλεύει με τη φήμη, τη φιλοδοξία και τους προσωπικούς δαίμονες.

Κεντρικό ρόλο στην αφήγηση παίζει η εξερεύνηση των σχέσεων του Σιφρέντι, τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας. Η σειρά μας αποκαλύπτει την προσωπική του ζωή, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών του συναναστροφών και των φιλικών του σχέσεων. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων, η σειρά εξετάζει, όχι πάντα με επιτυχία, τον αντίκτυπο των επιλογών καριέρας του Σιφρέντι στα αγαπημένα του πρόσωπα και τη δυναμική των σχέσεών του με αυτά στην πορεία του χρόνου. Επιπλέον, το «Supersex» προσπαθεί να περιγράψει το κοινωνικό στίγμα και τα ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη βιομηχανία του Sex. Μέσα από τον φακό των εμπειριών του Σιφρέντι, η σειρά αντιμετωπίζει θέματα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα, τη συναίνεση και την εκμετάλλευση, προκαλώντας ερωτήματα για τα ζητήματα της προσωπικής ελευθερίας και των κοινωνικών προσδοκιών. Η σειρά δεν επιδιώκει να δοξάσει ή να διασύρει τον αστέρα του πορνό, αλλά παρουσιάζει ένα πορτρέτο ενός πολύπλοκου ατόμου που περιηγείται στη φήμη, την επιθυμία και την αυτογνωσία, καλώντας μας να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις και υποθέσεις σχετικά με τη βιομηχανία του Sex.

Μέσω της αφήγησης και των αποχρώσεων των χαρακτήρων της, η σειρά σκαλίζει το θέμα της για να προσφέρει μια αληθινή εξερεύνηση της ταυτότητας, της φιλοδοξίας και της αναζήτησης της αυθεντικότητας σε έναν κόσμο που ορίζεται από τις αντιφάσεις του. Όμως σε έναν κόσμο που ορίζεται όλο και περισσότερο από την λεπτή αφήγηση και τη συναρπαστική ανάπτυξη χαρακτήρων, το «Supersex» μοιάζει με μια σχεδόν χαμένη ευκαιρία. Ενώ είναι προφανές ότι η σειρά προσπαθεί να εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της ζωής του Ρόκο Σιφρέντι, τελικά δεν καταφέρνει να προσφέρει μια ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση της προσωπικότητας του αλλά μένει στα ρηχά. Επιπλέον, η απεικόνιση του ίδιου του Σιφρέντι μοιάζει ρηχή και μονοδιάστατη, αποτυγχάνοντας να συλλάβει την ανθρωπιά που κρύβεται πίσω από την περσόνα. Αν και είναι κατανοητό ότι η απεικόνιση μιας τόσο πολωτικής φιγούρας δημιουργεί προκλήσεις, η σειρά δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το επιφανειακό, αφήνοντας τελικά το θέμα ανολοκλήρωτο.

Ενώ το «Supersex» μπορεί να προσελκύσει όσους αναζητούν ερεθίσματα, δύσκολα θέματα ή αντιπαραθέσεις, τελικά δεν έχει το βάθος και την δύναμη που απαιτούνται για να προκαλέσει μόνιμο αντίκτυπο, έντονα συναισθήματα και ζωντανές συζητήσεις. Πολλά τα είπαμε όμως χωρίς να μπορούμε να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ «Είναι δυνατόν να είναι κάποιος τζέντλεμαν όταν του είναι σηκωμένη;» Και αυτό για  την  ένωση των πνευμάτων ότι  είναι πολύ πιο μεγαλειώδης από την ένωση των σωμάτων. Μην το ξεστομίσετε μπροστά σε άνδρα που είναι έτοιμος να χύσει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement