Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φορτωμένος» ξεκινά ο Μάιος στον Άραξο-Αύξηση 15% στις πτήσεις τσάρτερ -με τη έναρξη της σεζόν

Published

on

Με πυκνό πρόγραμμα πτήσεων ξεκινά ο Μάιος στον Άραξο με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Μεταφορών να σπεύδουν για τις αναγκαίες συντηρήσεις καθώς η κατάσταση τόσο στον αεροδιάδρομο όσο στον περιβάλλοντα χώρο και τις εγκαταστάσεις δεν είναι η καλύτερη…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα τουριστική σεζόν και για την Δυτική Ελλάδα ξεκινά με τις ίδιες αδυναμίες του 2023, με σημαντικό πρόβλημα στην κάλυψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού με τους ξενοδόχους να προειδοποιούν ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο!

Ειδικότερα η έναρξη των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου γίνεται την Τετάρτη 1η Μαϊου (FLYONE) με τις δύο πρώτες πτήσεις Boeing 738 από Ρουμανία με πάνω από 200 επιβάτες και ακολουθεί η Σλοβενία την Πέμπτη 2 Μαΐου (Trade Αir) με την άφιξη του πρώτου Airbus A320 με 150 επιβάτες.

Από την Παρασκευή 3 του μηνός η σεζόν μπαίνει σε ρυθμό τρεις πρώτες πτήσεις Boeing 738 από Γερμανία, Αμβούργο, Φρανκφούρτη και Ντύσσελντορφ (ΤUIFLY).

Ο Γερμανικός τουριστικός και αεροπορικός κολοσσός TUI, μόνο για τον Μάιο, έχει προγραμματίσει 26 πτήσεις προς Άραξο, ενώ κάθε Παρασκευή (3,10,17,24,31 Μαΐου) από Γερμανία θα καταφθάνουν στον Άραξο από 3 έως 5 πτήσεις.

Συνολικά το Μάιο στον Άραξο έχουμε 54 πτήσεις. Εκτός από Γερμανία που έχει τις μισές από αυτές με κατεύθυνση κατά βάση τα 5άστερα και πολυτελή καταλύματα σε Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, ακολουθεί η Ρουμανία με 10 πτήσεις, το Βέλγιο (JETAIR, ENTERAIR, JORIZON) με 8 και η Πολωνία με 6 πτήσεις (ΤRAVELSERVICE, ENTERAIR, RYNAIR).

Στον Άραξο θα εξυπηρετηθούν οκτώ αεροπορικές εταιρείες ενώ αναμένονται περί τις 3.500 αφίξεις. Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, το Μάιο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσω του Αράξου πραγματοποιήθηκαν 48 πτήσεις. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 15% στις πτήσεις και τις αφίξεις σε σχέση με το 2023. Μέσω του Αράξου, τον Μάιο του 2023 μετακινήθηκαν 2.608 άτομα περισσότερα σε σχέση με το 2022, μια αύξηση 30,8% στην κίνηση ενώ αφίχθησαν 1.686 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2022, αύξηση δηλαδή 35% στις αφίξεις.

Προχωρά ο διαγωνισμός 

Ο Άραξος έχει περιληφθεί στον διαγωνισμό παραχώρησης 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το Υπερταμείο. Αυτή την εποχή διαμορφώνεται το κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού από τον σύμβουλο που έχει προσλάβει το Υπερταμείο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να μπορέσει να βγει στον αέρα η προκήρυξη του έργου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να μπορέσει ξεκινήσει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως τα 22 αεροδρόμια θα μπουν σε μια ενιαία ομάδα, όπως έγινε με τα 14 αεροδρόμια που ανέλαβε τελικά η Fraport Greece.

«Ο Άραξος πρέπει να εκσυγχρονιστεί»

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος «Aldemar», Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ο όμιλος συντηρεί μόνος το συγκεκριμένο αεροδρόμιο στον Άραξο ενώ καλεί τις τοπικές αρχές να πιέσουν ώστε να προχωρήσει η αναβάθμιση του αεροδρομίου, ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό με την παραχώρηση μαζί με τα άλλα 21 περιφερειακά αροδρόμια. «Ο Άραξος δεν είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και οφείλουμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τον Άραξο σαν ένα αεροδρόμιο διεθνές με προδιαγραφές». «Μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα χωρίς να περιμένουμε την ιδιωτικοποίηση, το να φτιάξει κάποιος τα Η/Μ και τον κλιματισμό, ένα τελωνειακό κτήριο και να βάλει δύο εργαζόμενους να κάνουν αυτήν τη δουλειά δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν μπορείς να φτιάξεις τον προορισμό αν δεν μπουν όλοι όσοι συμμετέχουν και καρπώνονται το αποτέλεσμα ενός καλού πτητικού έργου». Μαζί με τον νέο οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος και τις καλές προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής, θα μπορούσανε μιλάνε όλοι για τον καλύτερο, μεγαλύτερο, πιο πλούσιο παράκτιο άξονα της χώρας. Έχουμε τα πάντα εκτός από πλάνο» σχολιάζει.

«Προέχει η προετοιμασία για την Αφή» 

Στην προετοιμασία για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» που θα γίνει στις 16 Απριλίου βρίσκεται αυτή την περίοδο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών προχωρεί η διαγωνιστική διαδικασία για την συντήρηση της πίστας του Πολιτικού Αεροδρομίου ώστε να μπορέσει η περιοχή να υποδεχθεί τους «Αθανάτους» της Δ.Ο.Ε. αλλά και να καλυφθούν οι ανάγκες ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Ο κ. Γκουβίτσας δηλώνει αισιόδοξος ότι οι εργασίες για την αναβάθμιση των λειτουργικών και συντήρηση του αεροδιαδρόμου θα ολοκληρωθούν έγκαιρα όπως και ο προγραμματισμός για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την αναβάθμιση των εσωτερικών εγκαταστάσεων και εξυπηρέτησης.

Ενόψει του καλοκαιριού υπάρχει σε εξέλιξη πλάνο για την προσέλκυση οικονομικών αεροπορικών εταιρειών με στόχο την αύξηση των αφίξεων ιδιαίτερα από τις πρώην «ανατολικές» χώρες καθώς η Ρωσία εδώ και μια τριετία πλέον «απουσιάζει» από τον Άραξο ενώ βαίνουν μειούμενες οι αφίξεις και από άλλες χώρες που αποτελούν τον βασικό «τροφοδότη» του εξωτερικού τουρισμού στην Αχαΐα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος ο Άραξος καταγράφει την απώλεια πάνω από 15 χιλιάδων αφίξεων εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement