Connect with us

IMPACT 2024

Μεγάλη πρόκληση η ένταση της γνώσης

Published

on

Η ένταση της γνώσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής κατάρτισης.

Η Πάτρα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να διαθέτει ένα οικοσύστημα που εστιάζει στην ένταση της γνώσης και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες ανοίγουν γραφεία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας απορροφώντας τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων. Επίσης, πολλοί νέοι επιστήμονες επιλέγουν την Πάτρα ως χώρο εργασίας, καθώς οι σύγχρονες υποδομές και η ποιότητα ζωής που προσφέρει την καθιστούν πόλο έλξης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας του 3oυ Συνεδρίου IMPACT 2024 με τίτλο:  «Ένταση γνώσης, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», χθες το πρωί, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών – Εκδόσεων Διόφαντος. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το ΙΤΥ-Ε, την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και τον ΣΤΕΔΕ με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η πρώτη θεματική ενότητα εστίασε στην επένδυση στην ένταση γνώσης,  με ομιλητές, στελέχη μεγάλων εταιρειών όπως οι: Ν. Πάνος PWC, Γ. Γιαλιτάκης Deloitte, Τ. Μανωλάτος Knowledge και Κ. Σβούκας Netcompany – Intrasoft, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο αρχισυντάκτης της «Γνώμης» Φώτης Καλύβας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νίκος Πάνος, Director της PwC, ο οποίος ανέφερε πως η ένταση της γνώσης είναι επίκαιρο θέμα που απασχολεί τις εταιρείες και τους νέους. «Στη PwC έχουμε καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για να ενώσουμε τον κόσμο της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις στην αγορά εργασία σε όλη την επικράτεια. Τα Πανεπιστήμια γίνονται πιο ανοικτά στην εκπαίδευση των νέων και οι επιχειρήσεις δίνουν αξία στην έμφαση της γνώσης».

Αναφέρθηκε στη στρατηγική απόφαση της εταιρείας για αποκέντρωση, ανοίγοντας γραφεία στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και στη Ρόδο αριθμώντας μέχρι σήμερα 2.000 εργαζόμενους και ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξει επέκταση του δικτύου και σε άλλους νομούς της χώρας. «Ο λόγος που μας οδήγησε στην αποκέντρωση ήταν τα ταλέντα που αναδεικνύονται από τα πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να παραμείνουν οι νέοι στο χώρο που σπούδασαν για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά» ανέφερε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της εταιρείας με τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε επίπεδο έρευνας και διάχυσης της γνώσης μέσω σεμιναρίων. Σημείωσε επίσης πως στην Πάτρα εργάζονται 30 άτομα, 20 άτομα έχουν κάνει πρακτική άσκηση και το 40% αυτών έχουν μετεξελιχθεί σε μόνιμο προσωπικό της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της έντασης της γνώσης, πέραν από πρακτική άσκηση τόνισε πως υλοποιούνται σεμινάρια για τους φοιτητές και άλλες δράσεις καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη των φοιτητών για στοχευμένη γνώση.

«Οι ακαδημίες στην Πάτρα θα συνεχιστούν, τα γραφεία μας είναι ανοικτά για όλους τους φοιτητές και είναι σημαντικό στοιχείο για την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας αλλά και για να αντιληφθούν τις απαιτήσεις της» συνέχεια για να καταλήξει ότι θα να επιτευχθεί η ένταση της γνώσης απαιτούνται δεσμεύσεις από τους αρμοδίους.

Ο Γ. Γιαλιτάκης, διευθυντής της Deloitte σκιαγράφησε τη δυναμική της εταιρείας, τονίζοντας πως η εταιρεία απασχολεί 2.800 άτομα στην Ελλάδα και διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Ηράκλειο. Τόνισε πως στην Πάτρα απασχολούνται 114 άτομα και στόχος είναι να «μεγαλώσομε κι άλλο, να φέρουμε νέο κόσμο στην εταιρεία».

Αναφέρθηκε στη δυναμική της Πάτρας καθώς διαθέτει οικοσύστημα ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, λόγος που συνετέλεσε στη λήψη απόφασης για την ίδρυση του γραφείου, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα συμμετοχής εταιρειών στο πρόγραμμα της Deloitte. «Από τις 42 αιτήσεις, οι 8 εταιρείες μετά από αξιολόγηση, παρουσίασαν το όραμα τους και τελικά συνεργαστήκαμε με τις τέσσερις εξ αυτών που είχαν πολύ καλές προτάσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, φιλοξενούμε τις εταιρείες στον χώρο μας, παρέχουμε γραμματειακή υποστήριξη και ότι βοήθεια χρειαστούν ώστε στο επόμενο 6μηνο να «τρέξει» η ιδέα. Προσπαθούμε να βρούμε με αυτόν τον τρόπο να βρούμε ταλέντα. Και αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι η επόμενη μέρα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο διευθυντής της Knowledge Τ. Μανωλάτος εστίασε στο γεγονός ότι η εταιρεία ξεκίνησε από τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πατρών, το 1988 και ήδη σήμερα έχει 100 εργαζόμενους υλοποιώντας σύνθετα έργα στην δημιουργία λογισμικού. «Η πρόκληση ενόψει των μελλοντικών έργων είναι να ενισχύσουμε το προσωπικό μας, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Στόχος μας είναι πως θα προσελκύσομε ανθρώπους με γνώσεις στην τεχνολογία και να τους εκπαιδεύσουμε για να είναι πιο χρήσιμοι. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και σε συγκεκριμένους πελάτες δίνουμε καινοτόμες λύσεις. Μέσα από την όσμωση θέλουμε να βρούμε καινοτομικά στοιχεία και να εντάξουμε μέσα σε σύγχρονα project», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εστίασε και ο ίδιος στην Τεχνητή Νοημοσύνη λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα τεκτονικό κύμα το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες, αρκεί να μειώσουμε τις προκλήσεις που δημιουργεί για τους ανθρώπους υψηλής κατάρτισης».  

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Κ. Σβούκας Netcompany – Intrasoft, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για το συνέδριο λέγοντας πως αποτελεί μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για να αναδειχθεί η αξία της έντασης της γνώσης, στην οποία εστιάζουν οι εταιρείες.

Σημείωσε πως η εταιρεία που διευθύνει είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφορίες σε όλη την Ευρώπη, στελεχώνεται από ταλαντούχους και υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους (πάνω απόν3.500 εργαζόμενοι ενώ μόνο το 2023 έγιναν 603 προσλήψεις, το 30% των οποίων προέρχονται από τα Πανεπιστήμια) και από το 1996 έχει ενσωματώσει την καινοτομία.

Στην Πάτρα η εταιρεία εγκαταστάθηκε το 2018 καθώς εκτιμήθηκε το γεγονός ότι διαθέτει «φυτώριο με ταλέντα». Σήμερα, όπως είπε απασχολεί 160 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με στόχευση να ξεπεράσουν τα 200, ενώ κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Πάτρα επειδή αποτελείται από ένα ανατροφοδοτούμενο οικοσύστημα, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα την καταστήσει τεχνολογικό κέντρο πανελλαδικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement