Connect with us

IMPACT 2024

Ο Υφ. Ανάπτυξης Μ. Σενετάκης στο Impact 2024 – “Χρειάζεται να καινοτομήσουμε αν θέλουμε να ευημερήσουμε!»

Published

on

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε υιοθετήσει το μήνυμα “Καινοτομία παντού”, το οποίο απηχεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της χώρας. Και είναι ενθαρρυντικό που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς και του επιχειρείν αντιλαμβάνονται την σημασία της “καινοτομίας”. Χρειάζεται να καινοτομήσουμε αν θέλουμε να ευημερήσουμε!».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης από το βήμα του Impact 2024, χαιρετίζοντας τη συνεδρία με θέμα: «Επιχειρήσεις start up και scale –up» απευθυνόμενος στο ακροατήριο του 3ου Συνεδρίου.
Σημείωσε πως για το Υπουργείο Ανάπτυξης το ζητούμενο είναι έχουμε την πολιτική ευθύνη υλοποίησης της στρατηγικής είναι να οργανώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία ένα ολιστικό μηχανισμό που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία.
“Μέχρι σήμερα το κράτος έχει χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα την έρευνα – λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μόνο το 2023 οι κρατικές πιστώσεις ανήλθαν στο 1,5 δισ., ενώ άλλα τόσα διέθεσε ο ιδιωτικός τομέας. Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην 14η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. σε θέματα καινοτομίας. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2030”,είπε στον χαιρετισμό του.
Σημείωσε πως το 2021, υπήρξε σημαντική αύξηση στις δαπάνες της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη.
Και πρόσθεσε: “Προφανώς, τα χρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει στην καινοτομία αλλάζοντας υπέρ του τον λόγο τού ένα προς ένα σε σχέση με το κράτος. Δε νοείται σε μια οικονομία σαν την δική μας, οι κρατικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία να είναι οι ίδιες με τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, πέρα από τα χρήματα που θα δαπανήσουμε, και για να πειστούμε ότι αξίζει να δαπανήσουμε περισσότερα, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που θα επενδύουμε θα επιστρέφονται στο πολλαπλάσιο. Πως θα το κάνουμε καλύτερα; Αυτό είναι το ζητούμενο. Και είναι το ζητούμενο για όλους!!! Για αυτό συνέδρια όπως το IMPACT 2024 – Innovation to the Market Patras Conference on Technology transfer είναι αναγκαία, διότι δημιου ρ γ ο ύ ν έ ν α β ή μ α γ ό ν ι μ ο υ κ α ι εποικοδομητικού διαλόγου που μας δίνει τη δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι.
Το πως θα συνδεθεί η ακαδημαϊκή ερευνητική δραστηριότητα με την αγορά είναι ακριβώς μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που θα επιτρέψει να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί πράγματι είναι σημαντικό να φέρουμε τα ταλέντα που βρίσκονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε επαφή με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ζητούν ταλέντα. Τα ταλέντα ζητούν ελκυστικά projects. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η ουσία. Πως οι επιχειρήσεις θα βρουν προσβάσεις στις δεξαμενές ταλέντων που υπάρχουν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Και πως τα ταλέντα θα βρουν ενδιαφέρον και κίνητρα για να εργαστούν ή να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί χρήματα! Απαιτεί ιδέες, προτάσεις, σχεδιασμό, οργάνωση. Απαιτεί έμφαση στον άνθρωπο!!! Ενδιαφέρον και έμπνευση στο νέο ταλέντο που θέλει να δημιουργήσει. Αξιοποίηση του ταλέντου από την επιχείρηση που θέλει να ευημερήσει. Θέλω να πιστεύω ότι από το 3ο Συνέδριο σας που φέτος έχει ως ιδιαίτερο θέμα: “Ένταση γνώσης, καινοτομία και επιχειρηματικότητα” θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα”.

Ροή ειδήσεων

Advertisement