Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Άσπρισαν» τα ορεινά της Αχαΐας- Ο καιρός σήμερα

Χωρίς προβλήματα οι πρώτες ώρες της «Κάρμελ» στην περιοχή, σε επιφυλακή οι υπηρεσίες, προσοχή στον παγετό

Published

on

 

Η πρώτος «σοβαρός» χιονιάς του φετινού χειμώνα είναι γεγονός και από χθες το πρωί επηρεάζει σημαντικό μέρος της χώρας, εν μέρει και την Αχαΐα, αν και όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πάντως, στα ορεινά του νομού ξεκίνησε χιονόπτωση από χθες τα ξημερώματα που συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά στις περιοχές των Καλαβρύτων άνω των 800 μέτρων υψόμετρο, η χιονόπτωση ήταν ισχυρή.

Έτσι, στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, που άνοιξε και επίσημα χθες τις πύλες του, υπάρχει σημαντική επάρκεια σε χιόνι, ενώ εκατοντάδες ήσαν οι επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί. Πάντως, λόγω της χιονόπτωσης, η κίνηση προς το χιονοδρομικό κέντρο διεξαγόταν μόνο με αλυσίδες και επιτόπου βρισκόταν αστυνομική δύναμη για να ενημερώνει και να διευκολύνει τους οδηγούς. Έντονη ήταν η χιονόπτωση και στον δρόμο μεταξύ Καλαβρύτων και Κλειτορίας, ενώ μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων υπήρχε πιο ελαφριά χιονόπτωση, ικανή πάντως να «ασπρίσει» το τοπίο.

Από νωρίς χθες το πρωί, μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονταν σε όλους τους οδικούς άξονες προς τα ορεινά (Πούντας – Καλαβρύτων, Πάτρας – Καλαβρύτων, 111, κλπ) κάνοντας ρίψεις άλατος και καθαρισμούς όπου χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση των κεντρικών οδικών αρτηριών και σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Γυφτάκη, ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να παρέμβει όπου χρειαστεί, σε συνεργασία με την αστυνομία και την πυροσβεστική.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στη «Γ», χιονοπτώσεις υπάρχουν σε υψόμετρα άνω των 500-600 μέτρων, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεπάγονται και πάγο στους δρόμους, για τον λόγο αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΧΤΥΠΑΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Πάντως, εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα χθες στα Καλάβρυτα, ιδιαίτερα καθώς μετά από 21 μήνες, ξεκίνησε να λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο.

Μαζί με το Σαλέ στο Χελμό το οποίο, ούτως η άλλως, είχε λάβει το πράσινο φως και από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, να ξεκινήσει κανονικά, σε λειτουργία τέθηκαν οι αναβατήρες «Ερμής» , «Αχιλλέας», «Δάφνη», «Ηρακλής», «Θέτις» και «Άρτεμις».

Στο μεταξύ, όπως έγραψε και χθες η «Γ», αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν όλες τις κλίνες για το διάστημα έως και την Πρωτοχρονιά, δίνουν οι ξενοδόχοι. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων, από αυτό το Σαββατοκύριακο 18/19, οι κρατήσεις για όλα τα τριήμερα, έως και τις 2/1/2021, είναι ήδη στο 80%. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι, λόγω της επάρκειας χιονιού, στις γιορτές, σε επίπεδο τριημέρων, θα φτάσουμε στο 100% ενώ και για τις λοιπές μέρες θα υπάρχει επαρκής ζήτηση, τουλάχιστο κατά 50%. Παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει πιάσει ταβάνι, δίνουμε αγώνα για τιμές σταθερές ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η περίοδος από τα Θεοφάνεια και μετά κατά την οποία, λόγω και της «Όμικρον» δεν υπάρχουν προς το παρόν κρατήσεις» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κώστα Δαφαλιά.

 

Η εικόνα από τον σιδηροδρομικό Καλαβρύτων (από το www.kalavrytanews.co

 

Στα ανατολικά το κύριο «μέτωπο»

Ακόμα ισχυρότερος είναι ο χιονιάς στην κεντρική και κυρίως, την ανατολική Ελλάδα. Στα «λευκά» ντύθηκαν από χθες περιοχές στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα αλλά και το Πήλιο

Συγκεκριμένα:

Στα λευκά ντύθηκε μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας και του ορεινού όγκου του Πηλίου. Στα Χάνια του Πηλίου η χιονόπτωση ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής και τα θερμόμετρα έδειχναν -6 βαθμούς Κελσίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες η χιονόπτωση ήταν εντονότερη και το χιόνι πλούσιο, αλλά οι εγκαταστάσεις παρέμειναν κλειστές για λόγους ασφαλείας, αφού οι άνεμοι ήσαν θυελλώδεις.

Στα νησιά των Σποράδων το πρόβλημα ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι και γι’ αυτό δεν εκτελέστηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από το λιμάνι του Βόλου.

Στην Αττική, τα φαινόμενα εντοπίστηκαν κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων. Στα λευκά «ντύθηκαν» τα Βίλια, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Πάρνηθα αλλά και η κορυφογραμμή του Υμηττού. Από χθες το πρωί, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της χιονόπτωσης, σε τμήματα της λεωφόρου Πάρνηθος και της οδού Φυλής. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα της λεωφόρου Πάρνηθος προς το καζίνο, από το ύψος του τελεφερίκ και η οδός Φυλής, στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Χθες το μεσημέρι, άρχισαν να υποχωρούν τα τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα από τις χιονοπτώσεις. Αποκαταστάθηκε πλήρως η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Καρπενήσι ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας συνολικά 8 σημεία θεωρούνται κρίσιμα καθώς χρειαζόταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία είναι:

Στη Βοιωτία:

Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 1η χ/θ έως την 16η χ/θ, καθώς και από τη Διασταύρωση Σκαμνού (14η χ/θ Επαρχιακής Οδού Αράχοβας – Επταλόφου) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου – Αναλήψεως.

Στην Εύβοια:

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπόνων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Στην Επαρχιακή Οδό Κοκκινομηλιάς – Παππάδων, του Δήμου Ιστιαίας -Αιδηψού.

Στην Ευρυτανία:

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ (θέση Βράχος) μέχρι τα όρια με Νομό Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι).

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).

Προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου προκάλεσε η χιονόπτωση. Στην Αρκαδία, με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξαγόταν η κυκλοφορία από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου – Κοσμά. Επίσης από το 25ο έως το 42ο χιλιόμετρο της οδού Λεονιδιου – Πελετών-Μαρίου. Στην Κορινθία στη επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρα-Καδτάνης (από το 16ο χιλιόμετρο) και από το 4ο έως το 14ο χιλιόμετρο στην οδό Γκουρας-Γρεβενίου.

Στη Μεσσηνία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγόταν η κυκλοφορία, από το 32ο έως το 42ο χιλιόμετρο Καλαμάτας-Σπάρτης, μέσω Ταΰγέτου.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται για σήμερα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα χιονίσει και στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 6 με 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 9 με 11 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement