Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πηγή ζωής και ελπίδας

Λαμπρός και πάνδημος μετά από μια διετία περιορισμών, ο εορτασμός της Παναγίας Τρυπητής

Published

on

Με την δέουσα λαμπρότητα, θυμίζοντας μάλιστα εποχές προς της πανδημίας, το Αίγιο πανηγύρισε προχθές την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής με το μεγάλο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Μόνη εξαίρεση φέτος ο γεγονός ότι ο εορτασμός μεταφέρθηκε στο κέντρο της πόλης, στον Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης καθώς το προσκύνημα της Τρυπητής είναι υπό ανακατασκευή, με φορείς και επισήμους να τονίζουν την ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στους εορτασμούς χθες ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο. Τις εκδηλώσεις τίμησαν οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής (εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, οι Αντιπεριφερειάρχες Χαρ. Μπονάνος και Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, οι πρώην βουλευτές Θεόφιλος Βασιλείου και Κώστας Σπηλιόπουλος κ.α.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Από νωρίς, την Πέμπτη, παραμονή της εορτής, η προσέλευση των προσκυνητών στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, ήταν μεγάλη. Με την ελπίδα στα πρόσωπα και περίσσεια συγκίνησης για την έξοδο από την πανδημία του Covid, χιλιάδες επισκεπτών εκπλήρωσαν φέτος το τάμα τους. Πανδημία, αποξένωση, οικονομική ανασφάλεια και άλλα, έσχατα, δεινά, υποχώρησαν στο βλέμμα της Παναγίας…

Την παραμονή στον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος μίλησε για την Παναγία Τρυπητή και τη χάρη Της. Περί τις 11.00 η ώρα ξεκίνησε και η Ιερά Αγρυπνία όπου τελέσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη.

ΑΝΗΜΕΡΑ

Κατά την προχθεσινή Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χθες ανήμερα της εορτής, μετείχαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Λίγο πριν τις 11.00 πμ. ξεκίνησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος από τον Μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης προς την οδό Μητροπόλεως και τα Υψηλά Αλώνια, όπου και αναπέμφθηκε δέηση στην Θεοτόκο διά την «υγείαν και ειρήνην του Σύμπαντος Κόσμου» και στη συνέχεια εκφωνήθηκε και ο Πανηγυρικός Θείος Λόγος από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο. Ο σεβ., αφού ευχαρίστησε τους δύο τοπικούς ιεράρχες, αναφέρθηκε «στην πνευματική άνοιξη που επήλθε με την Ανάσταση του Κυρίου, τη χαρά, την ευλογία και την αγάπη».

«Στο Αίγιο έχετε θαυμαστώς βιώσει τα θαύματα της Παναγίας Τρυπητής, όπως το θαύμα στην Κατοχή που μας έχει εξιστορήσει ο Σεβασμιώτατος Γέρων Αμβρόσιος, που η Παναγία έσωσε την πόλη. Αλλά και άλλα πλείστα θαύματα που επιτελέστησαν» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πατρών που αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία της Παναγίας και τη δύναμη που έδινε στους πιστούς σε κάθε ιστορική δοκιμασία.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στον  χαιρετισμό του ανέφερε πώς «θα πρέπει να διαφυλάττουμε τα ιερά και όσια της Ορθοδοξίας και του γένους». Όπως είπε ο κ.κ. Ιερώνυμος, «αυτό το οποίο ζούμε αυτή την περίοδο, από την Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή αλλά και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι πρωτοφανές. Ο κόσμος της Αιγιάλειας απέδειξε ότι όχι μόνο πιστεύει εις τον Θεό, αλλά είναι κοντά Του σε κάθε βήμα. Λαοθάλασσα έχει κατακλύσει τους Ιερούς Ναούς μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Έλληνας είναι δεμένος με την πίστη του, την ορθόδοξη πίστη, αλλά και τη λατρεία για την Παναγία μας».

Την πομπή συνόδευαν σχολικά αγήματα, ενώ τιμές αποδόθηκαν από τον Ιερό Κλήρο, τους επίσημους προσκεκλημένους, καθώς και από τα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική και τις Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Δερβενίου.

Η ιερά εικόνα της Τρυπητής, μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, συνέχισε με όχημα του στρατού προ τις οδούς Μητροπόλεως, Σολωμού, Ρήγα Φεραίου, Κανελλοπούλου, Σολιώτη, Ταξιαρχών, Τρίγωνη Πλατεία-Κλεομένους Οικονόμου, Αιγιαλέως, Ρωμανιώλ, Βασ. Κωνσταντίνου με επιστροφή στην Φανερωμένη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement