Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟ Α΄ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

«Μέγας Ευεργέτης»

Published

on

 

Με μεγάλη ικανοποίηση ο λαός τής Πελοποννήσου και πέραν αυτής, που παρακολουθούσε από τα τοπικά μέσα ή και διαδικτυακά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό τού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, είδε ότι η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου βράβευσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αναγορεύοντάς τον Μέγα Ευεργέτη τής Μητροπόλεως για την συνδρομή του στην ολοκλήρωση σημαντικών κτηριακών και πολιτιστικών έργων.

Συγκεκριμένα, με την υψίστη τιμή, τον χρυσό Μεγάλο Σταυρό Α΄ Τάξεως τού Αγίου Αποστόλου Παύλου, τίμησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος τον Περιφερειάρχη Παν. Νίκα, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μετά το πέρας τής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον μεγαλοπρεπή φερώνυμο καθεδρικό ναό τής Κορίνθου, με την οποία κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις «Παύλεια 2022», προς τιμήν τού πολιούχου τής ιστορικής πόλεως Αποστόλου Παύλου.

Και πράγματι, η νενομισμένη και δικαία αυτή βράβευση γέννησε την ενθαρρυντική σκέψη ότι ευτυχώς η απονομή υψίστης τιμής έχει ακόμη νόημα στην εποχή μας. Σε μιαν εποχή μετρίων πολιτικών, συγκεχυμένων στόχων, έκπτωσης αξιών και πληθωριστικών τιμών, η εξαίρεση τού Παναγιώτη Νίκα δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα στον τόπο μας! Η δε πανάξια βράβευσή του διά χειρών τού Αρχιερέως τής Κορίνθου αποκαθιστά αυτό το κύρος των τιμών, που αποκτούν έτσι το αρμόζον «βάρος» και το ιδεατό περιεχόμενό τους.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος εξήγησε ότι ο Περιφερειάρχης τιμάται για την ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή του στην ολοκλήρωση ή την ανακαίνιση σημαντικών κτηριακών έργων τής Μητρόπολης, καθώς και για την αρωγή του στο πνευματικό της έργο με την έκδοση πολύτιμων βιβλίων. Πρόκειται για δέκα σημαντικά κτηριακά έργα, όπως το Γηροκομείο, ιστορικοί ναοί κ.ά., που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τόνισε ο Ιεράρχης, παράλληλα με τις εκδόσεις των Επιστολών τού Αποστόλου Παύλου και άλλων που θα ακολουθήσουν, καθώς και δύο μέχρι στιγμής επιχορηγήσεις για το κοινωνικό έργο όλων των Μητροπόλεων τής Πελοποννήσου εκ μέρους τής Περιφέρειας. Και όλα αυτά, ενώ «προ τού κ. Νίκα επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια η Μητρόπολη δεν είχε πάρει δραχμή», όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Διονύσιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή τής αναδείξεώς του στο αξίωμα τού Περιφερειάρχου ο κ. Νίκας επέδειξε όχι μόνο προς την Μητρόπολη Κορίνθου, αλλά προς όλες τις Μητροπόλεις τής Πελοποννήσου, μιαν αξιοθαύμαστη θέληση για συνεργασία. Εκείνο που με έκαμε να τον θαυμάζω και να τον αγαπώ είναι ότι μού είπε: «Δεσπότη μου, ό,τι θέλεις θα με παίρνεις προσωπικά στο τηλέφωνο και θα το συζητούμε οι δυο μας. Όταν μπορώ, θα σού λέω ναι και όταν δεν μπορώ, θα σού λέω όχι. Και να ξέρεις ότι το ναι θα είναι ναι και το όχι θα είναι όχι!». Αυτή την αντρίκεια και χριστιανική και ηθική πρακτική για πολιτικό την συνήντησα στο πρόσωπό του».

Αξιοσημείωτο πέρα των άλλων επίσης είναι ότι ο Περιφερειάρχης χρηματοδότησε την επιμελημένη έκδοση των προς Κορινθίους Επιστολών τού Αποστόλου Παύλου, σε μετάφραση και σχόλια τού μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία.

 

Όπως είπε ο κ. Διονύσιος στην πρόσφατη επίσημη παρουσίαση τού τόμου με τίτλο «Σύντομες Εισαγωγές στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη οι δύο προς Κορινθίους επιστολές τού Αποστόλου Παύλου», τον οποίο εξέδωσε η Μητρόπολη με την χρηματοδότηση τής Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την αρχή τής αναρρήσεώς του στον Αποστολικό Θρόνο τής Κορίνθου ανέλαβε μιαν αγωνιώδη προσπάθεια για την πλήρη έκδοση των Επιστολών τού Παύλου που θα συμβάλουν στην πνευματική οικοδομή των Κορινθίων αλλά και θα αποτελέσουν τον νοητό συνδετικό κρίκο τής Κορίνθου με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Την σημασία τού εγχειρήματος αυτού αμέσως διείδε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και συνέδραμε καθοριστικά στην υλοποίησή του. Ενώ ακολουθεί και άλλη σημαντική έκδοση ιστορικού λευκώματος, όπως πληροφόρησε ο Ιεράρχης.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Νίκας εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την τιμή προς το πρόσωπό του, την οποίαν εκλαμβάνει ως «βράβευση συνολικά τής τοπικής αυτοδιοίκησης από την Εκκλησία, την τροφό και μάννα τού Γένους», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε, τον λαό τού Θεού υπηρετούμε και εσείς και εμείς, ο καθένας από την δική του σκοπιά. Σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στην αυτοδιοίκηση, έχοντας επίγνωση τού ρόλου τής Εκκλησίας και τής Ορθοδοξίας, στην επιδίωξή μου αυτή έπραξα το καλύτερο δυνατόν και συνεχίζω και θα συνεχίζω να το πράττω. Έχω συνείδηση ότι χωρίς Εκκλησία και χωρίς Ορθοδοξία δεν θα υπήρχε Ελληνικό Έθνος. Την σημαία τού Έθνους την κράτησε όρθια η Εκκλησία κατά την Επανάσταση, αλλά και κατά τους μετέπειτα και τους σημερινούς δύσκολους καιρούς, όπου υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την γλώσσα μας, για τις παραδόσεις, για τα ιδανικά για τις αξίες μας, η Εκκλησία μας είναι ο στέρεος πυλώνας για την ευστάθεια τού έθνους και τού λαού μας».

 

 

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Όταν η απονομή υψίστης τιμής έχει ακόμη νόημα στην εποχή μας. Σε μιαν εποχή μετρίων πολιτικών, συγκεχυμένων στόχων, έκπτωσης αξιών και πληθωριστικών τιμών, η εξαίρεση τού Παναγιώτη Νίκα δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα στον τόπο μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement