Connect with us

Ελλάδα

Ένας χρόνος από την εκλογή Ανδρουλάκη-Οι υποκλοπές, ο τραυματισμός του και το σκάνδαλο με την Ε. Καϊλή ανέτρεψαν τον φιλόδοξο σχεδιασμό του νέου προέδρου

Published

on

Της Μαρίας Ορφανού

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Ένας χρόνος που ενώ ξεκίνησε με αισιοδοξία και εξωστρεφή διάθεση η οποία αποτυπώθηκε ακόμη και στις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημιούργησαν ένα κλίμα υψηλών εκλογικών προσδοκιών, αποδείχτηκε αρκετά δύσκολος.

Παρά τις προσπάθειες του κ. Ανδρουλάκη να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και να καταστήσει το κίνημα βασικό εκφραστή του κεντροαριστερού χώρου, ενισχύοντας παράλληλα, τα δικά του ηγετικά χαρακτηριστικά, βρέθηκε αντιμέτωπος με «στραβοπατήματα» που ανέτρεψαν τον προσωπικό, αλλά και κομματικό του σχεδιασμό.

Εκτός από τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι που «πήγε» πίσω το πρόγραμμα των περιοδειών που είχαν ετοιμάσει οι στενοί του συνεργάτες, η υπόθεση των υποκλοπών εγκλώβισε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σε μία μονοθεματική αντιπολίτευση, επισκιάζοντας οποιαδήποτε άλλη θέση του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενώ μετά και το σκάνδαλο Qatar Gate και τη σύλληψη της ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή το κόμμα βρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα για αρνητικό λόγο.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές στελεχών και στην Αχαΐα για διχασμό, τάσεις και ομάδες που θέτουν το κίνημα προ των πυλών μίας νέας περιόδου εσωστρέφειας, η οποία εν όψει και των εθνικών εκλογών κάνει κακό στην παράταξη.

Πάντως, στη διάρκεια του ενός χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Ανδρουλάκη έγινε η ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων με την εκλογή νέων νομαρχιακών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών, επέστρεψε η ιστορική ονομασία «ΠΑΣΟΚ» και το σύμβολό του, ο ήλιος, διεξήχθη συνέδριο, διοργανώθηκαν επετειακές εκδηλώσεις για την 3η Σεπτεμβρίου, κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του κόμματος γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά και την πίεση που θα δεχτεί από το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις κάλπες και αναζητά τρόπους για να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να θέσει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σε τροχιά ανάκαμψης, με δεδομένο ότι και τα δημοσκοπικά ποσοστά κόμματος έχουν προσγειωθεί στο 12%, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπουν να καλλιεργήσει την εικόνα του πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, είναι αισιόδοξα πως θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» ο προγραμματισμός που θα δώσει «ανάσα» στο κόμμα με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν το πρώτο μεγάλο στοίχημα του κ. Ανδρουλάκη, αφού από τα ποσοστά που θα λάβει θα εξαρτηθεί όχι μόνο η δική του πορεία, αλλά και της ίδιας της παράταξης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή Ανδρουλάκη, ο γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Μοίραλης έγραψε πως «συμπληρώθηκε ένας χρόνος ακριβώς από τότε που πήρε το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ στα χέρια του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πολιτικός χρόνος στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα πυκνός αν αναλογιστούμε τα διακυβεύματα που έχουν παρουσιαστεί μέσα σε 365 μέρες για το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του. Σε πείσμα όσων θέλουν το ΠΑΣΟΚ μικρό, φοβικό και ελεγχόμενο για να μπαλατζάρει είτε δεξιά είτε αριστερά η αυτόνομη πορεία μας θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Στρατηγικός και ιδεολογικός αντίπαλος η δεξιά και η νέο φιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ!

Πλήρη απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοχή πως δεν μπορούν όσο κι αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου ξανά! Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει τη κοινωνική συνοχή, να εφαρμόσει το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα και να ενώσει όλους τους Έλληνες!».

Ροή ειδήσεων

Advertisement